Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Wątek: dziwne zachowanie EM5

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Andrzeju, czy ty czytasz w czym problem, nie ma tego na zdjęciach ze słońcem, jest wtedy kiedy tego światła jest mało, przy mocnym świetle nawet prosto w słońce takiego efektu nie ma np<br>
    <a href="https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/25287/normal_Y0002918.jpg" target="_blank">https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/25287/normal_Y0002918.jpg</a><br>
    <a href="https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/25287/RC084541zzz.jpg" target="_blank">https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/25287/RC084541zzz.jpg</a><br>
    nawet flar tam nie mam<font color="Silver"><br>
    <br>
    <font size="1">---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------</font><br>
    <br>
    </font>poza tym co ma rybie oko do teleobiektywu nie zrobię nim takich zdjęć jak 40-150
    Widziałem te kolorowe halo. Pisałem tylko o powłokach w różnych obiektywach...
    A ja nim nie zrobię żadnych, bo mi do gustu nie przypadł. On nie ma czasem prostokątnej maski z tyłu?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 12.11.14 o 23:31
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta

On nie ma czasem prostokątnej maski z tyłu?
    nie ma.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    nie ma.
    To nie mam innego pomysłu jak ten przedstawiony wsześniej o odbiciach wewnątrz obudowy. Ja u siebie na razie nie widziałem takich cudów.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 13.11.14 o 00:03
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    To nie tylko kolorowe halo, ale przede wszystkim ciemny kwadrat na środku a w okół niego to halo, jest problem jaki, jakiś czas temu zauważyłemi w końcu po kolejnym razie postanowiłem się z nim podzielić. Nie każdego stać na drogie szkła, nie każdy ma szkła z dużego4/3 , nie każdemu potrzebne są szkła te pro szkła. Nie znaczy tio jednak by pomijać milczeniem problem którego nie doświadczyłem mając kika lustrzanek wcale nie tych najlepszych wraz ze szkłami amatorskimi.

---------- Post dodany o 22:47 ---------- Poprzedni post był o 22:46 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    to nie mam innego pomysłu jak ten przedstawiony wsześniej o odbiciach wewnątrz obudowy. Ja u siebie na razie nie widziałem takich cudów.
    właśnie dlatego o tym napisałem, może to nie jedyny przypadek, a może to mój obiektyw jet felerny.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Zaproponuje Ci eksperyment.Zrob jedno zdjecie w takich warunkach,zeby ten efekt byl widoczny.Nastepnie zdejmij szklo i jakims ,powiedzmy izopropanolem wyczysc tylna soczewke w obiektywie i powtorz zdjecie.Po cichu zakladam,ze byla tylna soczewka czyms nieodpowiednim czyszczona i zostala lustrzana powloka.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 13.11.14 o 01:01

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    To nie tylko kolorowe halo, ale przede wszystkim ciemny kwadrat na środku a w okół niego to halo...
    Ten kwadrat nie jest ciemniejszy od brzegów, to tylko halo daje takie wrażenie, że w środku jest ciemno.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ...właśnie dlatego o tym napisałem, może to nie jedyny przypadek, a może to mój obiektyw jet felerny.
    Będzie Ci dość trudno to stwierdzić. Idealnie by było jakbyś miał możliwość z kimś się wymienić obiektywami na dłuższy czas.
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ten kwadrat nie jest ciemniejszy od brzegów, to tylko halo daje takie wrażenie, że w środku jest ciemno.
    Też tak sądzę.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    apz ma racje - jeśli powłoki przeciw refleksom będą liche to wydaje się logiczne że taki efekt może wystąpić. Oczywiście - musi wystąpić pewnie zbieżność mocnego punktowego światła, zdolnego zaświetlić wnętrze aparatu przy ogólnym słabym oświetleniu żeby odbicia nie zginęły zamaskowane silnym światłem obrazu właściwego. Pewnie zjawisko ma też związek z odległością tylnej (?) soczewki i środkiem krzywizny ostatniej (znów pytajnik) powierzchni...

mam ten obiektyw... jeśli Słońce pozwoli (na razie mgła) to spróbuję powtórzyć eksperyment.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    apz ma racje - jeśli powłoki przeciw refleksom będą liche to wydaje się logiczne że taki efekt może wystąpić.
    Sądzisz, że w nowym obiektywie są liche powłoki.

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Oczywiście - musi wystąpić pewnie zbieżność mocnego punktowego światła, zdolnego zaświetlić wnętrze aparatu przy ogólnym słabym oświetleniu żeby odbicia nie zginęły zamaskowane silnym światłem obrazu właściwego.
    W drugim przykładzie takie warunki nie miały miejsca (mocne punktowe światło), a jednak efekt wystąpił.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Sądzisz, że w nowym obiektywie są liche powłoki.

W drugim przykładzie takie warunki nie miały miejsca (mocne punktowe światło), a jednak efekt wystąpił.
    Być może chodzi o ilość tego światła jaka padła na matrycę, zobacz na exify.
    Mnie udało się podobny efekt uzyskać na epl5, choć nie jest taki wyraźny (przynajmniej tak mi się wydaje)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_B130201.JPG
Wyświetleń:	238
Rozmiar:	293,1 KB
ID:	135282
    Ostatnio edytowane przez robtor ; 13.11.14 o 11:46
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony