Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Maroko okiem Marka86

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Odp: Maroko okiem Marka86

O Panie, Maroko rowerem? To budzi podziw. Powiedz, czy było bezpiecznie? Byłem parę razy w krajach arabskich ale jakoś zawsze mam obawy w kwestii bezpieczeństwa. Jak to wyglądało w Twoim przypadku?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

odwiedziliśmy sporo wiosek i wioseczek, spaliśmy w oazach do których przybiegały zaciekawione dzieciaki i krążyły w okół namiotów. Raz nocowaliśmy hmm nie wiem jak to nawet nazwać - dużym pomieszczeniu - tym co starczyło miejsca spali na kanapach, inni na karimatach. U miejscowych można było zamówić śniadanie (głównie omlet). Nie spotkaliśmy się z żadnymi objawami agresji. W małych miejscowościach i wioseczkach czułem się o wiele lepiej niż w dużym Marakeshu. Druga sprawa to fakt, iż organizator był już nie raz w Maroku i wyrobił sobie kontakty. Na koniec wyprawy mieliśmy okazję posłuchać saharyjskiego zespołu live podczas wieczoru spędzonego w oparach haszu i zakrapianego whisky

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Maroko rowerem! Ale czad Zdjęcia bardzo przyjemnie się ogląda
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

a tutaj grupowa fotka przed samą Saharą

i na pustyni:

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Czyli wyjazd po.czesci zorganizowqny. Juz pomyslalem, ze sam wziales rower i pomyslales, ze ot tak przejedziesz Maroko. Fajnie, taka grupowa wyprawa musiala byc naprawde ciekawym przezyciem. Organizator regularnie takie wyprawy przeprowadza? Mozesz napisac cos o koszcie, czy trzeba miec jakies przeszkolenie, etc?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Osiem od czegoś trzeba zacząć. Chyba również miałbym obawy żeby na własną rękę jechać do Maroko, problemem z pewnością było by zebranie ekipy oraz ustalenie terminu. Wyjazd organizowany był przez united-cyclists.com - dość ekstremalne biuro podróży - przynajmniej ja tak to nazywam. Wyprawy są organizowane głównie do Maroko, Indi oraz Nepalu w ramach projektu Polski Himalaizm Rowerowy - czy wjeżdżamy gdzie się da najwyżej. Na Maroko zdecydowałem się, ponieważ dwie przełęcze na które trzeba było wjechać miały 2200 m n.p.m oraz 2800 m n.p.m - ta druga offroadowa, jazda po kamieniach itd. Maroko kosztowało 3700zł plus to co przetańczysz i przejesz na miejscu - z alko jest trudno i jest drogi, jedzenie skromne - omlety, gotowane jajka, tuńczyki, czekolada, coca-cola. - przejechaliśmy 1000 km - spaliłem 6 kg tłuszczu

Musisz mieć ogólnie dobrą kondycję. Ile przejechałeś na rowerze w 1 dzień? Na wyjazd w Himalaje wymogi już są nieco bardziej wygórowane.

W Maroko pierwszy raz jechałem ok 80 km non-stop pod górę - do wioski dojechałem gdzieś ok godz. 22 wypompowany jak koń po westernie. To była moja pierwsza przełęcz na rowerze z sakwami.

Nie są to na pewno wyjazdy dla osób które cenią sobie wygodę i nie lubią być zmęczone

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Kurde.Po takim urlopie to se pozniej mozna rok wypoczywac i zbierac sily na nastepny urlop.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Mirek - z przyjemnością wróciłem za biurko i posadziłem tyłek na swoim krześle

Jestem teraz zdecydowanie wypoczęty i pełen sił żeby już niebawem ruszyć na następna wyprawę

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria

Kolejne dobre zdjęcia.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Dzięki bardzo, opinie motywują jak jak najbardziej do robienia/wstawienia kolejnych.

W najbliższym czasie stworzę wątek - Fotografia rowerowa czy coś takiego