Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Samsung NX3000 16-50 + Lightroom 5

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Zwróć uwagę na kąt widzenia obiektywu. jak dla mnie 16 to nieco wasko w mieszkaniach.
    Na aps-c samsunga te 16mm to odpowiednik 24mm na fufu więc nie tak znowu wąsko. Trzeba jeszcze pamiętać, że nasze przyzwyczajenia do formatu 4/3 też trochę odbiegają od realiów 3:2 jaki jest stosowany we wszystkich pozostałych systemach. Są to tylko rozważania teoretyczne ale poparte doświadczeniem w praktyce: Obraz z obiektywu 12mm w 4/3 jest co prawda nieco wyższy niż jego odpowiednik 16mm w aps-c lub 24mm w fufu ale jest też węższy. Różnice wynikają tylko z przyjętych proporcji ale mają konsekwencje w praktyce. Tak więc obiektywem 16mm na aps-c łatwiej będzie zrobić zdjęcie grupy ludzi (tzw zbiorówka) niż obiektywem 12mm na 4/3 ale istnieje też większe prawdopodobieństwo obcięcia im stóp
    bezbagnetowiec z mianowania

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RafS Zobacz posta
    NX300 i NX3000 z kitowym 18-55 OIS - porównywałem do zgrabnych E-pm2 czy e-pl5 lub mikrusów panasa i przy nich Samsung jest większy. Oczywiście wciąż mniejszy niż lustrzanka ma się rozumieć. Natomiast wśród bezluster z takim obiektywem jak ten wspomniany nie jest mikro.
    Co do roznic w wielkosci body to sie nie dziwie - w koncu innej wielkosci matryce sam ogladalem ostatnio roznice bo sam zastanawiam sie zastanawiam nadal nad NX300m ale nie z 18-55 a nowym 16-50 - roznica nie mala w wielkosci a ceny i sasiadow ciekawe mysli jeszcze kraza gdzies wokol EPL-5 lub 7 - no chyba ze dolozyc do GX7
    Ostatnio edytowane przez Lucas1981r ; 9.12.14 o 18:03

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja jestem posiadaczem samsunga NX1100 - w stopce u siebie mam linki do swoich galerii. Zdjęcia obrabiane light roomem. Jestem początkującym amatorem. Przykładowe zdjęcia:

Moja Galeria zdjęć z Maroko, *** Relacja z wyjazdu na Słowację *** Przebyte Trasy Rowerowe *** Relacja z wyjazdu "Rowerem przez Himalaje"

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Sprzęt możesz zobaczyć i wypróbować nr tu:
    Tychy
    Fotojoker - CH TESCO
    ul. Towarowa 2 32/780-14-70

Zadzwoń, jeśli nie mają na miejscu to poproś aby sprowadzili do pooglądania. Musisz tylko mieć własną kartę pamięci.
    Lightrooma bym nie demonizował, jesteś młodym człowiekiem, dla studentów LR 5 kosztuje ok 300 zł.
    Zwróć uwagę na kąt widzenia obiektywu. jak dla mnie 16 to nieco wasko w mieszkaniach.
    Niestety edukacje zakonczylem na szkole sredniej. Wiec lightroom musialbym kupic za 500zl
    Poki co kupilem pc format gdzie byl program Zoner Photo Studio 15 Pro
    Dowiedzialem sie o programie w gazecie z forum. Niestety mialem "powodz" laptopa. Sprzet ubezpieczony, ale bardzo dlugo trwa naprawa, podejrzanie dlugo.
    Mysle ze mi to wystarczy, gdyz nie posiadam zadnej wiedzy z obrobki zdjec. Bede sie tego uczyl.

Pozdrawiam
    instagram.com/edi.sk/

Uprawnienia umieszczania postów