Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 99

Wątek: Leica 25 w akcji zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar bikeart
    Mieszka w
    Trzebnica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ja od siebie dodam, że z 510ką do której była podpięta z tą szybkością to jakby delikatnie inaczej, tzn, w pierwszej fazie jest jak z 14-54, ale sam moment potwierdzenia ostrości trwa jakby nieznacznie dłużej i przy przekadrowywaniu udawało mi się zgubić AF, bo robił to wyczuwalnie wolniej niż 14-54, w tym drugim miałem zawsze pewność że już jest ok i nie patrzyłem na potwierdzenie w wizjerze (pip mam wyłączone), a tu kilka razy niespodzianka... ale możliwe że to moje mocno subiektywne wrażenie.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

mała wątpliwość - więc pytam

Witam

Kumpel przylatuje w grudniu więc mam plany co do tego szkiełka.
    Ale wasze wypowiedzi troche mi namąciły.

Poprosze o sprostowanie jeżeli sie mylę:
    - im szkło jaśniejsze tym aparat szybciej łapie ostrość (nie wiem czy prawidłowo zakładam że pomiar ostrości jest przy pełnej dziurze, a dopiero podczas robienia zdjęcia przysłona przymykana jest do odpowiedniej/zadanej wartości), a wiec 1,4 powinno byc znacznie szybciej niz przy 2,8 (a tu wychodzi że niekoniecznie), poza tym widze przez wizjer więcej - to wiem, ale chcę aby aparat też "szybciej" widział i ostrzył.

Mam E-1 i z 14-54 w ciężkich warunkach klubowych walka jest straszliwa gdy światło mocno ograniczone jak to w klubach. Chciałbym ułatwić sobie życie, poproszę o radę czy dobrze kombinuje myślac w takim wypadku o 25/1,4.

ZbiKot
    entuzjasta fotografi, gór, i żeglarstwa
    E-1; ZD9-18; 14-54; 50-200; 50; FL36

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Re: mała wątpliwość - więc pytam

Cytat Zamieszczone przez zbikot
    Witam

Kumpel przylatuje w grudniu więc mam plany co do tego szkiełka.
    Ale wasze wypowiedzi troche mi namąciły.

- im szkło jaśniejsze tym aparat szybciej łapie ostrość (nie wiem czy prawidłowo zakładam że pomiar ostrości jest przy pełnej dziurze, a dopiero podczas robienia zdjęcia przysłona przymykana jest do odpowiedniej/zadanej wartości), a wiec 1,4 powinno byc znacznie szybciej niz przy 2,8 (a tu wychodzi że niekoniecznie), poza tym widze przez wizjer więcej - to wiem, ale chcę aby aparat też "szybciej" widział i ostrzył.

Mam E-1 i z 14-54 w ciężkich warunkach klubowych walka jest straszliwa gdy światło mocno ograniczone jak to w klubach. Chciałbym ułatwić sobie życie, poproszę o radę czy dobrze kombinuje myślac w takim wypadku o 25/1,4.

ZbiKot
    Dobrze kombinujesz

Światełko pomaga w ostrzeniu (silniczek się jeszcze liczy)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

ZbiKot
    kombinujesz dobrze. E-1 to aparat zacny ale nie do takich warunków klubowych. Ten obiektyw sam chciałbym mieć. W Twojej sytuacji to jakieś wyjście, nie wiem na ile fakt, że to stałka będzie dla Ciebie ograniczeniem. Mając 14-54 i fundusz na 25/1,4 możesz również rozważyć zakup, zamiast tego szkła, body E-510. Sporo zyskujesz na użytecznym ISO, czasem i na stabilizacji a i AF lepszy niż w dziadku...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Obejrzałem zdjęcia i żałuję... toć to wypisz wymaluj funkcjonalność zuiko 50/1.4 podpiętego do analogowego korpusu... Buuuu, ja też tak chcę ;/

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

cd dywagacji jak umilić sobie życie

witam ponownie

"ktotek:kombinujesz dobrze. E-1 to aparat zacny ale nie do takich warunków klubowych. Ten obiektyw sam chciałbym mieć. W Twojej sytuacji to jakieś wyjście, nie wiem na ile fakt, że to stałka będzie dla Ciebie ograniczeniem. Mając 14-54 i fundusz na 25/1,4 możesz również rozważyć zakup, zamiast tego szkła, body E-510. Sporo zyskujesz na użytecznym ISO, czasem i na stabilizacji a i AF lepszy niż w dziadku..."

W obecnej chwili nie planuję drugiego body, bardziej bym sie skłaniał pod koniec przyszłego roku do dokupienia "wnuczka" czyli E-3, ale aparat musi dojrzeć, tak aby rynek odsłonił wszystkie jego wady i zalety. Poczekam.

Pomijając drugie body, rozjaśnienie optyki to chyba najrozsądniejszy ruch, więc jeżeli ktos czuje sie na siłach (lub ma e-1, 14-54 i 25/1,4) i może mi podac jak może sie zmienic szybkośc AF w złych warunkach przy e-1 + obiektywy jak wyżej to było by super.

Istnieje jeszcze 1 obiekt moich westchnień - są jakies plotki dość wiarygodne na temat 14-35/f2??, domniemana cena i kiedy bedzie? Jezeli nie będzie to koniec 2009, to może uciułam zanim zona sie zorientuje.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jasniejsze szkło powinno szybciej złapać ostrość, choc zależy tez od obiektu. Nowe body maja mniejszy z tym problem anizeli dziadek. Generalnie skok kontrastu i ostrość jest złapana, jesli takiego skoku brak to problem moze być.

CO zas samej owej Leici 25 to nie rzuca mnie na kolana. Spodziewałem ze padne na twarz, a tak nie jest. Przynajmniej testowe foty nie potwierdzają tego. Jak narazie to szkło nie warte tych pieniążków.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar bikeart
    Mieszka w
    Trzebnica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Witam

ZbiKot

tak jak stwierdziłem, moje odczucia są subiektywne... ale nie jest to wina tego, że szkło jaśniejsze wolniej ostrzy, tylko jakby sam moment potwierdzenia ostrości trwa, jakby dłużej niż w 14-54, podkreślam jakby... bo mam ustawiony zawsze centralny punkt AF i jak szybko przekadrowuje to z przeciwieństwie do 14-54 w leice zdarzało się dość często że po przekadrowaniu gubił się AF i musiałem operację powtórzyć (nie muszę chyba pisać jak szybkie są dzieci) bo zrobiłem to odruchowo szybciej niż miałem potwierdzenie w wizjerze... stąd twierdzę, że mechanizm jest troszkę, ale minimalnie wolniejszy... podkreślam jeszcze raz, to moje subiektywne odczucie... andytown pisał co innego, ale on ma ustawiony dźwięk potwierdzenia AF, a ja mam wyłączony...

poza tym Andrzej ostatnio mi mówił, że pierwsze jego spostrzeżenie jest takie, że na f2,0-4,0 ZD 50 jest ostrzejsze... nic więcej nie powiem, bo miałem szkiełko tylko godzinę w rękach na urodzinach córki, raczej nie najlepsza pora na testy...

Awatar jacekss
    Mieszka w
    Tokyo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: cd dywagacji jak umilić sobie życie

Istnieje jeszcze 1 obiekt moich westchnień - są jakies plotki dość wiarygodne na temat 14-35/f2??, domniemana cena i kiedy bedzie? Jezeli nie będzie to koniec 2009, to może uciułam zanim zona sie zorientuje.
    zbikot,
    Wstepna cena w JP to 247,800jenow (na pewno bedzie mozna kupic taniej).
    Co do dostepnosci to termin nie jest jeszcze ustalony...
    Mozna sprawdzic np tu:
    http://www.biccamera.com/bicbic/app/...0220650,247800

Pozdr.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dzięki wszystkim za info
    25/f2 - ok. 2200 PLN (z USA), ale jak widze z opisów i pierwszych wrażeń może rozczarować
    14-35/f2 - po przeliczeniu to min 5500 PLN, daw razy drozej niz 25, sporo, tyle co e-3 za kilka miesięcy, ale domniemam ze jakośc w stosunku do Leici co najmniej półka wyżej

wypada chyba poczekać do przyszłego roku z zakupami, należe do "chomików" czyli to co kupie to zostaje u mnie, więc nadmierny rozrost szklarni (nie wspomne o drugim body) rzuci sie zonie w oczy i będzie gadanie.

zaczynam coraz bardziej cenić to co mam, przy dotychczasowych zakupach nie miałem tyle watpliwości

ZbiKot