Jest jeszcze możliwość przypadkowego włączenia filtra szarego, który będzie powodował wydłużanie czasu naświetlania.
Jest jeszcze możliwość przypadkowego włączenia filtra szarego, który będzie powodował wydłużanie czasu naświetlania.
Całkiem niezłe to wysokie... Czekam jeszcze na wyjaśnienie sytuacji z moim uszkodzonym s100, jak nie zostanie naprawiony to chyba wezmę XZ-2. Trochę mniej kieszonkowy ale zdjęcia robi zacne a możliwość rejestracji timelapsów jest dla mnie sporym plusem.
W trybie auto??
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
W iAuto i SCN nie, za to we wszystkich innych tak.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
pozdroofka![]()
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
To sobie jeszcze o GO pogadajmy![]()
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
@Romex1, jak chcesz "wyjmować aparat i pstrykać" to ja polecam przestawić z Auto na P.
Tryb P działa tak jak Auto, ale nie rozpoznaje sobie "inteligentnie" rodzaju scen.
A ta "inteligencja" w Olku XZ-2 bardzo często jak ma mało światła, to ustawia sobie "tryb nocny" w którym ustawia max ISO400 i wydłuża czas naświetlania.
Tryb P w tych samych warunkach ustawi większą czułość i mniejszy czas - ja nigdy nie miałem problemu z rozmyciem zdjęć.
Ewentualnie - miej podniesioną lampę i ustawiony tryb lampy na błysk dopełniający (czyli zawsze błyśnie jak podniesiona).
pozdrawiam