Z Raw Shoter chyba się nie da... ale przeciez programy są podobne, jeszcze bede wlaczyl z PSP3 no chyba ze ktos ma darmowy samouczek jak w nim poustawiac.Zamieszczone przez Mysikrólik
Z Raw Shoter chyba się nie da... ale przeciez programy są podobne, jeszcze bede wlaczyl z PSP3 no chyba ze ktos ma darmowy samouczek jak w nim poustawiac.Zamieszczone przez Mysikrólik
Z tego co mi się wydaje to RawShooter został wykupiony przez inną firmę i wcielony do projektu tejże firmy i chyba jako samodzielna darmowa aplikacja nie jest już rozwijany. Szkoda bo dobry był.Zamieszczone przez Mysikrólik
EDIT:
Tak jestem pewny, Raw Shooter zostal wykupiony przez Adobe i ponoć go wykorzystywano przy Lightroomie.
Anubis -> Ale czego się nie da? Bo się pogubiłam.
Rodia -> Ale jeszcze instalki z czasów, kiedy był darmowy są na necie.
Ja mało focę w RAWach, ale jeśli już to właśnie używam RAWShootera i nie mogę narzekać. Wszystkie potrzebne mi funkcje posiada.![]()
No właśnie dla mnie jest to trochę przygnębiające, że używając jakiegoś programu mam tą świadomość, że nic w nim nie zostanie już poprawione czy, że nie będzie już ani jednej nowej funkcji.Zamieszczone przez Mysikrólik
RawTherapee ma tą zaletę że ma sporo opcji "globalnej" obróbki, - a lepiej robić to na rawach bo tu masz wiecej bitow na kanał niż jakby to robić na jpgu w ps.
Jak do tej pory najlepiej pracowało mi się na LightZone (projekt do wersji 2.4 był dostepny za darmo na platformy Linux). Niestety, człowiek który zajmował się linuxową odmianą LightZone odszedł z firmy i teraz to komercyjny i bardzo drogi program. W wersji 2.4 jest rewelacyjny i RAWy pozwala obrabiać jak żaden inny (obróbka kanałów, a także tylko zaznaczonych obszarów na zdjęciu). Wadą jest brak wsparcia dla nowych aparatów (projekt nie jest juz za darmo rozwijany, a cena 400$ jest raczej zaporowa).
Ostatnio przekonałem się też do RAW Therapee, jest naprawdę niezły. jeśli kolor nie pasuje to można go delikatnie podbić suwakiem Color Boost. Należy tez pamiętać, by w opcjach programu wyłączyć wstępne dobieranie parametrów do zdjęcia.
pasuje to można go delikatnie podbić suwakiem Color Boost. Należy tez pamiętać, by w opcjach programu wyłączyć wstępne dobieranie parametrów do zdjęcia.[/quote]
Gdzie się to wyłącza?
Jak na rysunku niżej: ma być NATURAL a nie default
Witam
Zakp karty SanDisk Extreme III, pozwalał na skorzystanie z programu Capture One LE. Program ściągnąłem, zainstalowałem i chyba nawet wywołałem kilka ORFów. Nie jest to może szczyt ergonomii, szybkości i intuicyjności obsługi ale można podziałać. Niestety na chwilę obecną chyba nie obsługuje plików z najnowszych modeli.
Inne rozwiązanie, dla leniwych zwolenników formatu RAW. Moje pliki z E-400 dość ciekawie interpretuje Picasa. Prześwietlenia wydają się mniej prześwietlone, a niedoświetlenia mniej niedoświetlone. Można nawet wyeksportować JPEG z takiego źródła, który moim zdaniem, w pewnych przypadkach, prezentuje się całkiem znośnie, a może nawet lepiej niż JPEG wprost z aparatu.
Pozdrawiam
Ktoś wie, czemu CS3 przekłamuje temperaturę zdjęcia?
Mimo ustawienia w aparacie na 5600K, po otwarciu jest 5350K.
Niby da się z tym żyć ale to poważny błąd.
Mam najnowszą wtyczkę Camera Raw 2.4 ale na poprzedniej było to samo.
Czyli w końcu z czego korzystać? Napiszcie coś więcej o Adobe Camera Raw vs lightroom.