Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Dofinansowanie na sprzęt fotograficzny do 10 000 zł.

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Otrzymuje je osoba zarejestrowana w PUP (teoretycznie, ustawa )
    Praktyka, środków już nie ma, swoi wiedzą kiedy są i jak złożyć wniosek.
    Rynek jest mocno zapchany, ciężko byłoby przez wymagany okres utrzymać działalność (to się zdaje jest warunek "umorzenia" tej pożyczki.
    Zdaje się, że w przypadku takiego dofinansowania trzeba cały system budować, zakup najlepszych szkieł pod naprawdę dobrego PL-5 niestety nie przejdzie.
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    Rynek jest mocno zapchany, ciężko byłoby przez wymagany okres utrzymać działalność (to się zdaje jest warunek "umorzenia" tej pożyczki.
    Zdaje się, że w przypadku takiego dofinansowania trzeba cały system budować, zakup najlepszych szkieł pod naprawdę dobrego PL-5 niestety nie przejdzie.
    Przejdzie wszystko co jesteś w stanie uzasadnić. Jako wkład własny możesz mieć swój aparat a dotacja może dojechać do 20 000 czyli sześciokrotności przeciętnego wynagrodzenia - co jednak zależy oczywiście od PUPu bo tak jak pisze Bart_1985 - czasem przydzielają mniej.

Utrzymanie działalności też nie wydaje się ciężkie bo jedyne co masz robić to przez rok płacić ZUS na preferencyjnych warunkach.
    Jeśli się nie mylę to preferencyjne stawki to 431,18 / mc co w skali roku daje 5174 PLN. więc nawet jeśli firma ma nie przynosić zysku a dotacja będzie 10000 to jesteś 4826 PLN do przodu.

Prawda zaś jest taka, że firma nawet jeśli leniwie to zacznie działać i o to chodzi w dotacji, żeby na dzień dobry dmuchnąć komuś w żagle. Nie zniechęcałbym raczej człowieka

@kesikp - jeśli myślisz o portretach - lepszym rozwiązaniem będzie 45 1.8 niż standardzik 25mm. Raz, że to portretowe szkło bo kąt widzenia taki jak w 90mm dwa, że łatwiej będzie Ci uzyskać małą GO a z niewiadomych przyczyn ludzie się tym jarają.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Dokładnie, przerabiałem to kilka lat temu i nie chodziło o fotografie. Miałem profesjonalnie napisany biznesplan, który zdobył jakąś tam nagrodę w konkursie i jak przyszło co do czego, to nigdzie nie mogłem go złożyć, bo to ani bezrobotny nie byłem (student to nie bezrobotny), ani też nie byłem samotną kobietą ze wsi pon. 25 r. ż. z 5 dzieci, oraz moja mieścina (ani Kraków, ani rodzinne strony) nie wygrała żadnego konkursu o dotacje. Koniec końców, jeżeli chodzi o fotografię, dotowałem się sam
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Student się nie łapie. Ale co stało na przeszkodzie, żebyś po studiach zarejestrował się jako bezrobotny. Wziął dotację i rozhulał własną firmę ?

Oczywiście zbaczamy z tematu szpeju foto - choć w sumie kręcimy się w okolicach problemów logistycznych czyli utrzymanie formy czy problemy z otrzymaniem dotacji.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Student się nie łapie. Ale co stało na przeszkodzie, żebyś po studiach zarejestrował się jako bezrobotny. Wziął dotację i rozhulał własną firmę ?

Oczywiście zbaczamy z tematu szpeju foto - choć w sumie kręcimy się w okolicach problemów logistycznych czyli utrzymanie formy czy problemy z otrzymaniem dotacji.
    Doktorant też się nie łapie :P A poza tym mam fajną pracę, chociaż myśl o przejściu na swoje dalej jest. Ale fakt, zbaczamy z tematu. Na fotografii raczej zarabiać nie chcę, chyba, że takiej jak Ty robisz o ile ktoś by chciał kupić moje foty

