Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Nowy patent Sony - AF dzięki ruchomej matrycy

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dziwne, serio, przecież łatwiej w oprogramowanie wpisać coś w stylu np znanego (ale usprawnione ) pułapki ostrości., kręcisz pierścieniem ostrości, w momencie kiedy matryca wykrywa ostrość wyzwala migawkę. Sony ze swoich aparatów z bagnetem E wywaliło np stabilizację matrycy z racji na to, że ów mechanizm zwiększał rozmiary. Taki system jet znacznie skomplikowany niż stabilizacja. Matryca musiałaby jeździć trochę cm? a to nie wróży szybkiego działania. No i po co system który ma zachęcić do inwestowania w "oibce" szkła, jak ma się swoje (co do wyceny, wcale nie tak tragiczne, Olek też sobie liczy za swoje "perełki" )
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    Dziwne, serio, przecież łatwiej w oprogramowanie wpisać coś w stylu np znanego (ale usprawnione ) pułapki ostrości., kręcisz pierścieniem ostrości, w momencie kiedy matryca wykrywa ostrość wyzwala migawkę. Sony ze swoich aparatów z bagnetem E wywaliło np stabilizację matrycy z racji na to, że ów mechanizm zwiększał rozmiary. Taki system jet znacznie skomplikowany niż stabilizacja. Matryca musiałaby jeździć trochę cm? a to nie wróży szybkiego działania. No i po co system który ma zachęcić do inwestowania w "oibce" szkła, jak ma się swoje (co do wyceny, wcale nie tak tragiczne, Olek też sobie liczy za swoje "perełki" )
    Może stabilizacja zwiększała rozmiary w płaskich NEX-ach, ale w korpusach pokroju A7?
    Wg. mnie pomysł niegłupi i dający masę możliwości.
    W ogóle ruchoma matryca, przechylana w osi poziomej i pionowej plus przemieszczenie góra/dół i lewo/prawo plus wspomaganie AF-u ruchem matrycy to.. kosmos - możliwości dużego analogowego formatu w małym korpusie.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Pomysł nie jest taki głupi. Ilość "pleśniaków" na rynku kurczy się, nowe manualne Zeissy, Voightlandery są drogie - może Sony obliczy, że na samych puszkach nieźle zarobi a i same szkła produkowane do nich będą tańsze bo już nie potrzeba montować napędu do AF.

Jest też taka możliwość, że firma po prostu rozwinęła stary pomysł, nałożyła swoje patenty i wszystko wyląduje w szufladzie.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)