Strona 30 z 62 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 612

Wątek: tu są RAW-y apezeta - obrabiajta jeśli chceta

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    U mnie w wersji podanej przez A56 w cieniach przy łodziach występuję magentowy zafarb. Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić?
    Potwierdzam. Nie zwróciłem na to uwagi i jakoś specjalnie w odbiorze mi nie przeszkadzało. Teraz jak wiem to może nieco bardziej
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    U mnie w wersji podanej przez A56 w cieniach przy łodziach występuję magentowy zafarb. Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić?
    Ja to potwierdze.
    Ciemniejsza czesc bojki(kolor) chyba szara ma kolor magnety,spoiny w murze tez maja taki kolor.W jakims momencie suwak sie przesunal w nie te strone.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Powiem wiecej,ze zadne wschody i zachody w magnete nie wchodza.
    Do wczoraj Mirku też tak myślałem. Ale byłem na wystawie fotograficznej zatytułowanej "Zachody i refleksje". Zdjęcia nie obrabiane komputerowo, jedyna rzecz jaką zrobiono to prostowanie zdjęcia. Na jednym ze zdjęć widziałem słońce w kolorze magenta a morze w odcieniach znanego nam zachodu. To zdjęcie wzbuidziło moją ciekawość. Poprosiłem autora aby opowiedział gdzie to zrobione było i jakie były warunki. Okazuje się, że kolory mogą być zaskakujące na różnych wysokościach geograficznych i w różnych warunkach atmosferycznych.

---------- Post dodany o 11:09 ---------- Poprzedni post był o 11:05 ----------

U mnie też jest ten zafarb. Nie zwróciłem uwagi na to, dopóki nie przeczytałem Twojego postu. Nawet wiem w którym momencie przegapiłem tą sprawę. Łatwe do poprawienia, ale niech jest jak jest.
    Ostatnio edytowane przez A56 ; 1.02.15 o 12:13

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Nie zamieściłem exifu (gapa ze mnie) więc poprawiam się.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC160123_A56_1080.jpg
Wyświetleń:	210
Rozmiar:	864,0 KB
ID:	139916Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC160123_A56_768.jpg
Wyświetleń:	204
Rozmiar:	812,0 KB
ID:	139915

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Do wczoraj Mirku też tak myślałem.
    Moze niezbyt precyzyjnie napisalem.
    Napisze tak.Zadne zachody i wschody nie zmienia szarej barwy w kolor magnety.Dlatego tez dodalem,ze szary kolor spoiny w murze jest koloru magnaty. do tego inne detale (kolor oliwkowo szary) miejsc ktore byly czesto pod woda zostaly zmienione na kolor magnety.Napewno w tym ukladzie nie jest to specyfika sytuacji i swiatla tylko suwakowania w programie.Suwakowania dotyczacego odcienia i nasycenia wyciaganych detali z cienia.

Ps.Chetnie bym podyskutowal na konkretne argumenty z takim autorem.To ze aparat nie daje rady w okreslonych warunkach i zapisuje zaklamane kolory to nie znaczy,ze tak jest i nasze oko nam mowi nieprawde.
    No ale niech mu tak bedzie,ze on ma racje i jego wystawowa fota.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 1.02.15 o 12:40

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Ps.Chetnie bym podyskutowal na konkretne argumenty z takim autorem.To ze aparat nie daje rady w okreslonych warunkach i zapisuje zaklamane kolory to nie znaczy,ze tak jest i nasze oko nam mowi nieprawde.
    No ale niech mu tak bedzie,ze on ma racje i jego wystawowa fota.
    Tak też myślałem i ja, dlatego dyskutowałem z nim. Na dodatek to mój kolega i nie miał żadnych powodów, aby wciskać mi kit. Za długo się znamy, by musiał mnie okłamywać. Pokazał 12 zdjęć zachodów słońca w różnych częściach świata. Najczęściej były to zdjęcia z mórz i oceanów. Nie wierzyłem, że tak mogą różnić się zachody słońca na różnych wysokościach geograficznych. Ja mu uwierzyłem w to co pokazał i opowiedział.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Tak też myślałem i ja, dlatego dyskutowałem z nim. Na dodatek to mój kolega i nie miał żadnych powodów, aby wciskać mi kit. Za długo się znamy, by musiał mnie okłamywać. Pokazał 12 zdjęć zachodów słońca w różnych częściach świata. Najczęściej były to zdjęcia z mórz i oceanów. Nie wierzyłem, że tak mogą różnić się zachody słońca na różnych wysokościach geograficznych. Ja mu uwierzyłem w to co pokazał i opowiedział.
    Tak roznia sie.Ja jednak pisze o konkretnym przypadku.Zaden zachod czy wschod slonca na zadnej szerokosci i wysokosci nie zmieni szarosci w cieniach w magnete.
    Moze wystapic w swiatlach odblask od jakiejs dominujacej barwy w kadrze.W swiatlach, ale nigdy w cieniach i to w magnete jak w tym konkretnym przypadku.
    Sam napisales,ze pokazywali zdjecia nieobrabiane,czyli pokazywali JPG jako wyjsciowy plik i koncowy.Wiec byla to wystawa pokazujaca jak aparat bez udzialu pprogramu zewnetrznego pokazuje obraz prosto z matrycy.

Nie twierdze,ze kolega wciskal Ci kit.Osmiele sie jednak stwierdzic,ze wciskal Ci swoja niewiedze w temacie.Wciskal Ci to co potrafi lub nie jego aparat a nie to jak tam rzeczywiscie bylo.
    No ale skonczmy temat bo to nie on jest tu wiodocy.

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Tak roznia sie.Ja jednak pisze o konkretnym przypadku.Zaden zachod czy wschod slonca na zadnej szerokosci i wysokosci nie zmieni szarosci w cieniach w magnete.
    Moze wystapic w swiatlach odblask od jakiejs dominujacej barwy w kadrze.W swiatlach, ale nigdy w cieniach i to w magnete jak w tym konkretnym przypadku.
    Sam napisales,ze pokazywali zdjecia nieobrabiane,czyli pokazywali JPG jako wyjsciowy plik i koncowy.Wiec byla to wystawa pokazujaca jak aparat bez udzialu pprogramu zewnetrznego pokazuje obraz prosto z matrycy.

Nie twierdze,ze kolega wciskal Ci kit.Osmiele sie jednak stwierdzic,ze wciskal Ci swoja niewiedze w temacie.Wciskal Ci to co potrafi lub nie jego aparat a nie to jak tam rzeczywiscie bylo.
    No ale skonczmy temat bo to nie on jest tu wiodocy.

To się nie zrozumieliśmy. Co do szarości to masz całkowitą rację.
    Co do zdjęć kolegi to zapytałem się czy tak było, jak wyszło na zdjęciu. Powiedział, że gdyby było inaczej to pewnie nie zrobił by zdjęcia bo już takich miał wiele.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Ceuta rano.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC180221_jck (768).jpg
Wyświetleń:	197
Rozmiar:	590,6 KB
ID:	140480   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PC180221_jck (1080).jpg
Wyświetleń:	196
Rozmiar:	1.002,8 KB
ID:	140481  
    Załączone pliki Załączone pliki

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270