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Najpierw się upewnij, że dostaniesz dofinansowanie i to dokładnie kiedy. A sprzęt wybierzesz sobie w tydzień.
    Zwłaszcza, że w agencji reklamowej sprzęt jakim się fotografuje jest mniej ważny od innych rzeczy.
    Sądzę a właściwie jestem pewien, że wybór wyposażenia jest najmniej istotnym elementem biznesplanu.
    Nie chcę zniechęcać na początku ale niestety Polska ze swoim zabójczym dla przedsiębiorcy systemem emerytalnym nie jest najlepszym miejscem do otwierania działalności.
    bezbagnetowiec z mianowania

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Doktorant też się nie łapie :P A poza tym mam fajną pracę, chociaż myśl o przejściu na swoje dalej jest. Ale fakt, zbaczamy z tematu. Na fotografii raczej zarabiać nie chcę, chyba, że takiej jak Ty robisz o ile ktoś by chciał kupić moje foty
    Ale Doktorant się łapie na granty A szaremu człowiekowi nie finansują wyjazdów w rejony arktyczno anatrktyczne na badania albo obserwacje ssaków morskich. Gdybym był bardziej zaangażowany w tematykę moich studiów na pewno bym szedł w tą stronę

---------- Post dodany o 18:45 ---------- Poprzedni post był o 18:40 ----------

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Najpierw się upewnij, że dostaniesz dofinansowanie i to dokładnie kiedy. A sprzęt wybierzesz sobie w tydzień.
    Zwłaszcza, że w agencji reklamowej sprzęt jakim się fotografuje jest mniej ważny od innych rzeczy.
    Sądzę a właściwie jestem pewien, że wybór wyposażenia jest najmniej istotnym elementem biznesplanu.
    Nie chcę zniechęcać na początku ale niestety Polska ze swoim zabójczym dla przedsiębiorcy systemem emerytalnym nie jest najlepszym miejscem do otwierania działalności.
    Składając wniosek MUSISZ wiedzieć jaki sprzęt chcesz kupić i za ile.
    Składając wniosek MUSISZ napisać co i za ile chcesz kupić

BTW - uwaga dla kesikp.

Nie wpisuj najtańszych znalezionych cen. Lepiej wyceniaj z górką. Bo jeśli we wniosku napiszesz, że chcesz kupić aparat za 1200 bo za tyle znalazłęś w najtańszym sklepie to jak dostaniesz dotację i się okaże, że już kosztuje 1500 to masz problem.

Z dotacji może Ci zostać coś - wtedy oddasz.
    Ale kupienie czegoś za większą kwotę niż w składanym wniosku - wiąże się z pisaniem dodatkowych pism

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Ale Doktorant się łapie na granty A szaremu człowiekowi nie finansują wyjazdów w rejony arktyczno anatrktyczne na badania albo obserwacje ssaków morskich. Gdybym był bardziej zaangażowany w tematykę moich studiów na pewno bym szedł w tą stronę

---------- Post dodany o 18:45 ---------- Poprzedni post był o 18:40 ----------

Składając wniosek MUSISZ wiedzieć jaki sprzęt chcesz kupić i za ile.
    Składając wniosek MUSISZ napisać co i za ile chcesz kupić

BTW - uwaga dla kesikp.

Nie wpisuj najtańszych znalezionych cen. Lepiej wyceniaj z górką. Bo jeśli we wniosku napiszesz, że chcesz kupić aparat za 1200 bo za tyle znalazłęś w najtańszym sklepie to jak dostaniesz dotację i się okaże, że już kosztuje 1500 to masz problem.

Z dotacji może Ci zostać coś - wtedy oddasz.
    Ale kupienie czegoś za większą kwotę niż w składanym wniosku - wiąże się z pisaniem dodatkowych pism
    Mi niestety nikt, nic nie finansuje. A o grantach tez moge pomarzyc...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Mi niestety nikt, nic nie finansuje. A o grantach tez moge pomarzyc...
    Może po prostu zmień temat, albo katedrę, skoro profesor i uczelnia nie potraią sie zatroszczyć o granty.
    Są tez ładne stypendia np z wójewództwa…
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Może po prostu zmień temat, albo katedrę, skoro profesor i uczelnia nie potraią sie zatroszczyć o granty.
    Są tez ładne stypendia np z wójewództwa…
    Chyba chciales powiedziec byly... jak masz na mysli Doctusa.

To nie takie proste jak wyglada z zewnatrz.