Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Duże różnice w wyglądzie RAW z różnych aplikacji-OlympusE500

| OlyJedi Awatar dulak
    Mieszka w
    Londyn/Lublin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Switch
    Czyli w końcu z czego korzystać? Napiszcie coś więcej o Adobe Camera Raw vs lightroom.
    Witam, watek sprzed miesiaca, ale temat chyba zawsze aktualny. Napowiem moze dwa slowa o moim doswiadczeniu z programami dla RAW.

Od "zawsze" fotografuje w RAW, w Nikonie byly to pliki .NEF, w Olku .ORF. Zauwazylem, ze pewne prawidlowosci powtarzaja sie w przypadku obu rodzajow plikow, i tak:

1. W kazdym z tych przypadkow lepiej spisuje sie oprogramowanie producenta (w Nikonie jest to fenomenalny NX, w Olympusie pozostawiajacy wiele do zyczenia O. Studio)
    Mam tutaj na mysli glownie odwzorowanie kolorow, balans bieli. Oprogramowanie zewnetrzne nawet po zastosowaniu profili charakteryzuje sie brakiem powtarzalnosci, tzn. foto A po wczytaniu przez ACR jest lepsze niz te z O. Studio, a fotos C, D czy H jest gorsze. Oczywiscie nie sa to roznice ogromne. Ja otwieram wszystko w O. Studio, ustawiam balans bieli i kompensacje a nastepnie konwertuje do TIFF 16 bitow i wtedy juz bez problemu otwieram w NXie, dociagajac poszczegolne czesci zdjecia U-pointami. Ale, jesli nie posiadalbym NXa raczej uzywalbym ACR do obrobki .ORF gdyz zapewnia wiecej mozliwosci anizeli O. Studio.

2. Wczesniej z powodu kiepskiej powtarzalnosci naswietlen Nikona musialem bardzo duzo pracowac na U-pointach w NXie, byl to jeden z powodow przejscia na E1 (w E1 zdecydowanie wieksza powtarzalnosc naswietlen). Teraz NX traktuje bardziej jako oprogramowanie do retuszu niz obrobki RAW - wlasnie dzieki o niebo lepszej powtarzalnosci naswietlen, zarowno ekspozycji jak i B/W.

3. Do posiadaczy E1:
    Jesli sa osoby zainteresowane idealnym profilem pod ACR dla E1 dajcie znac. Mam kilka profili, jeden z nich jest naprawde niezly, mysle, ze po tygodniu pracy (testy) da sie ztworzyc profil niemalze identyczny jak O. Studio z ogromna doza powtarzalnosci.

pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    Anubis -> Ale czego się nie da? Bo się pogubiłam.
    Rodia -> Ale jeszcze instalki z czasów, kiedy był darmowy są na necie.

Ja mało focę w RAWach, ale jeśli już to właśnie używam RAWShootera i nie mogę narzekać. Wszystkie potrzebne mi funkcje posiada. :D
    Ja zdazylem kupic RS Premium, tuz przed wykupemgo przez Adobe, pracuje sie swietnie, testowalem inne i nie pobiły RS. Jest szybki, ma wszystko co powinien mieć program do obrobki RAWów, resztę i tak robie w PS CS3. Martwiłem sie, jak bedzie czytal RAW z przyszlego E3, ktorego zamierzałem kupić i sposób się znalazł ;) W innym programie -ZONER- automatycznie moge zamieniac RAW z E3 w DNG, a te juz są widziane w Rawshooterze bez jakiejkolwiek straty. Póki Adobe nie uszlachetni LightRooma (czytaj RawShootera) pojadę jeszcze na poczciwym RS.