Strona 23 z 62 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 612

Wątek: tu są RAW-y apezeta - obrabiajta jeśli chceta

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Kolory kolorami, a cienie cieniami. Jak się dobrze nie naświetli, to nawet najlepsza matryca nie pomoże. Wyciąganie cieni robi masakrę.
    Zgadzam się z kol. Zbyt mocne i nieumiejętne wyciąganie szczegółów z cieni i świateł doprowadza do popsucia zdjęcia. To zdjęcie jest bardzo dobrym przykładem, na to, że aparat albo dobrze odda światła, albo cienie. Zależny czy ustawimy czas ekspozycji na najjaśniejszą partię obrazu, czy na najciemniejszą. Technika jaką teraz mamy nie pozwala na wykonanie tego zdjęcia tak jak widzi ludzkie oko. Ale mamy programistów, programy do obróbki zdjęć, które także są instalowane w naszych aparatach i już coś więcej potrafią, niż to co aparat zarejestruje. A jak potrafisz posługiwać się programem do obróbki zdjęć, do tego posiadasz odpowiedni monitor, na którym widzisz co robisz, to możesz bardzo dużo osiągnąć w stosunku do pierwotnego obrazu.

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Zgadzam się z kol. Zbyt mocne i nieumiejętne wyciąganie szczegółów z cieni i świateł doprowadza do popsucia zdjęcia. To zdjęcie jest bardzo dobrym przykładem, na to, że aparat albo dobrze odda światła, albo cienie. Zależny czy ustawimy czas ekspozycji na najjaśniejszą partię obrazu, czy na najciemniejszą. Technika jaką teraz mamy nie pozwala na wykonanie tego zdjęcia tak jak widzi ludzkie oko. Ale mamy programistów, programy do obróbki zdjęć, które także są instalowane w naszych aparatach i już coś więcej potrafią, niż to co aparat zarejestruje. A jak potrafisz posługiwać się programem do obróbki zdjęć, do tego posiadasz odpowiedni monitor, na którym widzisz co robisz, to możesz bardzo dużo osiągnąć w stosunku do pierwotnego obrazu.
    Pytanie tylko co chcemy pokazać: czy dokładnie to co widziało ludzkie oko, czy też może chcemy świadomie wyeksponować pewne elementy fotografii, które zdaniem albo fotografa albo fotoedytora są najważniejsze . Dla mnie np. w tym zdjęciu najważniejsze było niebo i chmury (no wiem przegiąłem "trochę" ale świadomie), nie widziałem potrzeby wyciągania cieni. To oczywiście tylko moje zdanie
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    Dlatego kiedy widzę miejsce warte uwagi, a scena jest kontrastowa robię 2 kadry. Jeden naświetlając na światła, drugi na cienie. Łatwo to potem złożyć w programie. Nie jest to HDR, a bardzo realistyczny obrazek. Sporo jest wtedy w cieniach i światłach ale bez przesady.

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    Pytanie tylko co chcemy pokazać: czy dokładnie to co widziało ludzkie oko, czy też może chcemy świadomie wyeksponować pewne elementy fotografii, które zdaniem albo fotografa albo fotoedytora są najważniejsze . Dla mnie np. w tym zdjęciu najważniejsze było niebo i chmury (no wiem przegiąłem "trochę" ale świadomie), nie widziałem potrzeby wyciągania cieni. To oczywiście tylko moje zdanie
    Oczywiście wybór należny do nas, bo to my chcemy tak a nie inaczej pokazać zdjęcie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Albo doswietlic cienie(liznac swiatlem),chociazby wbudowana.Czesto widze,jak na plazy na sesjach doswietlaja zdjecia,ale widze tez usmieszki "fachowcow" podgladajacych te zmagania.

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Dlatego kiedy widzę miejsce warte uwagi, a scena jest kontrastowa robię 2 kadry. Jeden naświetlając na światła, drugi na cienie. Łatwo to potem złożyć w programie. Nie jest to HDR, a bardzo realistyczny obrazek. Sporo jest wtedy w cieniach i światłach ale bez przesady.
    Mam podobne zdanie do kolegi i podobnie postępuję. Kiedy wiem, że wybieram się na plener gdzie potrzebny będzie statyw to go zabieram. Lecz większość zdjęć robię bez statywu, z reki. I zrobienie identycznych kadrów z różnym naświetleniem bez statywu jest praktycznie niemożliwe. Dlatego przydatne są programy do obróbki zdjęć.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    Pytanie tylko co chcemy pokazać.... Dla mnie np. w tym zdjęciu najważniejsze było niebo i chmury (no wiem przegiąłem "trochę" ale świadomie), nie widziałem potrzeby wyciągania cieni. To oczywiście tylko moje zdanie
    I to jest właśnie piękne, każdy sam moze znaleść swoją wersje...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    U mnie wywołuje uśmieszek (bo kiedyś o tym pisałem) jak ktoś lustrzanką robiąc zdjęcie zachodu słońca nad morzem (tylko zachodu, bez osób portretowanych) błyska wbudowaną lampą. To tak odnośnie tego co napisał Mirek54.
    Także w tym RAW-ie użycie lampy mz. przyniosło by więcej szkody niż pożytku.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.01.15 o 12:54
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    U mnie wywołuje uśmieszek (bo kiedyś o tym pisałem) jak ktoś lustrzanką robiąc zdjęcie zachodu słońca nad morzem (tylko zachodu, bez osób portretowanych) błyska wbudowaną lampą.
    Aj tam, się mu błysło bo lampka sama wyskoczyła i bał się schować.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Aj tam, się mu błysło bo lampka sama wyskoczyła i bał się schować.
    Sądzisz, że w lustrzankach wbudowana lampa sama wyskakuje (u mnie w bezlusterkowcu nawet w pełnej automatyce tak nie jest), a widziałem nie raz, że się mu (jej) błysło raczej nie przypadkowo, tylko "namiętne" fotografowanie takiego motywu z lampą wbudowaną.
    Choć jak jest w lustrzankach to przyznam nie wiem bo nigdy nie miałem. Z kompakta przeszedłem na bezlustro.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg