Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: Czy, Waszym zdaniem, to dopuszczalne?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    W tym temacie w zasadzie zgadzam sie z Grizzem.
    Osobisci, gdy podchodze do fotografowania to staram sie to robic tak, zeby nie musiec pozniej nic poprawiac. Oczywiscie, w zaleznosci od sytuacji moze cos sie znalezc.
    Jednak, gdy fotografuje pomniki to staram sie je pokazac takimi jakie sa i takimi jakie mnie urzekly. Bez dodatkowych operacji w programach graficznych.
    Gdy robie portret, obrobke dopuszczam tylko na tyle, zeby troche poprawic tam, gdzie nie mozna bylo juz nic zrobic - cera, cienie pod oczami, tego typu rzeczy. Natomiast, gdy nie jest to potrzebne to po prostu nic nie retuszuje.
    To co zrobiles, Woytec, jest fotomontazem. Faktycznie, nie pokazuje tego co widziales a tylko jakas Twoja wizje. Dopuszczalne jest to z pewnoscia, fotomontaz jest stosowany praktycznie wszedzie. W konkursie typowo fotograficznym obstawalbym za dyskwalifikacja, tutaj jednak chodzilo o przedstawienie tematu, fotomontaz zakazany nie byl.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    lucca to nie był jeden ptak doklejony, a sklonowanych kilka sztuk. Autor wyleciał za to z roboty, nie tylko stracił nagrodę.
    Zdjęcia reporterskie nie powinny być w żaden sposób poddawane obróbce, bo po obróbce tracą charakter reportażu (zwyczajnie przestają oddawać rzeczywistość).
    Inna sprawa jeśli chodzi o zdjęcia typu Glamour, ale tu największą wiedzę ma willow32.
    Mnie zdarza się usuwać coś niepotrzebnego z kadru. Zwyczajnie czasem mam zbyt kiepskie warunki do focenia i muszę je poprawić na kompie. Czasem modelka/model mają brzydką cerę i to także trzeba poprawić, ale w granicach zdrowego rozsądku. Nigdy natomisat nie poprawiam światła, zwyczajnie wykorzystuję to co zastałem, bądź sam ustawiłem w studio. Jesli efekt mi nie wyszedł, to powtarzam ujęcie aż wyjdzie.

Powyższa fotka jest w rzeczywistości tryptykiem, choć niezbyt wyraźnie zaznaczonym i takiego tłumaczenia oczekuję. Będzie ono miało sens. Czyli są to 3 zdjęcia złożone w jeden tryptyk.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Swoją drogą, popatrzeć na hdr-y... który aparat tak rejestruje?

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Oleryk
    Gość
    Tryptyk.
    OK, niech tak się zwie jeśli to ma pomoc.
    To bylo kilka starych witraży z nieistniejącyh już okiem, wstawione do podświetlanej gabloty dla zachowania i pokazania kunsztu ich twórcow.
    Jak byly wystawione, każdy zobaczyl.
    Ja je pokazałem tak, jak umiem najlepiej.
    I tyle.
    Chyba całkiem nieźle, prawda?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ciekawe, jak długo jeszcze będziecie się nad tym rozwodzić
    Wojtek, czapka z głowy za przyznanie się - wstydź się! Większość z nas nie lubi fotomontaży i modyfikowania "chwili zastanej".

Efekt jest niezły. A jeżeli jeszcze do tego chciałeś to osiągnąć... Pepikowo wybacza
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    lucca to nie był jeden ptak doklejony, a sklonowanych kilka sztuk.
    No teraz bedziecie mnie lapac za slowka Podalem temat tylko,zeby wspomniec.

Jednym slowem jak mi zawsze mowi wnuczek-banane dziadku.

Juz samo wrzucenie do programu graficznego to ingerencja w fote.Kazdy z automata inaczej na plik reaguje.Jak jeszcze suwaki ruszymy to to juz wogle nie fota tylko grafika.

Az tymi ptakami to tak jak z Kryska co ja w lesie wydutkali,a tak naprawde to bylo miedzy drzewami.Pozniej krzyczeli ,ze to las.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Woytec - fajnie że pokazałeś oryginał.
    Nasuwa się bowiem pytanie - jaki jet sens oceniania (i pokazywania) zdjęć poddanych tak daleko idącej obróbce? Kadrowanie - jak najbardziej. Obróbka jasności, kontrastu, itp. - jak najbardziej.
    Ale wycinanie kawałków zdjęcia "ze środka"???
    Mariush, fotografia już dawno przestała być "odbiciem rzeczywistości".
    Jeśli nawet kiedykolwiek taka była
    Temat "Swięci" potraktowalem dosłownie iz wystawionych we Wloskim kościele starych witraży, zrobilem kompozycję na konkurs.
    Czy to niedopuszczalne?
    Załozę nawet stosowny wątek bo chciałbym usłyszeć opinie forumowiczów.
    Tu się kategorycznie z tobą nie zgodzę. Nie wiem skąd taką naukę wyniosłeś. Ale jakbyś nie wiedział fotografia dokumentalna już od ponad roku wróciła na piedestały. A pisząc "jeśli kiedykolwiek taką była" pokazujesz tylko i wyłącznie swoją nieznajomość historii fotografii.
    A co do dopuszczenia regulamin tego nie zabrania.

Gratki dla zwycięzcy

Oleryk
    Gość
    Bratniosąsiedzka ocena?
    Dzięki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Nemáš zač - ujde to
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    To nie konkurs reporterski, wiec w ogole nie ma co skrzypiec.

A jesli autor nie mial mozliwosci pokazania tych witrazy tak jak na to zaslugiwaly to dobrze, ze sie wysilil. Jest to fotomontaz, ale w tym przypadku ma sens, jest usprawiedliwiony.

BernArt - Moje zdjęcia