Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Dofinansowanie na sprzęt fotograficzny do 10 000 zł.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Chyba chciales powiedziec byly... jak masz na mysli Doctusa.

To nie takie proste jak wyglada z zewnatrz.
    Nie wiem jak wygląda z zewnątrz, oceniam od środka. Nie napisałem też nigdzie, ze to proste, ale, że jak najbardziej się da. Chyba, ze trafiło się na prowadzącego, który tylko odcina kupony od stanowiska, ale wtedy to i merytoryczne jest kiepsko - po co wiec studiować tam?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Wróćmy jednak do pytania kolegi.

Ja myślę, że skoro chce spróbować, może dostać to dofinansowanie, to ten zestaw nie będzie ani lepszy ani gorszy. Zakładam doświadczenie w fotografii bliskie początkującemu. Okaże się w praniu co będzie lepsze co gorsze, który obiektyw opuści torbę, a który go zastąpi, i czy może nie zarzucić tego tematu zupełnie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Wróćmy jednak do pytania kolegi.

Ja myślę, że skoro chce spróbować, może dostać to dofinansowanie, to ten zestaw nie będzie ani lepszy ani gorszy. Zakładam doświadczenie w fotografii bliskie początkującemu. Okaże się w praniu co będzie lepsze co gorsze, który obiektyw opuści torbę, a który go zastąpi, i czy może nie zarzucić tego tematu zupełnie.
    A jak jest ze sprzedawaniem sprzętu nabytego za dofinansowanie? Nie ma żadnego okresu "ochronnego"?
    Zapraszam do albumu i galerii

urzyszkodnik
    Gość
    Mz jesli ktokolwiek planuje otwierać działalność agencje reklamowa czy jak to tam zwał, i planuje robotę olkiem robic to - nie ma zielonego pojęcia o takiej pracy. Widać to juz po pierwszym wpisie i liście planowanych zakupów. Po prostu sie uśmiałem

Mz to po prostu przewał kasy jest. Bez znaczenia co kupi. Moze byc cokolwiek.
    Szkoda tylko tych, ktoży pewnie odpadli a zarabiać chcieli uczciwie.
    Ale cóż, zycie.
    To tak mz ...
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 12.11.14 o 23:21

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cóż, swego czasu ktoś kiedyś namawiał mnie abym postarał się o kase na sprzęt, dostaniesz pieniążki, kupisz sobie wymarzony zestaw, potem po roku "splajtujesz" a sprzęt nadal masz... Tylko, że zdaje się, że tam też siedzą ludzie którym niezbyt zależy aby ktokolwiek dostał pieniądze (poza swoimi ).
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Mz to po prostu przewał kasy jest. Bez znaczenia co kupi. Moze byc cokolwiek.
    Szkoda tylko tych, ktoży pewnie odpadli a zarabiać chcieli uczciwie.
    Ale cóż, zycie.
    To tak mz ...
    Często bardzo tak jest. Nawet nie to, że ktos "przewał" robi. Tylko... jak dostaje kasę za nic i za nic de facto nie odpowiada to później z tej działalności nic nie wynika.
    Niestety mnie te dotacje wkurzają. Bo ja z w miare dobrym warsztatem, po paru kursach i warsztatach, z pomysłem (porządny biznesplan), z wkładem własnym (sporo sprzętu juz mam) dofinasowania nie dostałem.
    Z powodów tysiąc sześciuset osiemdziesięciu pięciu :P Bo za stary, ale jednoczesnie nie wystarczajaco stary, bo nie kobieta, bo z dużego miasta... itp itd.
    A później widzę dziewczę z C5MK2 pstrykające focie, nie ukrywajmy... *ujowe i kasująca 1/5 tego jakie są stawki na rynku. Oczywiście sprzęt za dofinansowanie.
    Co więcej.. pótora roku później dziewczę to sprzęt probowało sprzedać, bo... "na tej fotografii to sie zarobić nie da".. ehhh..

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

urzyszkodnik
    Gość
    Wiesz, mi to tam rybka.
    Klamoty potrzebne mam. Jakos sie kręci.
    Ale pewnie jest i tak jak piszecie, ze poza "swoimi" to niewielu takie granty ogląda...
    Jesli - to brak slow...

Tak czy siak - szkoda doradzać w tym wątku.
    Zestaw zaproponowany na pierwszej stronie, jest odbiciem posiadanej wiedzy oraz z cała pewnością umiejętności autora wątku.
    Wiec po prostu - przewał - tak jak piszecie.
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 13.11.14 o 00:59

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    A jak jest ze sprzedawaniem sprzętu nabytego za dofinansowanie? Nie ma żadnego okresu "ochronnego"?
    Jeśli mnie pamięć nie myli to nie można sprzedawać, ale można dokupić. W końcu dofinansowanie jest na firmę, która ma zarabiać, i tak na to patrzę.

A odnosząc się ogólnie do dofinansowania. Samo dofinansowanie nie jest złe, ale często w złej wierze składane są wnioski o jego przydział. Inną kwestią jest to, czy rozdzielający środki konsultują składane projekty z kimś z branży, w której chce działać wnioskodawca. Czasami można odnieść wrażenie, że tak nie jest. A czasami wręcz mamy wrażenie, że samo przygotowanie merytoryczne ma małe znaczenie, a bardziej liczą się punkty za pochodzenie. Co z tym wszystkim można zrobić? Zastąpić dofinansowanie kredytem na preferencyjnych warunkach, a nawet promesą na jego spłatę jeśli wnioskodawcy uda się wykręcić jakiś dobry wynik finansowy. Skoro dofinansowanie miało zachęcać do otwierania firm niech jeszcze zachęca do ich prowadzenia i utrzymywania w dobrej kondycji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Nie przesadzałabym z tym, że dotacje przyznają tylko "swoim". Urzędnikom patrzy się teraz na ręce, awanturnicy ze wszystkim latają do prasy Mój mąż nie dostał ongiś dofinansowania tylko dlatego, że był dalekim kuzynem szefowej lokalnego PUP-u (nieutrzymującym bliskich kontaktów).

barmichal76
    Gość
    Chyba trochę na wyrost oceniacie autora wątku. Oprócz podejrzeń nie macie żadnych dowodów. Może po prostu człowiek będący bez pracy chce coś zmienić w swoim życiu? I co z tego, że nie ma doświadczenia? Dlaczego nie ma spróbować, może w jego regionie naprawdęwidzi szansę powodzenia takiej działalności?