Strona 5 z 62 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 612

Wątek: tu są RAW-y apezeta - obrabiajta jeśli chceta

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Odp: tu są RAWy APZta - obrabiajta jeśli chceta

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta

Z czym problem z załacznikiem. Ma być mniejszy od 1024Kb i jpg, i wejdzie.
    Dzięki za wyjaśnienie..
    Problem z załącznikiem jest inny, ma tyle ile trzeba..
    Nie działa mi okno "dodaj pliki" I jakoś nie mam siły by się tym zająć...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Załącznika??? Teraz to ja durnowaty jestem.
    Ale, może się czepiasz? Za to na pewno zbyt krótki był zlot na Wysowej byśmy się alkoholowo zapętlili razem. To byś wiedział. Kiedyś, może, zaspokoimy wzajemną ciekawość. Póki co zostaje #15.
    Zdjęcie się dodaje jako załącznik..

A dwa to w Wysowej , fakt - lekko tylko się w sobotę zapętlałem z Bikerem... Że tak powiem symbolicznie. (pozdrawiam Bikera)
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 25.10.14 o 11:26
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Dzięki za wyjaśnienie..
    Problem z załącznikiem jest inny, ma tyle ile trzeba..
    Nie działa mi okno "dodaj pliki" I jakoś nie mam siły by się tym zająć...
    Zgłoszę to do administracji, mam nadzieję grizz się nad problemem pochyli...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Zgłoszę to do administracji, mam nadzieję grizz się nad problemem pochyli...
    Grizz mnie nie lubi...

A może problem jest u mnie... Cookie czy cóś... Pogadam jutro z Piotrkiem z Marek..
    Teraz już dawno śpi, czego i sobie życzę
    Dobranoc więc...

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Czy to takie ważne Ten na którym obrabiam zdjęcia 1920x1080.
    Jeśli ściągnąłeś z #2 te dwa pliki, to obejrz je w przeglądarce windowsowej w oknie i w trybie pełno ekranowym. Wtedy zrozumiesz.

PS Zapraszam do obróbki i wspólnej zabawy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Szykujecie sobie pokaz slajdow w jakims biurze????

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Masz laptopa to zrób sobie eksperyment
    przeskaluj fotografię na wymiar np. 1200 w górę i wyswietl na monitorze o natywnej wysokości 7xx i 1080 i zrób dwie "odbitki" w natywnej wysokości, zoczaczysz własnoocznie, że automatyczne skalowanie pogarsza w sposób widoczny jakość ostrość i rozdzielczośc ogladanego pliku. Po co exif? Bo są w nim niektóre informacje o używanych programach. A poza tym szacunek dla oglądającego nakazuje go zachować. Chyba ,że jako zaawansowany zawodowiec nie będziesz pokazywał swego warsztatu, tylko czego wtedy szukasz na forum dla amatorów?
    Sorki, ale chyba ogólnie wiadomo, że zdjęcie na ekranie monitora najlepiej wygląda w rozmiarze w jakim zostało wstawione. Mimo to nie widzę powodu aby wstawiać różne rozmiary bo ktoś ma w pionie rozdzielczość tylko 768 pix. Jest jeszcze pewnie sporo użytkowników monitorów mających 1024 pix w pionie to może jeszcze trzeci rozmiar
    Poza tym w monitorze o 1080 w pionie aby obejrzeć zdjęcie o tym rozmiarze, z poziomu przeglądarki, trzeba wejść w jej tryb pełnoekranowy (F11) bo też będzie przeskalowane.
    Co do EXIF też mam duże wątpliwości. Jak użyję dwu programów czy więcej to najczęściej informacja będzie tylko o jednym.
    edit
    Końcówkę Twojej wypowiedzi pominę milczeniem.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.10.14 o 23:45
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie. Chcemy by se każdy zrobił prywatny pokaz slajdów, ale tak, by obrazy w którymkolwiek bądź wymiarze nie przekroczyły wymiarów jego monitora. W pixelach.

---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post był o 23:43 ----------

Co do EXIF też mam duże wątpliwości. Jak użyję dwu programów czy więcej to najczęściej informacja będzie tylko o jednym.
    Zgoda. A czy przeczytałeś #2?
    Ostatnio edytowane przez jck ; 24.10.14 o 23:45

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Sorki, ale chyba ogólnie wiadomo, że zdjęcie na ekranie monitora najlepiej wygląda w rozmiarze w jakim zostało wstawione. Mimo to nie widzę powodu aby wstawiać różne rozmiary bo ktoś ma w pionie rozdzielczość tylko 768 pix. Jest jeszcze pewnie sporo użytkowników monitorów mających 1024 pix w pionie to może jeszcze trzeci rozmiar
    Poza tym w monitorze o 1080 w pinie aby obejrzeć zdjęcie o tym rozmiarze, z poziomu przeglądarki, trzeba wejść w jej tryb pełnoekranowy (F11) bo też będzie przeskalowane.
    edit
    Końcówkę Twojej wypowiedzi pominę milczeniem.
    Pomijając końcówkę, która nie była adresowana bezpośrednio do Ciebie, a raczej jest odwołaniem do pomruków tu i ówdzie na forach w necie, w różnych wypowiedziach o potrzebie ochrony warsztatu, jakby nie można było dochodzić to podobnych wyników róznymi drogami i programami...

Po prostu sprawdź, myśmy sprawdzili. I mocno się zdziwili tym co zobaczyliśmy z jck... własnoocznie.

Zdobić dwie "odbitki" w zadanych rozmiarach to niewielka fatyga. A masz kotrolę nad obrazkiem, który ogląda nasz widz. Mój stacjonarny monitor ma 1600x1200 mnie jest naprawdę obojętne, ale np. mój tablet ma juz tylko wysokość ekranu 1080 tzw. fullHD, podobnie jak najczęściej uzywany laptop, to dziś jeden z 2 głównych dziś standardów w laptopach. Prosze tylko o szacunek dla oczu "konsumenta" pracy. To tak wiele? Dlaczego mamy pogorszać odbiór tym którzy mają słabsze maszyny do przeglądania forum, bo się nam nie chce drugi raz przeskalować już po zakończeniu pracy? To naprawdę chwilka przed komputerem.

---------- Post dodany o 23:56 ---------- Poprzedni post był o 23:51 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie, myślimy, raczej na końcu przygotujemy dwa katalogi w każdym z rozmiarów do ściągnięcia przez zainteresowanych, by mogli sobie sami porównać rózne wyniki. Oczywiście każdy może to zrobić także sam dla siebie. W najlepszym dla siebie wymiarze.

Nie da się powklejać tu do wątka kilku galerii bo wtedy kiepsko to wszystko chodzi. Próbowałem kiedyś z dwoma przy FM-emie.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 25.10.14 o 00:50
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Pomijając końcówkę, która nie była adresowana bezpośrednio do Ciebie....
    Powiedzmy, aż takiej wyobraźni nie mam aby odczytać, że ta wypowiedź była bardziej ogólna

Po prostu sprawdź, myśmy sprawdzili. I mocno się zdziwili tym co zobaczyliśmy z jck... własnoocznie.
    Sprawdzałem już nie raz i dość często o tym pisałem.
    W każdym razie dziękuję za wyjaśnienia.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg