G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Do wczoraj Mirku też tak myślałem. Ale byłem na wystawie fotograficznej zatytułowanej "Zachody i refleksje". Zdjęcia nie obrabiane komputerowo, jedyna rzecz jaką zrobiono to prostowanie zdjęcia. Na jednym ze zdjęć widziałem słońce w kolorze magenta a morze w odcieniach znanego nam zachodu. To zdjęcie wzbuidziło moją ciekawość. Poprosiłem autora aby opowiedział gdzie to zrobione było i jakie były warunki. Okazuje się, że kolory mogą być zaskakujące na różnych wysokościach geograficznych i w różnych warunkach atmosferycznych.
---------- Post dodany o 11:09 ---------- Poprzedni post był o 11:05 ----------
U mnie też jest ten zafarb. Nie zwróciłem uwagi na to, dopóki nie przeczytałem Twojego postu. Nawet wiem w którym momencie przegapiłem tą sprawę. Łatwe do poprawienia, ale niech jest jak jest.
Ostatnio edytowane przez A56 ; 1.02.15 o 12:13
Moze niezbyt precyzyjnie napisalem.
Napisze tak.Zadne zachody i wschody nie zmienia szarej barwy w kolor magnety.Dlatego tez dodalem,ze szary kolor spoiny w murze jest koloru magnaty. do tego inne detale (kolor oliwkowo szary) miejsc ktore byly czesto pod woda zostaly zmienione na kolor magnety.Napewno w tym ukladzie nie jest to specyfika sytuacji i swiatla tylko suwakowania w programie.Suwakowania dotyczacego odcienia i nasycenia wyciaganych detali z cienia.
Ps.Chetnie bym podyskutowal na konkretne argumenty z takim autorem.To ze aparat nie daje rady w okreslonych warunkach i zapisuje zaklamane kolory to nie znaczy,ze tak jest i nasze oko nam mowi nieprawde.
No ale niech mu tak bedzie,ze on ma racje i jego wystawowa fota.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 1.02.15 o 12:40
I tak Was lubie
Tak też myślałem i ja, dlatego dyskutowałem z nim. Na dodatek to mój kolega i nie miał żadnych powodów, aby wciskać mi kit. Za długo się znamy, by musiał mnie okłamywać. Pokazał 12 zdjęć zachodów słońca w różnych częściach świata. Najczęściej były to zdjęcia z mórz i oceanów. Nie wierzyłem, że tak mogą różnić się zachody słońca na różnych wysokościach geograficznych. Ja mu uwierzyłem w to co pokazał i opowiedział.
Tak roznia sie.Ja jednak pisze o konkretnym przypadku.Zaden zachod czy wschod slonca na zadnej szerokosci i wysokosci nie zmieni szarosci w cieniach w magnete.
Moze wystapic w swiatlach odblask od jakiejs dominujacej barwy w kadrze.W swiatlach, ale nigdy w cieniach i to w magnete jak w tym konkretnym przypadku.
Sam napisales,ze pokazywali zdjecia nieobrabiane,czyli pokazywali JPG jako wyjsciowy plik i koncowy.Wiec byla to wystawa pokazujaca jak aparat bez udzialu pprogramu zewnetrznego pokazuje obraz prosto z matrycy.
Nie twierdze,ze kolega wciskal Ci kit.Osmiele sie jednak stwierdzic,ze wciskal Ci swoja niewiedze w temacie.Wciskal Ci to co potrafi lub nie jego aparat a nie to jak tam rzeczywiscie bylo.
No ale skonczmy temat bo to nie on jest tu wiodocy.
I tak Was lubie
Ceuta rano.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg