Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Co zmienić żeby było lepiej...?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Piotr:

no brawo, polecasz chłopu 3-kilowy obiektyw za 7 klocków... wygrałeś.

Szpila:

14-54 z USA bywają na allegro za 1600. używane chodzą po 1200-1400 pln.
    za 14-45 możesz wycisnąć 3 stówki. 3 stówki + 7 stówek za 35mm = tysiak. 1200 - 1000 = 200 pln różnicy.

ktotek:

dobrze policzyłem, ale teraz pokazałem to co powyżej punkt po punkcie, bo widać było zagmatwane.

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    jak nie masz kasy to moze zainwestuj pare groszy w M42 + przelotka?
    trzeba sie napocic bardziej niz ze szklem AF ale portret to raczej stateczny rodzaj fotografi
    masz w dziale obiektywy (kompendium) -> m42 , troche przykladow
    jak Ci nie przypasi taki zestaw to sprzedasz, nic nie tracac przy odrobinie szczescia

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szpila9
    co do zakupu 35mm to koszt ok 750zł.
    jak widzę 14-54 to koszt min 1850zł
    różnica 1100zł, a ile mogę wziąć za 14-45???
    14-54 można wyrwać taniej. Za 14-45 nie weźmiesz dużo. Ja wystawiłem nowy na gwarancji na Allegro, od 1zł, aukcja wisiała 2 tygodnie, skończyła się ceną 260zł. Link do aukcji był na Forum. Teraz sezon na sprzedaż średni ale 14-45 więcej osób chce sprzedać niż kupić...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ktotek:

w czerwcu puściłem takiego kita za 400, nie podpinanego. z pocałowaniem ręki.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    ktotek:

w czerwcu puściłem takiego kita za 400, nie podpinanego. z pocałowaniem ręki.
    Dobrze sprzedałeś, ten obiekty jest wart te pieniądze by jak na kit jest OK. Cena sklepowa i tak sporo wyższa. Ja oczywiście chętnie wziąłbym jak najwięcej, jednak rynek rządzi się swoimi prawami.
    Facebook

| OlyJedi Awatar szpila9
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A co powiecie na zamianę 40-150 (jaśniejszego i starszego) na 70-300? tak rozwijając temat zaminay lub czegoś nowego?
    E-300 / 14-45; 40-150, FL-36

| OlyJedi Awatar szpila9
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    i jescze jedna sprawa...

przed zakupem warto zbadać takie cacko osobiście. Czy gdzieś w Warszawie jest sklep w którym mozna podpiąć i zobaczyć na własne oczy obiektywy, o których tu rozmawiamy? np 35mm lub 14-54?

Dzieki!

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szpila9
    A co powiecie na zamianę 40-150 (jaśniejszego i starszego) na 70-300? tak rozwijając temat zaminay lub czegoś nowego?
    Wspomniałeś o portrecie, makro... To szkło zapowiada się dobrze ale nie do takich celów. Zależy do czego chcesz używać - jak obecnie brakuje Ci ogniskowej na 40-150 taki zakup ma sens, w przeciwnym wypadku nie bardzo. Poza tym jasne szkło to nie będzie a IMHO takie dają najwięcej radochy z fotografii...
    Facebook

Mieszka w
    Nowa Huta
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Też mam E300 i nie mam zamiaru go zmieniać. Nowe aparaty Olympusa średnio mnie przekonują. E510 wydaje mi się strasznie plastikowy (choć nie jest to najważniejsze) - nie tylko posiadacze E1 są rozpieszczeni jakością jego wykonania. Wśród aparatów amatorskich E300 jest pod tym wzgledem klasą dla siebie. Kumpel kupił 510, trochę go macałem i zdecydowanie wolę trzymać mojego E300. Co prawda kusi stabilizacja i większy bufor, ale jeśli rozpietość tonalna jest gorsza, to moim zdaniem taka zmiana nie ma większego sensu. Dla mnie rozpietość E300 już jest nierewelacyjna - to mój pierwszy cyfrak w ogólne, wcześniej fociłem analogiem.

Ja doposażyłem swojego E300 i przeżywa drugą młodość. Dla Ciebie chyba ZD50 byłby najlepszy, choć nie jest tani. Lepiej chyba poczekać i doskładać, jeśli zależy Ci głównie na portretach. Kupiłem 14-54 i poprawa komfortu pracy jest ogromna - najgorsze wady E300, szumy i nędzny AF, stały się znacznie mniej dokuczliwe - ale poprawa jakości fotek już nie tak bardzo (nie oglądam kropów z brzegów kadru, wtedy pewnie bym zauważył). To świetny uniwersalny obiektyw, ale ZD50 to klasa - ostry, można uzyskać małą głebię ostrości, chociaż AF się lubi gubić. Generalnie ZD50 daje strasznie dużo radości.

W kwestii sprzedaży 14-45 - ja puściłem na allegro za 350 zł, poszedł od ręki.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar szpila9
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    co do odejścia od e-300 to faktycznie byłały to trudna decyzja. Ta miniaturyzacja nie jest w moim guście. Jednak ograniczające mnie finanse sprawiają, że pytam i analizuję w jakie szkiełko zainwestować, żeby mieć z niego jak najwięcej pożytku. Piszę o macro i portretach. Faktycznie 40-150 pozwala na portreciki, a 35mm poza macro jest podobno bardzo "ostre" no i tanie ale raz czytam, że 3,5 wystarczy innym razem, że to ciemność...

Nie wiem gdzie można go podłączyć, żeby chociaż namacalnie doświadczyć tego szkiełka jeszcze na chwilę przed zakupem. Czy np. 14-54?