Strona 21 z 62 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 612

Wątek: tu są RAW-y apezeta - obrabiajta jeśli chceta

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Pełna zgoda, pod warunkiem, że soft na to pozwala. Niestety moja wersja C1 Express jest tej, jakże przydatnej opcji, pozbawiona...
    No fakt, jakieś tam utrudnienie jest, a na pewno wydłużające obróbkę. Niedawno na forum był linkowany program do prostowania DxO ViewPoint, jeszcze do pobrania za darmo.
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Prawy klawisz, zmień nazwę, 12 znków i enter????
    Czasami potrzebuję jeszcze coś zrobić w PS Elements czego LR nie umożliwia. W PSE muszę wtedy raz zmniejszyć do rozmiaru 768 po zmniejszeniu trzeba wyostrzć i zapisać. Następnie muszę cofnąc te zmiany i zmniejszyć po raz drugi do wymaganego rozmiaru 1080 po czym znów muszę wyostrzy i zapisać. Sorry ale tego już mi się nie chce tym bardziej, ze nie widzę takiej potrzeby (to oczywiscie moje zdanie) poza wymogami regulaminu oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 30.12.14 o 23:59
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    No fakt, jakieś tam utrudnienie jest, a na pewno wydłużające obróbkę. Niedawno na forum był linkowany program do prostowania DxO ViewPoint, jeszcze do pobrania za darmo.
    Faktycznie, zapomniałem, że mam go zainstalowanego.
    Nie zmienia to faktu, że w C1 eksportuję do żądanych formatów (z uwzględnieniem wyostrzania), i dodatkowa obróbka w postaci prostowania wpłynie zapewne na jakość końcowego obrazka.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Faktycznie, zapomniałem, że mam go zainstalowanego.
    Nie zmienia to faktu, że w C1 eksportuję do żądanych formatów (z uwzględnieniem wyostrzania), i dodatkowa obróbka w postaci prostowania wpłynie zapewne na jakość końcowego obrazka.
    Musiałbyś po wstępnej obróbce w C1 (balans bieli, kolorystyka, światła, cienie, itp) wyeksportować zdjęcie najlepiej jako 16 bit. tif. Taki plik wczytać do DxO ViewPoint podprostować zapisać zmiany i ponownie wczytać do C1 i dokończyć obróbkę. Wtedy na jakości nie stracisz ale kłopotliwe nieco
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 31.12.14 o 00:16

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Musiałbyś po wstępnej obróbce w C1 (balans bieli, kolorystyka, światła, cienie, itp) wyeksportować zdjęcie najlepiej jako 16 bit. tif. Taki plik wczytać do DxO ViewPoint podprostować zapisać zmiany i ponownie wczytać do C1 i dokończyć obróbkę. Wtedy na jakości nie stracisz ale kłopotliwe nieco
    Już wolałbym wyeksportować z C1, wyprostować w ViewPoint i skadrować z wyostrzeniem w PSie.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Już wolałbym wyeksportować z C1, wyprostować w ViewPoint i skadrować z wyostrzeniem w PSie.
    Z wyostrzeniem w PSie o tyle lepiej, ze od razu widać jak ta ostrość wygląda po zmniejszeniu. Tylko trzeba te czynności powtarzać dla dwu wymaganych rozmiarów (to co pisałem w #201). Bo raczej nie zmniejszasz w ten sposób, że najpierw do 1080, a później ten 1080 zmniejszasz do 768

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Z wyostrzeniem w PSie o tyle lepiej, ze od razu widać jak ta ostrość wygląda po zmniejszeniu. Tylko trzeba te czynności powtarzać dla dwu wymaganych rozmiarów (to co pisałem w #201). Bo raczej nie zmniejszasz w ten sposób, że najpierw do 1080, a później ten 1080 zmniejszasz do 768
    No wiesz...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Czasami potrzebuję jeszcze coś zrobić w PS Elements czego LR nie umożliwia. W PSE muszę wtedy raz zmniejszyć do rozmiaru 768 po zmniejszeniu trzeba wyostrzć i zapisać. Następnie muszę cofnąc te zmiany i zmniejszyć po raz drugi do wymaganego rozmiaru 1080 po czym znów muszę wyostrzy i zapisać. Sorry ale tego już mi się nie chce tym bardziej, ze nie widzę takiej potrzeby (to oczywiscie moje zdanie) poza wymogami regulaminu oczywiście.
    A nie prościej zrobić kopię i zmniejszyć na dwóch plikach, albo jeszcze lepiej zrobić jakieś presety? Mnie tam rybka, to nie jest dla mnie. Robiąc dwa pliki potencjalny użytkownik ma kontrolę nad kompresją i wyostrzaniem dokońca, moje oba monitory mają wysokość 1200px, w żadnym z dwóch formatów nie wykorzystuję pełnej wysokości wyświetlacza, ale są koledzy mający niższe powyższe parametry.
    To przez szacunek dla nich i dla autora obróbki ośmielam się prosic o dwa wymiary.

Regulamin to zbiór zasad, i prośba o wzajemność, ja udostępniam rawa i proszę o podanie wyniku w określony sposób. Szanujmy się wzajemnie, nie chce mi się czy nie widzę potrzeby, to dosyć wątpliwe argumenty.
    Ale rób jak uważasz, w końcu wolność, to także znajomość granic swojej wolności.

PS. Chciałbym tu podziękować Wam wszystkim, którym się jednak chce...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 31.12.14 o 09:52 Powód: poprawka w tekście
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

H:1080

H:768

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo