AF sobie radzi tak sobie, ale z 12-60, 70-300, czy 9-18 jakoś mu tam idzie (z 50-200 się mi męczy), za to jakość obrazka dzięki slabszemu filtrowi AA i nowej matrycy jest jak dla mnie znacznie ciekawsza.
A jak mi potrzeba AF-a to biorę którąś stałke i jest szybko. no ale ja jestem od krajobrazu, u mnie nic mi z kadru nie ucieka. A jakość, równomiernośc ma dla mnie znaczenie.
Każdy ma po prostu swoją, inną fotografię i musi wybierać pod siebie i swoje priorytety...
A z Panasonicami ZD są tylko manualne, miałem właśnie G1...
Ostatnio edytowane przez apz ; 28.10.14 o 15:59
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Do czego w tej przyrodzie konkretnie zamierzasz strzelac?
Wyczytalem, ze czatownia, wiec po ki czort glownym kryterium jest stabilizacja?
Osobiscie z tych dwoch podanych na poczatku nie wybralbym zadnego :P
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
obawiam się, że z m43 możesz mieć dużo zdjęć z ostrym i wyraźnym... tłem.
No wlasnie skoro zamierzasz z czaty polowac, to i tak sadzasz na czyms stabilnym sprzet, wiec stabilizacja juz na dzien dobry OFF.
U Nikona mozesz smialo wyrwac D300s+N70-300VR, badz lepszy obrazek aczkowlwiek ryzykowniej z AF wtedy masz D7000+N70-300VR, lub cos pokroju D5xxx+rzeczony Nikkor albo Tamron.
U Canona wspomniany gdzies w watku 50D, plus reszte kasy przeznaczyc na jakas lufe pokroju tampona.
We wszystkim tym sie powinienes zamknac w okolicach zalozonego budzetu, i bedzie to do zadan o ktorych pisales sensowniejsze rozwiazanie niz mikro.
pozdro
Polazłem jak tutaj mówią, do Miejskiej Macalni. Napierw Nikon d5100 z 18-105, fajnie leży w dłoni. Z tyłu głowy że szybki af i niezła matryca ( poprawcie mnie jeśli się mylę), później maluch Canona 100d, lekki jak bezlusterkowce, prawie bezgripowy, później srebrna wersja M10, ech ładny jest. Bijąc się z myślami wlazłem jeszcze do Media Exc coś tam: a tu włączony Panaś GX7, biorę macam, ustawiam gdzie popadnie pkt ostrzenia, ten af jak z formuły 1. No i przepadłem z kretesem. Na dzień dzisiejszy GX7. Kasa się nie zgadza, wszystkie kombinacje wzięły w łeb. Muszę to gdzieś zapisać bo jutro pewnie nowe koszmaryDziękuję za podpowiedzi.
To wez jeszcze kastrata w plener zanim zdecydujesz.
Bo to ze jest szybki trafiajac gdzie badz, nie znaczy ze sie w lesie tak samo spisze
Jak budzet naciagasz to daje jednak szersze horyzonty
pozdro
Co to ten kastrat oprócz pokrzywdzonego śpiewaka w operze ?
Cennikowo nowe lub używany korpus + nowy obiektyw xxx-300 wychodzi mi tak:
Pentax Kr ( 1000+pentax 55-300) 2tys pln
Nikon d5100 ( 1000+tamron 70-300) 2350 tys.
Canon 100d 1350+tamron 70-300) 2700 ( 50d fajny ale opinie o matrycy gorsze niż o Olkowych
Olympus E3+70-300 ( tutaj nie boję się używanego obiektywu-) 2 tys pln
Olympus OMD M10 ( nie widzę z drugiej ręki) +75-300) -3500 ew. 1800 + 800 pln + przejściówka do dużego 4/3 - i wyjdzie koło 2800.
Olympus OMD M 5 ( z drugiej ręki 2400+75-300) -4200 pln
Panasonic GX7 ( może z drugiej ręki) + 100-300- 4500 pln
Zaletą ( i wadą) Olka to zasięg 600mm i nie korci do rozszerzania ogniskowej bo nie ma jak. W N lub C - chodzi po głowie Tamron 500 lub 600 na długim końcu co z cropem powiększa deczko ogniskową.
Ech idę spać, muszę pomyśleć jak tu kasę zarobićPowtórzę się - nie chce mnie kto adoptować ?!
![]()
Chcesz pewności w af i dobrej jakości to jak juz napisano d300(s).
Jesli tylko dla frajdy focenie to zostań w micro. Ale jak sie zachce cos wiecej - to klops.
Przelicznik bardzo podobny jest w olku oraz N.
Ja bym zdecydowanie jesli to ma byc jedna puszka w Twoich rękach, brał d300.
Jesli kasy zamierzasz dokładać to d7100.