Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Czy, Waszym zdaniem, to dopuszczalne?

Oleryk
    Gość

Czy, Waszym zdaniem, to dopuszczalne?

Witam
    W ostatnim konkursie jedna z moich prac została doceniona przez Was w głosowaniu i zajęla drugie miejsce.
    Ucieszony wynikiem, pokazałem tez zmniejszony oryginał fotografii.
    Chwilę poźniej
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    e="mariush"]Woytec - fajnie że pokazałeś oryginał.
    Nasuwa się bowiem pytanie - jaki jet sens oceniania (i pokazywania) zdjęć poddanych tak daleko idącej obróbce? Kadrowanie - jak najbardziej. Obróbka jasności, kontrastu, itp. - jak najbardziej.
    Ale wycinanie kawałków zdjęcia "ze środka"???
    Oto obydwaa zdjęcia dla porównania:

Nie przeczę, ze dokonałem na fotografii daleko idących modyfikacji, żeby przedstawić najlepszą, moim zdaniem, kompozycję z witraży. Kosztowało mnie to dużo pracy, wyprostowałem kadr, praktycznie dopasowywałem naświetlenie każdego z witraży oddzielnie (oj, napracowałem się nad światełkiem), wyrzuciłem, moim zdaniem tylko przeszkadzające, puste płaszczyzny spomiędzy nich.
    Tym bardziej uważam, że to jest moja praca i moja kompozycja.

Proszę Was o wypowiedzi, czy miałem prawo tak postąpić?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Re: Czy, Waszym zdaniem, to dopuszczalne?

Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    Tym bardziej uważam, ze to jest moja praca i moja kompozycja.
    Kwestia czy to jeszcze fotografia.

regulamin ( https://forum.olympusclub.pl/topics2...007-vt9766.htm )
    Nic o obróbce nie mówi, ale nadal pozostaje kwestia czy to jescze fotografia
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Jeśli w regulaminie konkursu nie ma przeciwwskazań co do wycinania itp. to miałeś prawo, jeśli jest inaczej to sam będziesz wiedział
    Jak dla mnie usuwanie czy dodawanie części zdjęcia jest niedopuszczalne i nigdy takich rzeczy nie robię. imho tylko obróbka globalna zdjęcia jest dopuszczalna, tak żeby było sprawiedliwie.

Oleryk
    Gość
    Dlatego właśnie założylem wątek.
    Jaka modyfikacja jest dopuszczalna a jaka już nie?
    Jasnośc, kontrast, ekspozycja, nasycenie, prostowanie walących się ścian, OK.
    Wycięcie dwoch płaszczyzni uż nie?
    A stempel i usuwanie plam czy obiektów jest dozwolone?
    A kadrowanie z fragmentu klatki?
    A "poprawianie" portretu?
    Współczesna fotografia nie da się już tak łatwo zdefiniować, niektórzy preferują surowe fotki z pelnego kadru a inni biorą to, co im pasuje lub modyfikują cerę i postać modelki tak, ze z trudem poznalaby ją własna rodzina.
    Czy to jeszcze fotografia?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jaka modyfikacja jest dopuszczalna a jaka już nie?
    Jasnośc, kontrast, ekspozycja, nasycenie, prostowanie walących się ścian, OK.
    Wycięcie dwoch płaszczyzni uż nie?
    A stempel i usuwanie plam czy obiektów jest dozwolone?
    A kadrowanie z fragmentu klatki?
    A "poprawianie" portretu?
    Zaznaczyłem co MZ jest ok.

Przy czym
    Usuwanie obiektów w stylu druty telefoniczne
    Poprawianie portretu - z umiarem... tzn usunąć worki spod oczu tak, ale nie zmieniać owal twarzy!

Usunięcie płaszczyzn w tym zdjęciu spowodowało stworzenie czegoś czego w rzeczywistości nie ma, gdybyś usunął zasłaniający witraż lichtarz to byłoby ok, ale Ty usunąłeś "piętro" z domu.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Oleryk
    Gość
    Ja właśnie usunąlem dwa niepotrzebne "druty" z kadru
    MZ tylko przeszkadzały w odbiorze.
    Niczego nie dodałem ani nie wkleiłem z innej pracy, skomponowalem zdjęcie na ekranie.
    Zresztą jestem leniwy i preferuję taki sposób pracy, minimum w terenie, maksimum przy komputerze

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Slyszalem o konkursie fotograficznym gdzie autor dokleil jednego ptaka wiecej i fotka poleciala z konkursu.Wiec dokladanie usuwanie raczej dyskwalifikuje.Czym innym jest kadrowanie.Jesli chodzi o modelki to poprawianie cery podkreslenie brwi oka rzes to tak,ale wyciecie oka wyciecie brwi czy doklejanie rzes to raczej juz nie.Gdybys to wyprostowal i wykadrowal to odebral bym to jako norme jednak wyciecie czesci obrazu ze srodka powoduje,ze to juz nie jest fotografie tego obrazu tylko wizja czegos co Ty chces zobaczyc i pokazac nam.Jednym slowem taki obraz w rzeczywistosci nie istnieje.Jednak w tym konkursie byla prosba o pokazanie swojej wizji tematu.A TY taka wizje miales i pokazales.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ja właśnie usunąlem dwa niepotrzebne "druty" z kadru
    Nie nie usunąłeś drutów...

Abstrakcyjny przykład...
    Masz zdjecie z domu z grafitii na ścianii - "Jakiśtamzespółpiłkarski"

Usunięciem drutów będzie wymazanie tego napisu, a ty usunąłeś piętro całe na którym ten napis się znajduje.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Wszystko co nie jest zabronione, jest dozwolone.
    Moja świętej pamięci teściowa miała jeszcze inne wileńskie przysłowie.
    Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna.

Cytat Zamieszczone przez lucca
    Slyszalem o konkursie fotograficznym gdzie autor dokleil jednego ptaka wiecej i fotka poleciala z konkursu.
    Bo to był konkurs fotografii reporterskiej prasowej i nie dokleił jednego ptaka, tylko kilkanaście ich cieni. I tak uważam, że kara za to co zrobił była niewspółmierna do winy.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Oleryk
    Gość
    Pamiętam doskonale to zdjęcie z doklejopnym gołębiem na szklanym dachu.
    To jednak było na World Press Photo (chyba? poprawcie jeśli nie) a fotografia prasowa musi być rzetelna, musi być przede wszystkim odbiciem rzeczywistości.
    Tu, jak napidaleś, nie ma takich wymogow i uważam swoją modyfikacje z usprawiedliwioną.
    Mało tego, jestem dumny, że z trudnego kadru, w kiepskich warunkach, w ciemnym kościele, zdołalem zrobić kompozycję, ktora przyciąga uwagę