Strona 24 z 62 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 612

Wątek: tu są RAW-y apezeta - obrabiajta jeśli chceta

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Żeby nie było - opowiem Wam jak było w katedrze w Sandomierzu.
    Gdy przyszła godzina dla turystów i "fotopstrykaczy" otworzono wierzeja.
    Pan, który opowiadał historię katedry zapowiedział, że można fotografować praktycznie wszystko, bez ograniczeń. Jest jeden warunek - zakaz używania lamp błyskowych.
    W tym momencie panienka - tak ok. 25l strzeliła mu błyskiem prosto w oczy. Nie, nie złośliwie, bo zaraz obróciła się w bok i pstryknęła jakiegoś świątka. Też z błyskiem.
    Pan był cierpliwy. Podszedł i poprosił jeszcze raz aby lampy nie używać. Pani z pretensją w głosie na cały regulator: "przecież nie używałam!!"
    ...i jeszcze kilkanaście osób podobnie.
    W panu się zagotowało. Świętobliwy chyba był bardzo, bo tak widziałem jak mu po ustach krąży: k..wa i debile ale się wstrzymał.
    Zapowiedział, że jeśli ktoś jeszcze tak zrobi zdjęcie, to zostanie wyproszony.
    I wyegzekwował.
    ...a o katedrze bardzo ciekawie opowiadał i naprawdę warto iść. (to nie jest spam )
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Ja mialem na mysli swiadome blyskanie lampa wbudowana na plazy ,o zachodzie slonca.Ze swiadomym ustawieniem sily blysku aby doswietlic cienie.Uzycie blysku dopelniajacego wbudowanej lampy przy np fotografowaniu korzenia na paisku z "zabiego ujecia" na tle zachodzacego slonca.I wlasnie o takich sytuacjach myslalem i glupawych usmieszkach przechodzacych znawcow.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Ja z kolei miałem na myśli na pierwszym planie sam piasek, a w tym odleglejszym, morze, niebo, słońce.
    Błysk lampy wbudowanej być może oświetli kilka metrów piasku na plaży, a jak to będzie wyglądało w całości zdjęcia pominę bez komentarza.
    PS
    Poza tym myślę, że mówimy o tym konkretnym ostatnim zdjęciu?
    Warto by tu było błysnąć lampą wbudowaną, czy nawet zewnętrzną ?
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.01.15 o 18:27
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Ja z kolei miałem na myśli ...
    Poza tym myślę, że mówimy o tym konkretnym ostatnim zdjęciu?
    To bym pewnie musiał kilka, kilkanaście lamp w grupę złożyć, pod każdym drzewkiem po horyzont....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    To bym pewnie musiał kilka, kilkanaście lamp w grupę złożyć, pod każdym drzewkiem po horyzont....
    Akurat w tym ujeciu bylo by trudno i pracochlonnie.Jednak dwa kadry jeden na swiatla jeden na cienie ulatwil by zycie.Metod wyciagniecia tych lisci jest wiele,jedne gorsze inne lepsze.MZ najwazniejsze jest tu zachowanie dobrego smaku i nie wchodzenie zbyt mocno w mozliwosci programow.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Akurat w tym ujeciu bylo by trudno i pracochlonnie.Jednak dwa kadry jeden na swiatla jeden na cienie ulatwil by zycie.Metod wyciagniecia tych lisci jest wiele, jedne gorsze inne lepsze.MZ najwazniejsze jest tu zachowanie dobrego smaku i nie wchodzenie zbyt mocno w mozliwosci programow.
    Szczerze mówiąc zrobiłem to zdjęcie dla nieba i białej szachownicy na bulwarze, zszedłem z plaży na której zaspokoiłem swoje fotograficzne potrzeby rozgladając się za supermarketem, znalazłem go na równoległej ulicy... Wcześniej koło tej kamiennej kuli po lewej stał samochód dłuższą chwilę. Nie powtórzyłem ujęcia po obejrzeniu go na wyświetlaczu. Nie sądziłem wówczas, że będzie ono w ogóle obrabiane.
    Można było to rozegrać inaczej...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Na ogół sam wybieram sobie przywiezione z wypraw Andrzeja orf'y. O ile nie ma on sam szczególnych życzeń, a przesadnie wiele ich nie miewa. Wybór subiektywny. Niemniej, po wywołaniu z "pełnym surowym" tif'em cyzeluję go przez chwilę, korzystając z jego sugestii. Wszak to on tam był, a ja poza datą, godziną i miejscem miałbym już tylko własną wyobraźnię. Ostateczny kształt jest akceptowany przez Andrzeja.

Czasami forsuję własną autorską wizję. Tym razem inspiracją był wpis: "Kolory kolorami, a cienie cieniami. Jak się dobrze nie naświetli, to nawet najlepsza matryca nie pomoże. Wyciąganie cieni robi masakrę.". Otóż apz zdjęcia naświetla wyjątkowo starannie. A tylko scena przekroczyła dynamikę matrycy. Ale nie aż tak by spisać je na straty.

Podobnie było z poniższym. Zobaczyłem w nim od razu potencjał i sobie je wybrałem. Skończyło jako tapeta Andrzeja laptopa.

Zdjęcie zrobione w połowie grudnia w czasie żeglugi z Marbelli do La Linea (port jachtowy położony przy samej granicy z Giraltarem po hiszpańskiej stronie). byliśmy mniej więcej w połowie drogi do zaplanowanego portu i w połowie drogi do obiadu. Spokojna, słoneczna, bajdewindowa żegluga. Przed Sztagiem pod słońcem, rosła powoli gibraltarska skała. Poprosiłem sternika by odbił na chwilę trochę w lewo...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC150087_jck (768).jpg
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	778,4 KB
ID:	138173   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC150087_jck (1080).jpg
Wyświetleń:	168
Rozmiar:	893,6 KB
ID:	138172   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC150063_jck-wersja autorska (1080).jpg
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	978,8 KB
ID:	138170  
    Załączone pliki Załączone pliki
    Ostatnio edytowane przez jck ; 2.01.15 o 00:14

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    A tylko scena przekroczyła dynamikę matrycy. Ale nie aż tak by spisać je na straty.

Nie jestem do konca pewny czy bedac tam bez aparatu i patrzac na te chmury i zachodzace slonce widzielibysmy te zielen jasniej na drzewach.Moze gdyby tylko skupic wzrok na nich,ale wtedy to juz pomiar punktowy i zrenica nam sie zmienia.Wiec i mamy inne parametry i.......
    No wlasnie i napewno kadr nie do wyrzucenia,bo zielen za ciemna.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Moja wersja - Mariner Blue

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC150087_petreq(768).jpg
Wyświetleń:	219
Rozmiar:	437,7 KB
ID:	138175 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC150087_petreq(1080).jpg
Wyświetleń:	203
Rozmiar:	876,5 KB
ID:	138176

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

H:1080

H:768

Pozdrawiam
    Z EXIF-a nie wynika w czym obrabialem wiec podam, ze...
    z lenistwa... zastosowalem PERFECT PHOTO SUITE 8.5.1 a z przyzwyczajenia kadrowalem i wyostrzalem w GIMP 2.6.7
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 2.01.15 o 00:08
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak