Tytuł bardzo prawidłowy, bo z tym obiektywem nie trzeba nigdzie chodzić, wszystko jest po ręką. OlyTest trafił mi się na "jesienne wakacje", więc fotografia będzie głównie wakacyjno-turystyczno-zwierzęca (2 zoo na trasie).
1. Obiektyw jest duży (jak na system MFT), ale na tyle mały, że mieści mi się w taką samą sakwę jak 75/1.8 (tylko, że ten drugi z założoną osłoną).
2. Obiektyw jest względnie ciemny, ale do fotografii w ciągu dnia (głównie wakacyjno-zwierzakowej) nie mam co do niego żadnych zastrzeżeń. Ot, ograniczenie wymiarów kosztem światła. Nie można mieć wszystkiego.
3. Obiektyw jest ostry. Jeśli trafimy z ostrością to zdjęciem będziemy się zachwycać. Problemem może być przy tej ogniskowej przejrzystość powietrza - niestety, ale przy zdjęciach z kilkuset (lub więcej) metrów powietrze robi różnicę...
4. Stabilizacja w EM-10 się wyrabia.
5. Polubiłem ten obiektyw (a bywają takie, których nie lubię).
Głównie moje zdjęcia zaczynają się od ogniskowej, bo tu pojawia się różnica w stosunku do "kitowych" obiektywów (14-140 14-150 40-150 45-150) i tu jest różnica dla przeciętnego użytkownika.
Na początek opolskie ZOO - miejsce, w którym można do lemura podejść.
Tak, jest blisko (ogniskowe są w EXIF), można mieć to, czego normalnie z bliska byśmy nie "pomacali" obiektywem.
Nadal "opolsko", ale już nie "lemurzo". Ta małpka jest dość mała już z zasady, a tu była na daszku za fosą.
Kolejne na trasie wycieczki było Brno. Tutaj już typowe "zwiedzanie w detalach". Ile można jeździć z 9-18 i robić same szerokie plany
Kompletnie inny sposób myślenia o zdjęciach. Po "dojechaniu" do 300mm okazuje się, że ciężko znaleźć obiekt, który będzie wyglądać "ciekawie". Wszystko nagle robi się wielkie...
W trasie do Bratysławy zrobiłem tylko 2 sensowne kadry (w końcu kierowca myśli bardziej o dojechaniu do celu...)
Krajobraz z kilkuset metrów tym obiektywem wygląda inaczej...
Sama Bratysława zachwyciła nas restauracją UFO (pierwsze zdjęcie robione z okolicy mostu, drugie z hradu)
A z samej restauracji świat wygląda tak:
Wszystko staje się wyjątkowo bliskie fotografującemu![]()

Odpowiedz z cytatem