Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Wątek: Porządny kompakt do street foto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Oleryk
    Canon tez w swoim G7 nie dał zapisu RAW, dopiero po wielkich narzekaniach dolozył to w G9. Za to dał wąski i kiepski optycznie obiektyb
    Obiektyw w g9 jest wyjątkowo dobry, lepszy od większości kitów. Do tego dyfrakcja sprawia, że najlepiej rysuje przy f=4-4,5, a nie jak zwykle, gdy ciemniej. Niestety, to jest wąskie i do reporterki się nie przyda.
    Tu link do zdjęć:
    https://forum.olympusclub.pl/topics4...ec-vt12136.htm
    W segmencie 28mm nie ma dużego wyboru, właściwie to tylko ten Rikoch. Dobrą stroną jest to, że można lecieć na hiperfokalnej i każdy kompakt zapyla jak smiena (znaczy tak szybko
    Sam mam tak ustawione w jednym custom, kiedy potrzeba szybkości.
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Cała seria "G" to nastepcy legendarnego G3. Zawsze to były topowe kompakty, choć i tu jakby sprawdza sie zasada ze starsze były ciut lepsze . Generalnie seria G to dobra jakość wykonania jak na Canona.
    Miałem G3, żeby było ściślej - to g1 był pierwowzorem, na g5 się skończyło. Jedynka, dwójka i trójka mniej więcej miały podobną jakość obiektywów (dość przyzwoitą), g5 jednak już na tym szkle z G3 nie wyrabiał. G6, 7 i 9 to zupełnie nowe obiektywy (7 i 9 to to samo), znacznie bardziej zaawansowane i ze stabilizacją, ale ciemniejsze. 6 i 7 nie miały rawa.
    Z tego co wiem G9 nie posiada możliwości sterowania z pilota, ale należało by to sprawdzić.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Tak Janko to wszystko prawda, tylko teraz to nie wiem czy bym sie zdecydował na G9 za 1599.00 zł kiedy za 1369.00 można mieć E400 , który ma zbliżone gabaryty...
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ricoh wypuścił druga wersję swojego GRD, prawdopodobnie (tak ktoś spekulował na DPReview) z matrycą z GX100.

Edit: albo czekać na legendarną już Sigmę DP1...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Tak Janko to wszystko prawda, tylko teraz to nie wiem czy bym sie zdecydował na G9 za 1599.00 zł kiedy za 1369.00 można mieć E400 , który ma zbliżone gabaryty...
    No cóż, jak kto chce. Jakość zdjęć ta sama (pominąwszy kontrolę go), brak wide, za to tele bez zmieniania obiektywów, no i dla mnie najważniejsze - stabilizacja. Koniec łażenia ze statywem po lasach i krzakach - dziś znowu zaliczyłem sześć godzin w Gorcach po śniegu i błocie i już nigdy nie wezmę tych wstrętnych, ciężkich rur
    Generalnie okres łażenia z torbą pełną klamotów mam już definitywnie za sobą i z wielką wdzięcznością przywitam każdy następny kompakt o lepszej jakości

Tak na temat - przypomniałem sobie jeszcze o LX-2 - bardzo dobry kompakcik, malutki, niestety niskie uzywalne iso i 16:9. Miałem go już przwie kupić, ale mi to 16:9 przeszkadzało.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant
    Tak na temat - przypomniałem sobie jeszcze o LX-2 - bardzo dobry kompakcik, malutki, niestety niskie uzywalne iso i 16:9. Miałem go już przwie kupić, ale mi to 16:9 przeszkadzało.
    Na optyczne.pl wystawili mu nie najlepszą recenzję. Według nich ma spore opóźnienie - jeśli to prawda, to ta cecha wyklucza aparat do "ulicznictwa". W sumie IMHO bardzo ciekawa zabawka.

ps. Już mnie głowa zaczyna boleć od czytania o kompaktach . Macie rację - rynek odpuszczony jeśli chodzi o jakość.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Na optyczne.pl wystawili mu nie najlepszą recenzję.
    Uważaj na wszelkie tego typu strony
    Prawdą jest, że reporterki bez hiperfokalnej nie zrobisz kompaktem. Nawet nie chodzi o szybkość, do ostrzenia będzie dziad szukał akurat nie tego co trzeba. I teraz trzebaby się dowiedzieć jak jest z lagiem w trybie mf (zwykle jest szybciutko).
    ps. Już mnie głowa zaczyna boleć od czytania o kompaktach . Macie rację - rynek odpuszczony jeśli chodzi o jakość.
    Niestety. I tu należy popatrzeć w oczy wszystkim, ale głównie O, S, P oraz N - nie mają zupełnie nic!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Janko, a co powiesz o Fuji F50fd? Ma fajny myk - rozpoznawanie twarzy, co jest być może (nie wiem, bo nie sprawdzałem samemu) super sprawą do street. Hiperfokalna wymaga przymknięcia obiektywu, niestety. A przy stricie z biodra konieczne są krótkie czasy.

Fuji F50fd nie ma niestety rawów i zaczyna się wąsko. Kucze, ten G9 byłby ideałem, gdyby zaczynał się od 28mm.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Janko, a co powiesz o Fuji F50fd?
    Nic, bo go prawie nie znam. Zobaczę sample, to choć coś na ten temat powiem.
    Mam fajny myk - rozpoznawanie twarzy, co jest być może (nie wiem, bo nie sprawdzałem samemu) super sprawą do street. Hiperfokalna wymaga przymknięcia przysłony, niestety. A przy stricie z biodra konieczne są krótkie czasy.Fuji F50fd nie ma niestety rawów i zaczyna się wąsko. Kucze, ten G9 byłby ideałem, gdyby zaczynał się od 28mm.
    Byłby... Rozpoznawanie twarzy jest i w G9, ale nie wiem jak działa, bo jeszcze tego nie użyłem
    Hiperfokalna użyteczna (1,5m-nieskończoność) to w kompaktach jest już przy f=4, poza tym możesz w g9 i tych fujach chyba też spokojnie pracować przy 400iso. Ponieważ jak pisałeś masz ochotę pracować przy bw to Ci rawy tak bardzo nie będą potrzebne. Ustaw tylko kontrast na minimum i zafiksuj bw na słoneczko (przynajmniej w canonie, bo auto bw działa trochę bez sensu). Odbarwiaj jednak w pececie, a nie w aparacie.

Oleryk
    Gość
    Rafał, co tak naprawdę Ci nie leży w tym Ricohu?
    Szum?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Janko, a co powiesz o Fuji F50fd? Ma fajny myk - rozpoznawanie
    Testowałem ten bajer w mju 790sw - i działał całkiem przyzwoicie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.