Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 82

Wątek: Porządny kompakt do street foto

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dodam tylko, że Canon G9 ma rozpoznawanie twarzy, tak jak z czyszczeniem matrycy . Nie wiadomo jak działa....
    Fuji w tym jest pionierem i ma już druga generację tego ficzera. Rozpoznanie twarzy wymaga 0.05sek. Moim zdaniem ten byłby najlepszy do takiej zabawy. Ale to tylko moje zdanie i troche przeczucie
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Porządny kompakt do street foto

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Szukam jakiegoś super-kompaktu do ulicznych zdjęć. Na co dzień fotografuję lustrzanką, jednak "ulicznictwo" z klapiącym lustrem jest mało komfortowe. A z takim kompaktem to można ludziom na głowy wchodzić.

Co bym chciał w nim mieć:

- Musi mieć zoom zaczynający się przynajmniej od 28mm (w przeliczeniu na mały obrazek). Na długim końcu mi nie zależy. Najlepiej, by zoom był maksymalnie 3 krotny.
    - Obowiązkowe rawy.
    - Obowiązkowe tryby PASM.
    - Musi być szybki (jak najmniejsze opóźnienie)
    - Musi mieć niezłe wysokie ISO.
    - Stabilizacją nie pogardzę.
    - Gdyby mógł być odpalany na pilota, to byłbym szczęśliwy
    - Matryca nie musi mieć dużej rozdzielczości.
    - Nie musi być tani.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

ps. Wstępnie zainteresował mnie Ricoh Caplio GX100.
    Twój wstępny wybór wydaje się być prawidłowy, ale jest trochę niewiadomych co do szybkości aparatu, jego bufora, ilości pól AF, możliwości manualnego ostrzenia, czy niewygodnego dodatkowego celownika elektronicznego.

Szukasz nowości, a zapominasz o starszych doskonałych konstrukcjach. Chyba specjalnie dla Ciebie zaprojektowano taki model. Ma wszystko czego potrzebujesz. To pancerna esencja kompaktu. Zmieścisz go w kieszeni sportowej koszulki jak i marynarki. Mógłbym określić go jako damski odpowiednik E-1. Nie jest to jednak Olympus.

Obiektyw to perełka o ekwiwalencie 28-100mm. Zastosowano tu 2 soczewki asferyczne i jedną UA, dzięki czemu zmniejszono wielkość obiektywu i uzyskano świetną ostrość i kontrast.

Jest szybki. Wykonuje 2 kl/s do zapełnienia bufora wystarczającego na 15 fotek. Zapisuje oczywiście w RAW, RAW wraz z JPG z możliwością wyboru rozdzielczości JPG’a, TIFF i JPG. Na koniec najważniejsze. Ten model obsługuje karty CF zarówno sformatowane na FAT 16, jak i 32, więc spokojnie możesz używać szybkich kart nawet 8GB od lustrzanki.

Obowiązkowo posiada wymienione przez Ciebie tryby PASM i jeszcze dodatkową pozycję CUSTOM z zapamiętaniem dowolnych ustawień preferencyjnych użytkownika. Nie zabrakło oczywiście programów tematycznych.

Możliwe do uzyskania ISO nie jest powalające, bo to tylko zakres 50, 100, 200, 400 i auto, ale wszystkie są akceptowalne i użyteczne.

Stabilizacji mechanicznej nie posiada, ale przy tak krótkiej ogniskowej jest to zupełnie niepotrzebne. Dysponuje natomiast optycznym celownikiem i można focić z wyłączonym LCD.

Będziesz szczęśliwy z możliwości bezprzewodowego sterowania pilotem, a dodatkowo masz możliwość zaprogramowania do 100 fotek z interwałem czasowym od 1 do 60min.

Matryca jest wielkości 1/1,8” i rozdzielczości efektywnej 7,1mpx. Jakość i szczegółowość rejestrowanych obrazków jest zdumiewająca.

Inteligentny 9-polowy AF pozwala również na manualny szybki wybór pola praktycznie z całej klatki. Dodatkowo wybrane pole AF jest powiązane z ustawieniami parametrów naświetlenia. Przy manualnym ostrzeniu na LCD pokazuje się drabinka ze skalą odległości.

Tani to on nigdy nie był. Nawet pod koniec swego krótkiego żywota (1rok) oscylował w granicach 2k.
    Niestety ten rodzynek nie jest już produkowany i można go upolować w atrakcyjnej cenie jedynie w drugim obiegu. Myślę, że bez problemu określisz model i producenta tego aparaciku.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peniek242
    a przy rawach bedziesz wypalal fajke pomiedzy zdjeciami, szkoda czasu i nerwow.... no chyba, ze juz sa takie super szpiegowskie, ja nie sledze rynku.
    Są, w g9 możesz pstrykać rawa co półtorej sekundy - aż się skończy miejsce na karcie.

Oleryk
    Gość

Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Szukasz nowości, a zapominasz o starszych doskonałych konstrukcjach. Chyba specjalnie dla Ciebie zaprojektowano taki model...
    Co to za ustrojstwo?
    Tajemnica jakaś?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Oleryk
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Szukasz nowości, a zapominasz o starszych doskonałych konstrukcjach. Chyba specjalnie dla Ciebie zaprojektowano taki model...
    Co to za ustrojstwo?
    Tajemnica jakaś?
    "ps. Wstępnie zainteresował mnie Ricoh Caplio GX100."

Czytaj całość wypowiedzi
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Oleryk
    Gość
    Ale to nie chodzi o GX100.
    Tępy jestem, czy co? Nie można normalnie napisać?

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Oleryk
    Ale to nie chodzi o GX100.
    Tępy jestem, czy co? Nie można normalnie napisać?
    pewnie dorjan ma cos do sprzedania i "wprowadza" produkt na rynek

Oleryk
    Gość
    Rafał, ty chwytasz, co to za model ma być?

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To jakiś egzotyk. A570 jest fajny ale nie spełnia specyfikacji Czarnego.

I nie twórzcie legend o Canonach serii G bo jeszcze ktoś uwierzy, kupi i będzie miał żal.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    To jakiś egzotyk. A570 jest fajny ale nie spełnia specyfikacji Czarnego.
    I nie twórzcie legend o Canonach serii G bo jeszcze ktoś uwierzy, kupi i będzie miał żal.
    Jak sobie porównałem G5 i moją sporo tańsza małpkę SP500 to legenda mi wiwietrzała
    /*...................*/
    /* ...........................*/