Strona 59 z 62 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 612

Wątek: tu są RAW-y apezeta - obrabiajta jeśli chceta

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Starałem sobie wyobrazić jak to mogło kolorystycznie wyglądać i taka moja wizja:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AP042600_andtor2_(768).jpg
Wyświetleń:	142
Rozmiar:	600,1 KB
ID:	181661 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AP042600_andtor2_ (1080).jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	1,00 MB
ID:	181662

może autor RAW-a się wypowie kto był najbliżej rzeczywistej kolorystyki (nie chodzi o to kto najlepiej obrobił), a może wersja autorska najbardziej oddaje rzeczywistość ?...
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Panowie, mam szczerą nadzieję że zrozumiecie konieczność "posprzątania" w wątku.
    Co do popRAWki, nic się nie zmianiło, jak pisałem: po podniesieniu forum do v. 2.4.3 - wróci.
    Pozdrwiam
    Saboor.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Niebieska godzina po zachodzie słońca. Automatyka ustawiła czas 1/13 sek . Samyang nie był przymknięty więcej jak o 1-2 dzialki. Poniżej jotpegi z puszki.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AP042600.JPG
Wyświetleń:	144
Rozmiar:	313,6 KB
ID:	181677   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AP042599.JPG
Wyświetleń:	141
Rozmiar:	282,8 KB
ID:	181678   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AP042602.JPG
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	274,8 KB
ID:	181679  
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Poniżej jotpegi z puszki.
    Jesli sa to JPG prosto z puszki to zrobil bym obojetnie jakie zdjecie czegos i pozniej przywrocil ustawienia fabryczne,przeszedl na automat i powtorzyl bym ten sam kadr.Pozniej porownal bym obrazy.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Jesli sa to JPG prosto z puszki to zrobil bym obojetnie jakie zdjecie czegos i pozniej przywrocil ustawienia fabryczne,przeszedl na automat i powtorzyl bym ten sam kadr.Pozniej porownal bym obrazy.

WB powinien być ustawiony na sztywno. Już nnie pamiętam jak... Ale Kolega A na pewno odczyta exifa. Ja ich nie używam do niczego, czasem przekazuję niecierpliwym współtowarzyszom podróży. a co do ustawień fabrycznych ustawi je zapewne wkrótce serwis przy wizycie z innego powodu.

Za to mogę pofotografować kamienie z Kytnos, bo mam worek kamieni z Grecji i te z tamtąd są one charakterystyczne, jeśli to coś pomoże.

---------- Post dodany o 06:27 ---------- Poprzedni post był o 06:11 ----------

A co najgorsze moja pamieć mówi mi, że było tam już ciemnawo i szaro z domieszką sinawą, i zachmurzone niebo I te śmieszne lampy w większości świecące żółtawo, do samochodu doszliśmy po kilku minutach i było ciemnawo, ale dzieciaki odbijały jeszcze piłkę na boisku obok.
    Zrobiłem mimo wszystko kilka pamiątkowych zdjęć z ciekawego i schludnego zdjęcia. A rzeczywiste kolory zweryfikuję przy kolejnej wizycie w Loutrze. Chcę tam byc jeszcze raz. Odczuwam niedosyt.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    WB powinien być ustawiony na sztywno.
    Mocno dyskusyjne i zdania są tu podzielone (zależy też co i w jakich warunkach oświetleniowych sie fotografuje). Jak widać na zamieszczonych zdjęciach WB ustawiony na sztywno się nie sprawdził. WB na sztywno powinien być ustawiony na pewno robiąc panoramę, co by poszczególne klatki nie różniły się temperaturą barwową. Tak w ogóle po to jest, miedzy innymi, format RAW aby później skorygować ustawienie WB.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.09.16 o 09:43

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    WB powinien być ustawiony na sztywno. Już nnie pamiętam jak... Ale Kolega A na pewno odczyta exifa. Ja ich nie używam do niczego, czasem przekazuję niecierpliwym współtowarzyszom podróży. a co do ustawień fabrycznych ustawi je zapewne wkrótce serwis przy wizycie z innego powodu.

Za to mogę pofotografować kamienie z Kytnos, bo mam worek kamieni z Grecji i te z tamtąd są one charakterystyczne, jeśli to coś pomoże.

---------- Post dodany o 06:27 ---------- Poprzedni post był o 06:11 ----------

A co najgorsze moja pamieć mówi mi, że było tam już ciemnawo i szaro z domieszką sinawą, i zachmurzone niebo I te śmieszne lampy w większości świecące żółtawo, do samochodu doszliśmy po kilku minutach i było ciemnawo, ale dzieciaki odbijały jeszcze piłkę na boisku obok.
    Zrobiłem mimo wszystko kilka pamiątkowych zdjęć z ciekawego i schludnego zdjęcia. A rzeczywiste kolory zweryfikuję przy kolejnej wizycie w Loutrze. Chcę tam byc jeszcze raz. Odczuwam niedosyt.
    Ja ustawiam wb u siebie na pochmurno,ale tez z innego powodu.W Rawach nie ma az tak duzego znaczenia.Jesli serwis bedzie maczac palce to poczekajmy .Kamienie mozna by obejrzec.Zawsze bedzie mozna porownac nasze wizje z lezacymi obok orginalami.
    Wez zrob malego trika.Otworz zdjecie w PS wybierz opcje Obraz-dopasowania-dopasuj kolor.W nowo otwartym oknie zafajeczkuj Neutralizuj.Suwakiem w prawo ustaw tak jak pamietasz kolory z miejsca tamtego.Lub zostaw jesli uwarzsz,ze program zrobil dobrze.Luminacje i intensywnosc koloru mozna zostawic lub tez poustawiac na nowo.Zakladam,ze nie mierzyles w kilku miejscach parametrow i nie doswietlales aby wyrownac.

PS:W pewnych sytuacjach powinien byc na sztywno ustawiony.Np czas trwania danej sesji po dokonaniu pomiaru temp barwy swiatla.Ale juz nastepnego dnia mierzymy i ustawiamy na nowo.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Obiecane kamyki tylko przeskalowane
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5150Ka.jpg
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	392,9 KB
ID:	181785   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5900Ka.jpg
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	382,9 KB
ID:	181786  
    Ostatnio edytowane przez apz ; 4.09.16 o 20:03

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    I tu do niczego sie przyczepic nie mozna.Normalne prawdziwe kolory.
    Jak wrzucisz do "szopa" obydwa to sprawdz tym mykiem Obraz-dopasuj- dopasuj kolor i fajeczkuj Neutralizuj.Napewno w jednym obrazie program nie zareaguje zmiana temp barwy.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 4.09.16 o 20:57

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Drugie trochę cieplejsze, ale to oczywiste bo różnią się ustawionym balansem bieli. Które, bardziej "prawidłowe" kolorystycznie może wiedzieć tylko autor.