Czysto teoretycznie, kolorystycznie powinna być bliższa rzeczywistości wersja cieplejsza, czyli druga. W tym drugim balans bieli był ustawiony na pochmurnie (w/g danych z FxIf), stosownie do zastanego światła - czyli można powiedzieć prawidłowo.
Dlaczego Tobie bardziej odpowiada wersja zimniejsza, znalazłyby się powody, ale tu się nie będę w tym temacie rozwodził.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Idąc tym tokiem można by dojść do wniosku, że aparat ma coś nie tak z predefiniowanymi ustawieniami WB.
Dokładniej, przy pochmurnym niebie aby otrzymać kolory bardziej zbliżone do rzeczywistych, WB musisz ustawić na sztywno na Dobrą pogodę (w/g FxIF w pierwszym zdjęciu) czyli pewnie na te tzw. słoneczko. Przyznam za bardzo nie chce mi się w to wierzyć, ale spierać się nie będę. Może i ten aparat tak ma...
Jestes pewny,ze on(szop) mysli o Tobie.Moze podaje info Twojemu monitorowi Ze zbyt cieplo,lub zimno pokazuje neutralny obraz.
U mnie ten niby zimny jest raczej naturalny.Cieply jest troche jak by za cieply.Kpl kredek lub obraz testowy by duzo pomogl.Ale chyba az takimi "fanatykami" nie jestesmy.W takiej minimalnej dominacie to jest niuans.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Potrzzebuję od Was pomocy w technologii prostowania:
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||