Y0001717.ORF 150mm
Y0001726.ORF 100mm
jeszcze dwa do kolekcji, więcej nie ma sensu chyba wrzucać
Y0001717.ORF 150mm
Y0001726.ORF 100mm
jeszcze dwa do kolekcji, więcej nie ma sensu chyba wrzucać
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ciągle zastanawia mnie czy to nie jest jakiś problem współpracy z body. Np może wyłączenie korekcji winietowania zlikwiduje ten problem.
Na drugim zdjęciu ciężko doszukać się tego czegoś dopiero mocniejsza zabawa coś tam wyciąga, ale jednak to coś na zdjęciu jest. I coraz mniej mi się to podoba. Co prawda aż tak mocno zdjęć nie obrabiamy ale czy takie zapisywanie obrazu powinno mieć w ogóle miejsce.![]()
Na drugim widać mniej. Przejścia nie są takie kontrastowe ale za to w rozjaśnionych cieniach bardzo widoczne są przebarwienia. Tego być nie powinno.
Edit.
Niestety nie mam podobnego zdjęcia z mZD 40-150. Wstawię za to z manuala M42, tj. z Pentacona 50/1.8 MC, który niewątpliwie ma gorsze powłoki antyrefeksyjne. Pojawiły się takie głosy, że to może być przyczyną.
Pierwsze jak zwykle RAW na domyślnych ustawieniach w LR, drugie po podniesieniu ekspozycji na +2,5EV (dalsze podnoszenie ekspozycji, kontrastu itp. również niczego niepokojącego w obrazku nie wprowadza). W cieniach nie pojawiają się żadne przebarwienia.
przedpo
Więc powłoki (ich jakość) moim zdaniem możemy wykluczyć.
Jak pogoda pozwoli postaram się zrobić podobne obiektywem mZD 40-150.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 14.11.14 o 11:05
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg