Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Duże różnice w wyglądzie RAW z różnych aplikacji-OlympusE500

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    A RawShooter?
    Z Raw Shoter chyba się nie da... ale przeciez programy są podobne, jeszcze bede wlaczyl z PSP3 no chyba ze ktos ma darmowy samouczek jak w nim poustawiac.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A RawShooter?
    Z tego co mi się wydaje to RawShooter został wykupiony przez inną firmę i wcielony do projektu tejże firmy i chyba jako samodzielna darmowa aplikacja nie jest już rozwijany. Szkoda bo dobry był.

EDIT:
    Tak jestem pewny, Raw Shooter zostal wykupiony przez Adobe i ponoć go wykorzystywano przy Lightroomie.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Anubis -> Ale czego się nie da? Bo się pogubiłam.
    Rodia -> Ale jeszcze instalki z czasów, kiedy był darmowy są na necie.

Ja mało focę w RAWach, ale jeśli już to właśnie używam RAWShootera i nie mogę narzekać. Wszystkie potrzebne mi funkcje posiada.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rodia -> Ale jeszcze instalki z czasów, kiedy był darmowy są na necie.

Ja mało focę w RAWach, ale jeśli już to właśnie używam RAWShootera i nie mogę narzekać. Wszystkie potrzebne mi funkcje posiada.
    No właśnie dla mnie jest to trochę przygnębiające, że używając jakiegoś programu mam tą świadomość, że nic w nim nie zostanie już poprawione czy, że nie będzie już ani jednej nowej funkcji.

RawTherapee ma tą zaletę że ma sporo opcji "globalnej" obróbki, - a lepiej robić to na rawach bo tu masz wiecej bitow na kanał niż jakby to robić na jpgu w ps.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jak do tej pory najlepiej pracowało mi się na LightZone (projekt do wersji 2.4 był dostepny za darmo na platformy Linux). Niestety, człowiek który zajmował się linuxową odmianą LightZone odszedł z firmy i teraz to komercyjny i bardzo drogi program. W wersji 2.4 jest rewelacyjny i RAWy pozwala obrabiać jak żaden inny (obróbka kanałów, a także tylko zaznaczonych obszarów na zdjęciu). Wadą jest brak wsparcia dla nowych aparatów (projekt nie jest juz za darmo rozwijany, a cena 400$ jest raczej zaporowa).
    Ostatnio przekonałem się też do RAW Therapee, jest naprawdę niezły. jeśli kolor nie pasuje to można go delikatnie podbić suwakiem Color Boost. Należy tez pamiętać, by w opcjach programu wyłączyć wstępne dobieranie parametrów do zdjęcia.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    pasuje to można go delikatnie podbić suwakiem Color Boost. Należy tez pamiętać, by w opcjach programu wyłączyć wstępne dobieranie parametrów do zdjęcia.[/quote]

Gdzie się to wyłącza?

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jak na rysunku niżej: ma być NATURAL a nie default
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rt_291.jpg
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	26,3 KB
ID:	2494  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Zakp karty SanDisk Extreme III, pozwalał na skorzystanie z programu Capture One LE. Program ściągnąłem, zainstalowałem i chyba nawet wywołałem kilka ORFów. Nie jest to może szczyt ergonomii, szybkości i intuicyjności obsługi ale można podziałać. Niestety na chwilę obecną chyba nie obsługuje plików z najnowszych modeli.

Inne rozwiązanie, dla leniwych zwolenników formatu RAW . Moje pliki z E-400 dość ciekawie interpretuje Picasa. Prześwietlenia wydają się mniej prześwietlone, a niedoświetlenia mniej niedoświetlone. Można nawet wyeksportować JPEG z takiego źródła, który moim zdaniem, w pewnych przypadkach, prezentuje się całkiem znośnie, a może nawet lepiej niż JPEG wprost z aparatu.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ktoś wie, czemu CS3 przekłamuje temperaturę zdjęcia?
    Mimo ustawienia w aparacie na 5600K, po otwarciu jest 5350K.
    Niby da się z tym żyć ale to poważny błąd.
    Mam najnowszą wtyczkę Camera Raw 2.4 ale na poprzedniej było to samo.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czyli w końcu z czego korzystać? Napiszcie coś więcej o Adobe Camera Raw vs lightroom.