Podaj jakiś przykład to z domu sprawdzę czy chodzi o zmniejszanie czy o ostrość.
Pewnie ludzki, bo kontrastowy AF w takich warunkach jest dość pewny...
Podaj jakiś przykład to z domu sprawdzę czy chodzi o zmniejszanie czy o ostrość.
Pewnie ludzki, bo kontrastowy AF w takich warunkach jest dość pewny...
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
StrOOs - dziękuję za test (+ poszedł)
Mam ten obiektyw i dokładnie spełnia to o czym piszesz. Detal architektoniczny przestaje być detalem.
Jedynie z czego nie jestem zadowolony to z ostrości przy ogniskowej 300mm. Może to istotnie kwestia przestrzelenia przeze mnie AF, albo brak pewnego chwytu body i stąd mydlenie. Zwłaszcza widać to przy ruchomych obiektach.
Kolejna kwestia, kt. zauważyłem to duże ISO w niektórych przypadkach, a w konsekwencji szumów. Podaję przykład sprzed dwóch dni (zdjęcie bez obróbki, prosto z puszki, jedynie zmniejszone, miejsce wrocławski rynek):
A może to tylko problem tego, że pochmurny był dzień.
Dlatego też spytam: w jakimś specjalnym trybie robiłeś zdjęcia?
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Świetny test. Zdjęcia lemurów wymiatają, spojrzenie zwierzaka bezcenne. Można też prosić zdjęcie "łysego" (fotografowałeś Księżyc a może chociaż rejsowe samoloty ), jestem ciekaw jak można to ściągnąć na 300mm.
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
U mnie możesz zobaczyć próbę i dyskusję nt. jakości: https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1134834
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Faktycznie, jest lekko poruszone.
Nie może być idealnie do 300mm za te pieniądze. Wtedy nikt by nie kupił 90-250/2.8 albo tej przyszłej 300/4. Praw rynku nie pokonasz.
Chociaz, wg mnie, i tak przy 300mm jest bardzo ok.
Tak, i po prostu trzeba to zrozumieć i zaakceptować.
Rejsowe samoloty i helikopter ratunkowy próbowałem, ale AF kontrastowy z takiej odległości mi szalał. Coś zrobiłem, poszukam później, ale nie byłem zachwycony w 100%.
Co do księżyca to mam do niego osobno kupioną Sigmę 400/5.6 + 2xTC i taki na 300mm to dla mnie małoWięc nie robiłem.
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Dziękuję za odpowiedź. Ja też głównie w trybie A pstrykam. Na Exifach u Ciebie widać korektę AV na -. To świadczy o tym, że dużo światła było.