..mam pytanie do posiadaczy leica 25mm ..czy jest w budowie tak samo badziewny jak Leica 14-50mm czy moze ma wiecej z Leicy??
..dzieki..
..mam pytanie do posiadaczy leica 25mm ..czy jest w budowie tak samo badziewny jak Leica 14-50mm czy moze ma wiecej z Leicy??
..dzieki..
Pozdrawiam
Coral
co do budowy jestem zadowolony,,
jako ze nie wrzucałem ostatnio zdjęć to prezentuje jedno z kościoła gdzie głownie używam tego obiektywu
F1,8 iso 400 podciągane 1 ev
Hej! to mój pierwszy post, ale rozmowy na forum obserwuje już od długiego czasu.
Zdjęcie wygląda świetnie jak na ISO 400 i światełko zastane.
Sam zastanawiam się nad tym obiektywem, bo szukam czegoś jasnego i szybkiego, no ale jak wiadomo cena jest dość wysoka. Gdybyś mógł wrzucić jeszcze jakieś fotki to byłbym szalenie wdzięczny, bo to pozwoliło by mi podjąć decyzję.![]()
trochę trudniejsze warunki,
kościół ciemniejszy,
ISO 800 F 2,2
świetne szkło i znalazło by wielu nabywców, gdyby nie bzdurna cena. za tę kasę można kupić dwie nienajtańsze sigmy 30mm i półtorej raczej drogiego ZD50mm.
andytown-wrzuć coś na pełnej dziurze w warunkach kościelnych, ciekawe jak się toto spisuje.
to teraz ekstremalnie ciemny kościół
po podbiciu odpowiednik iso 1600
z artefaktowym światłem z zółtych lamp halogenowych - jak ktoś zna kościół uniwersytecki we Wrocławiu, to wie o czym mówię, piękny kościół, ale niech te oświetlenie....
chciałem pokazać 3 warunki kościelne, dobrze oświetlony kościół, średnio i bardzo ciemny
jak to po podbiciu? świadomie niedoświetlasz aż tak grubo tyle?
wiesz jak e-3 działa ze światłami, czym bardziej zróżnicowane oświetlenie to mocniej nie doświetlam,,, z reguły mam -0,7 ev nastawione, aby wyciągać z ceni...
podciągnięte to według mnie iso 800 rozjaśnione w Lightroomie +1 ev. = 1600
no to mocno nieelegancko... z doświadczenia wiem że do -0.4 jest spoko a potem kolorki biorą w łeb. E-330 staram się naświetlać w punkt, poniżej granicy przepału.
z e-3 można wyciągnąć więcej z ceni niż e-330, w światłach jest podobnie
ok.. może 0.7 to za dużo.. chodzi mi bardziej o to, że większość fotek z kościoła o ok 0,7 muszę podciągnąć (rozjaśnić ) przy wywołaniu
Ostatnio edytowane przez andytown ; 16.05.08 o 10:39