W kwestii Canona to właśnie rusza kolejna edycja cashback, co w wypadku wspomnianego 100D pozwala odzyskać 2 stówki. Niewiele.
W kwestii Canona to właśnie rusza kolejna edycja cashback, co w wypadku wspomnianego 100D pozwala odzyskać 2 stówki. Niewiele.
bezbagnetowiec z mianowania
Canon kusi cashbackiem, Nikon to samo... Fuji rozdaje jakieś obiektywy... Ciekawe co (i czy w ogóle) wymyslą Olympus, Sony i Samsung.
Sony raczej nic nie wymyśli bo z tego co wiem to nie organizuje ono takich akcji. Najprędzej po Samsungu bym się czegoś ewentualnie spodziewał.
Co do zmiany systemu to sam wybrałbym Canona. Matryca gorsza niż u Nikona, ale prędzej byłoby mnie stać na szkła.
Inna opcja to faktycznie Olympus 50-200 ale wtedy koniecznie E-M1. Nawet nie myśl o e-5.
Nie znam się to się wypowiem
Miałem D5100 z T70-300VC i 70-300VR oraz E-M5 z 75-300 (korpus mam nadal). Obrazek na długim końcu lepszy w Tamronie po domknięciu do f/8, Olympusa nie domykać. Różnica w kącie widzenia jest widoczna. To jakby Sigma 135-400 na APS-C. Niestety, Tamron wspomniany ma dwie wady: AF bliższy bezlusterkowcom m4/3 niż choćby 70-300VR (głównie AF-C) oraz stabilizacja niezbyt nadająca się do dajmy na to panoramowania - do statycznych ujęć jest nieziemsko skuteczna.
Tyle że ja te zestawy miałem do polowania na blaszane ptaki, czy w czatowni potrzebny szybki AF i dobra stabilizacja to Nyny chyba wie najlepiej.
Osobiście fajnie mi się posługiwało zestawem D5100 + stara "Bigma", choć ostrością nie grzeszyła na długim końcu. Podobno w nowej z OS jest lepiej, za to drożej.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."