cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Gdzieś na Morzu Egejskim.
AP040823.ORFAP040825.ORFAP040826.ORF
Tym razem, ku memu zdziwieniu, zaakceptowane z marszu.
Ostatnio edytowane przez apz ; 14.07.15 o 21:46
Pięć rawów do hdr-a ze statywu.
Miejsce akcji - Kastro w Plaka na Milos. Przed nami zatoka Milou, jej przeciwległy brzeg i zamykająca scenę Antymilos. Jedno z dwóch zaplanowanych przeze mnie zdjęc jeszcze w Polsce na kika tyygodni przed wyjazdem.
Zapraszam do próby poskładania samenu...
Obiecuję powtórkę z rozrywki w październiku. Powinieniem dotrzeć tam raz jeszcze w tym roku....
Ostatnio edytowane przez apz ; 14.07.15 o 22:16
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Znowu pierwszy ?
Będzie mała opowieść.
Ponieważ jest to aparat model Mark II, więc mój Linuxowy program do HDR-ów się wyłożył. Tzn. jak najbardziej złożył wszystkie orfy, ale obrazek końcowy był zielony. Fuj.
Musiałem sobie poradzić inaczej. Wywołałem wszystkie obrazki do tifa, i posłużyłem się drugim Linuxowym programem Fotoxx. Obrazek płaski, wyprany z kontrastu, więc musiałem pomóc sobie Gimpem.
Jest jeszcze kwestia temperatury zdjęcia. Z exifa wyszło mi, że to godzina 18.02, więc pozwoliłem sobie na ciepłą wersję.
Wynik poniżej.
Uważam jednak, że najładniejszy jakościowo obrazek otrzymujemy z jednego orfa dobrze naświetlonego. I to wystarczy. Poza tym, Andrzej dość mocno prześwietlił dwa ostatnie zdjęcia, co dość negatywnie wpływało na końcowy efekt pracy programu. Najchętniej to bym je odrzucił, ale ponieważ były, więc zgodnie z sugestią zostały użyte do obróbki.
![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Nie musisz się trzymać pięciu zdjęć a wybierz najlepsze dla Ciebie. Co do godziny, mam nastawiony czas środkowoeuropejski bez czasu letniego, a dotatkowo tam jest godzina do przodu - na wschód.
Naszym celem jest przecież wydobycie maksimum ze zdjęcia, a nie wiernośc regułom, czy niepisanym zasadom.
Tyko mozliwośc porównywania porównywalnego narzuca wielkość końcową obrazka, a dokładniej dwie wielkości.
Myślę, że u Ciebie wyszło za ciepło, to jednak jest zachód ze słońcem chowającym się za górę.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony