I ja się dołożę
![]()
Jako, że na Linuxie o exifie było pisane- więc załączam:
exif
I ja się dołożę
![]()
Jako, że na Linuxie o exifie było pisane- więc załączam:
exif
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Nie mogę wątku edytować, więc poniżej:
Wywoływane w Linuxowym Darktable. Korekta świateł, cieni, tonacji. Delikatna korekcja poziomu horyzontu, mikrokontrast. Potem zmniejszenie lanczosem i wyostrzenie przed wklejeniem na forum
https://www.dropbox.com/s/9309q8ydmvfoyps/exif.txt?dl=0"
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Dzięki za wyjaśnieniePamiętam wątek "Exif - czym to się je". Gimp z tifa obojętnie czy jest tak "schowany" czy nie EXIF-a nie zapisze. Tak ma ten program po prostu (na razie, może nowsza wersja usunie ten "mankament" ). Chodziło mi, że powodem są programy (Darktable też, jeśli "chowa" exif), a nie sam system Linux
![]()
Korzystając z apz'etowego PS'a obrobiłem z marszu orf'a i poniżej zrzuty ekranowe ściągawki praktycznej.
Na nich w czerwonych ramkach konieczne ustawienia.
1. Obrobionego tif'a kopiujemy lub "zapisujemy jako" - dwukrotnie.
2. Każdą z kopii pomniejszamy do założonego rozmiaru. Wygodnie przed tym zmienić nazwy na ostateczne.
a b
3. Zapisujemy je do jpg'a, ustawiając opcje obrazu i zwracając uwagę na wielkość w prawym górnym rogu poniżej zaznaczenia.
c d e
4. Jeśli na exif'ie brak bezpośrednio nazwy programu, wklejamy ją tak:
f g
5. Poniżej efekt finalny. I to wszystko.
h i
Ostatnio edytowane przez jck ; 7.12.14 o 20:50
Tak gwoli uzupełnienia, porady, (nie tylko do tego wątku) odnośnie obrazka nr5 (e). W przypadku gdy przy wybranej najlepszej jakości (12) waga pliku przekracza 1000KB lepiej samemu zwiększyć kompresję (np. na 11 lub gdy zachodzi potrzeba 10 ) niźli miałby to zrobić automat forumowy. Zrobi to gorzej mz. i przy okazji wytnie EXIF.
Tu akurat przy najlepszej jakości (12) waga wynosi ok. 640KB (mała waga zdjęcia bo mała szerokość). Przybliżona waga jest pokazywana po zaznaczeniu (jak na obrazku) Podgląd.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.12.14 o 20:45
Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.12.14 o 21:32