Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Olek Ostrowski zjeżdza na nartach z Cho Oyu

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Olek Ostrowski zjeżdza na nartach z Cho Oyu

Właśnie dostałem zdjęcia i filmy z wyprawy Olka Ostrowskiego, który zdobył Cho Oyu (8201 m n.p.m) i zjechał z niego na nartach, samotnie i bez tlenu. Dla nas miłą wiadomością jest to, że cały materiał został nagrany Olympusem EPM2, który specjalnie wybrałem do tego projektu. Jako obiektywy pracowały Samyangi 7,5 mm oraz 12 mm i to był dobry pomysł, ponieważ pracując na hiperfokalnej wyeliminowały problemy z pilnowaniem autofocusa. W takich warunkach, jak za niedługo zobaczycie, byłby to problem.

Historia samego aparatu też była ciekawa, gdyż troszkę zagapiliśmy się z terminami i pozostało kilka dni, a epm2 był niedostępny (mój sprzedałem bratu). Znaleźliśmy na allegro jeden egzemplarz, ale z pękniętą szybką nad wyświetlaczem, poprzedni właściciel uderzył o coś w tym miejscu. Mimo to aparat działał. A że akurat mieliśmy roadshow w Warszawie, zjechaliśmy z trasy po Olympusa gdzieś tam po drodze. Właściciel myślał, że kupujemy go na części i mocno się dziwił, gdy się dowiedział, że aparat ma iść na wyprawę na ośmiotysięcznik.

Sprzęt, mimo uszkodzonej szybki, spisał się świetnie. 100 GB zdjęć i filmów, a wszystko technicznie udane. Zresztą kompozycyjnie również, Olek okazał się mieć oko do zdjęć i filmów. Teraz czeka mnie dużo pracy ze złożeniem tego w film. Specjalnie na tę okazję nagrywaliśmy wywiad pod Mięguszowieckimi Szczytami. Całość zapowiada się ciekawie, a na pewno bardzo interesującego dla sympatyków gór. Wkrótce wrzucę zdjęcia, a na sam film będziemy musieli trochę poczekać, gdyż chcę to zrobić porządnie. Naprawdę żal byłoby nie skorzystać z okazji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Odp: Olek Ostrowski zjeżdza na nartach z Cho Oyu

Chodziłem kiedyś na jakieś zajęcia na UJ z Olkiem. Gratuluję wyczynu, jednak moim zdaniem to niepotrzebne igranie ze śmiercią i straszne egoistyczne podejście do życia. Pewnie rodzina tam o mało na zawał nie zeszła.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Zapowiada się ciekawie. Czekamy.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Gratuluję wyczynu, jednak moim zdaniem to niepotrzebne igranie ze śmiercią i straszne egoistyczne podejście do życia. Pewnie rodzina tam o mało na zawał nie zeszła.
    Jak się to dobrze rozegra to nie jest jakoś bardzo niebezpiecznie. Tak w ogóle bardziej się boję jechać przez Polskę samochodem niż przejść Orlą Perć. Prawdopodobnie statystycznie większa szansa zginąć na drogach.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Jak się to dobrze rozegra to nie jest jakoś bardzo niebezpiecznie. Tak w ogóle bardziej się boję jechać przez Polskę samochodem niż przejść Orlą Perć. Prawdopodobnie statystycznie większa szansa zginąć na drogach.
    No polemizowałbym, zresztą Orla to inna zupełnie para kaloszy. nie ta wysokość.... Zobacz ile Polaków, którzy zdobywali ośmiotysięczniki jeszcze żyje, a ile zginęło w górach. Owszem, można to kochać, sam sporo łaźę i choć nie kręci mnie nic ponad trekking, na 5 tys. m npm byłem, ale powyżej 6 tys. ryzyko, że coś się stanie rośnie pewnie logarytmicznie. To dobry sport dla ludzi, którzy nie mają rodziny, przyjaciół. Cóż, zginiesz w górach, twój wybór, jednak zupełnie nie potrzebna była śmierć m.in. P. Morawskiego, A. Hajzera, osób, których dzieci muszą się teraz wychowywać bez ojców. Olek z tego co mi wiadomo pojechał z braku środków sam. Fajnie udało się, super. Jednak złamał podstawową zasadę w górach, która mówi, że w góry się samotnie nie idzie.
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 21.10.14 o 16:46

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Zobacz ile Polaków, którzy zdobywali ośmiotysięczniki jeszcze żyje, a ile zginęło w górach.
    Myślę że ci co się na to piszą są tego świadomi. Być może nie obawiają się takiej śmierci? Mnie osobiście bardziej przeraża konanie w pieluszce w polskim szpitalu niż udapek z wysokości w Himalajach.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Marek86 Zobacz posta
    Myślę że ci co się na to piszą są tego świadomi. Być może nie obawiają się takiej śmierci? Mnie osobiście bardziej przeraża konanie w pieluszce w polskim szpitalu niż udapek z wysokości w Himalajach.
    Nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi. Nie chodzi o strach przed śmiercią, a egoizm w stosunku do rodziny.
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 21.10.14 o 17:31

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Oooooo nareszcie coś ciekawego. Czekamy na cokolwiek

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Jak tam materiał ?
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Film się montuje, zdjęcia obrobione, ale nie mogę ich wypuścić wcześniej, zanim pojawią się oficjalnie. Na zachętę akcja spod Mięguszowieckich Szczytów:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	10644696_352601024898920_294661862403269222_o.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	202,6 KB
ID:	134425
    Film będzie dość długi, 30-40 minut, gratka dla fanów tematu gór. A że chciałbym go wypieścić, to też pewnie jeszcze z tydzień to potrwa. Zresztą premiera uwarunkowana jest jakimiś układami ze sponsorami więc dokładnie nie umiem powiedzieć, kiedy go zobaczymy. Ale jak już będzie można, na pewno się pochwalę