Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Wątek: dziwne zachowanie EM5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    W takim razie ten "kwadrat" powinien zmieniać się wraz ze zmianą ogniskowej - o ile jest to odbicie matrycy w obiektywie (wbrew pozorom bardzo częste zjawisko - również w lustrzankach)

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    W takim razie ten "kwadrat" powinien zmieniać się wraz ze zmianą ogniskowej - o ile jest to odbicie matrycy w obiektywie (wbrew pozorom bardzo częste zjawisko - również w lustrzankach)
    i zmienia się. Przy ogniskowej 100mm na jednej fotce udało się go dostrzec - jest większy, im krótsza ogniskowa tym odbicie słabsze a tylna soczewka oddala się od matrycy. Na 75-300 nie udało mi się doprowadzić do tego aby odbicie się pojawiło, próbowałem kilka różnych ogniskowych. Zdjęcia robiłem mając z kraja kadru 15 watową żarówkę świecącą w obiektyw, reszta kadru czarny fotel, poza żarówką żadnych innych świateł.
    Wniosek - ten typ tak ma i trzeba przeboleć.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    W sumie to z dwojga złego lepiej że zjawisko jest związane ze stosunkowo tanim zoomem niż z dość drogim jednak aparatem. Ale fakt że wkurzające to może być nieźle, szczególnie jak kadr udany...
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    ...Wniosek - ten typ tak ma i trzeba przeboleć.
    Mam sporo zdjęć z tego obiektywu i na żadnym nie zauważyłem podobnego efektu. Może matryca w E-M5 ma większe właściwości "odblaskowe" i pojawiają się odbicia światła.
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    ... im krótsza ogniskowa tym odbicie słabsze a tylna soczewka oddala się od matrycy.
    Przy najkrótszej ogniskowej (40mm) tylna soczewka jest najbliżej matrycy. Przy 150mm jest najdalej i aż dziwne, ze wtedy te odbicia powstają. Dziwne też, ze są wtedy jak światło gdzieś całkiem z boku jest jak w drugim przykładzie (post #4)
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Dziwne też, ze są wtedy jak światło gdzieś całkiem z boku jest jak w drugim przykładzie (post #4)
    To akurat nie jest dziwne - widać "rozświetlone" wnętrze obiektywu, a ślad po matrycy jest ciemniejszy...
    A krzywizna soczewki zapewne ma znaczenie w jakiej odległości od matrycy pojawia się to odbicie.

Bardziej mnie dziwi że nikt wcześniej tego efektu nie zauważył - bo nie wygląda mi to na usterkę - czyli powinno być zjawiskiem powtarzalnym

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Przy najkrótszej ogniskowej (40mm) tylna soczewka jest najbliżej matrycy. Przy 150mm jest najdalej i aż dziwne, ze wtedy te odbicia powstają. Dziwne też, ze są wtedy jak światło gdzieś całkiem z boku jest jak w drugim przykładzie (post #4)
    faktycznie, mój błąd.
    Na zdjęciach też jeszcze tego efektu dotąd jeszcze nie zauważyłem, zresztą przy tej żarówce świecącej w obiektyw też nie zawsze to powstaje, przy 100mm tylko na jednej fotce z kilkunastu to dojrzałem.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    To akurat nie jest dziwne - widać "rozświetlone" wnętrze obiektywu, a ślad po matrycy jest ciemniejszy...
    Dziwi mnie w kontekście tego przykładowego zdjęcia z postu #4, że światło nie było jakieś ostre tylko bardziej rozproszone i bardziej z boku. Na obiektywie jeszcze osłona przeciwsłoneczna i powstało takie coś.

A krzywizna soczewki zapewne ma znaczenie w jakiej odległości od matrycy pojawia się to odbicie.
    Tu zapewne masz rację. Ta tylna soczewka, jej powierzchnia, wydaje mi się być płaska lub minimalnie wklęsła co podobnoż sprzyja odbiciom światła.

Bardziej mnie dziwi że nikt wcześniej tego efektu nie zauważył - bo nie wygląda mi to na usterkę - czyli powinno być zjawiskiem powtarzalnym
    Fakt, to jest zastanawiające.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.11.14 o 22:43
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    chodzi o to że przy dobrym świetle tego efektu nie ma, pojawia się przy takich mniej więcej warunkach jak na tych dwóch zdjęciach. Drugir robione tuż po zachodzie słońca w Tatrach, zero jakiegokolwiek mocnego światła z boku, stałem między drzewami.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    chodzi o to że przy dobrym świetle tego efektu nie ma, pojawia się przy takich mniej więcej warunkach jak na tych dwóch zdjęciach. Drugir robione tuż po zachodzie słońca w Tatrach, zero jakiegokolwiek mocnego światła z boku, stałem między drzewami.
    Porzuć robienie zdjęć ze słońcem w kadrze Olkami, zawsze są flary i inne artefakty, mityczne powłoki ZERO wydają się być podobnej jakości jak te z heliosow poza szerokimi stalkami. W Maroku i Toskanii porównywałem zdjęcia swoje i nikoniarzami, tam gdzie ja mialem zaflarzone zdjęcia, onie mieli piekne ujęcia. Takie są moje doświadczenia, niestety. Dołożenie filtrów też często wyglada podobnie....

Dobrze to wygląda też z 7,5 Samyanga...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Andrzeju, czy ty czytasz w czym problem, nie ma tego na zdjęciach ze słońcem, jest wtedy kiedy tego światła jest mało, przy mocnym świetle nawet prosto w słońce takiego efektu nie ma np
    https://galeria.olympusclub.pl/album...l_Y0002918.jpg
    https://galeria.olympusclub.pl/album...C084541zzz.jpg
    nawet flar tam nie mam

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------

poza tym co ma rybie oko do teleobiektywu nie zrobię nim takich zdjęć jak 40-150