Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 102

Wątek: CZy kupować jeszcze duże 4/3

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Odp: CZy kupować jeszcze duże 4/3

Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Te lepsze szkła - do małych penów i EM-5 raczej słabo pasują wielkością. Warto sobie choćby porównać obie wersje 9-18. Wersja mikro jest genialnie mała, nawet jeśli nieco gorsza. Coć za coś. Mój szeroki zoom do k-M 17-35 często zostawał w domu z uwagi na gabaryty
    mZD jest genialny jeśli chodzi o gabaryty, ale jeśli za 2x mniej mogę kupić
    1. używanego ZD 9-18mm (ekw. 18-36mm) w stanie prawie idealnym,
    2. a w konkurencji niewiele większego nowego Canona 10-18mm z dwuletnią gwarancją. Obecnie od około 1100zł.

To jakoś mnie przynajmniej nie przekonujesz, by zagłosować za taką polityką cenową na mZD 9-18mm własnym portfelem.
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Optyka - za przyzwoite szkiełka 4/3 ciągle trzeba przyzwoicie zapłacić, jakby było inaczej sam bym sobie kupił kilka perełek i używał z E-3 zamiast go sprzedać. Niedawno sprzedałem E-3, ZD 50, ZD 9-18 i trochę innych klamotów, ceny za każdym razem bardzo mnie satysfakcjonowały, a sprzęt poszedł praktycznie na pniu.
    Skoro poszły na pniu, to znaczy że nie tylko ja widzę opłacalność ich zakupu
    względem obecnych cen "genialnie małych" nowych szkieł mikro4/3 i coś w tym może rzeczywiście jest.
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Jak dla mnie 50-200 SWD + EM1 pracuje z akceptowalną prędkością. Pokusiłem się nawet o zdjęcia w ruchu i jak najbardziej się da. Co do AF-C to Olek żaden się do tego nie nadaje, ani duży, ani micro z micro szkłami.
    To jest dopiero perfidia! Aparat w cenie pełnej klatki żeby z łaski i na uciechę można było w ostateczności użyć stare szkła.
    To kup tę pełną klatkę i odpowiednik dla niej 50-200 i napisz ile wydałeś.
    Jako pełnoklatkowego odpowiednika 50-200mm SWD 2.8-3,5 z "wystarczająco szybkim AF" proponuję Tamrona 70-200mm 2,8.
    Szkiełko jest niezłe optycznie i do kupienia nowe z 5letnią gwarancją w podobnej cenie do ceny używanego 50-200mm SWD 2.8-3,5.
    Chyba rzeczywiście z powyższej listy powinienem wywalić ZD SWD 50-200mm, skoro pod FF można dostać nowy "odpowiednik"...
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Co do canona FD 400/2,8też się chyba mylisz
    http://allegro.pl/interfoto-canon-40...710704035.html
    porównaj to z ceną wyjściową ........z tym że akurat manualne szkło FD, zwłaszcza tej klasy założysz do wszystkiego, a 4/3...hm.....?
    Chodziło mi akurat o 400/2.8L EF. Akurat w latach 80tych jak to szkło wychodziło to była inna siła nabywcza w foto. Dużo większe budżety. Wtedy zresztą powstało nigdy nie wznowione 1200/5.6L, które dziś kosztuje (używane) więcej niż nowe swego czasu.

Ja kupiłem niedawno (o czym był wątep o siatkówce) 200/2.8 Tokiny za niecałe 350zł. I fajnie, ale to 40 letni manual. Może za 10 lat szkła 4/3 będą tanie jak barszcz, w najbliższym czasie nie - bo są wciąż tacy, którzy ich używają - i jest E-M1, który z nimi nieźle współpracuje.

Na Amazonie nowy 12-60 jest wyceniany na 999USD czyli na nasze (w przybliżeniu) 4000zł. Używane (ładne) są po około 40-50% tej kwoty. Za 10 lat spadną o kolejne 50%.

---------- Post dodany o 12:34 ---------- Poprzedni post był o 12:31 ----------

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Canona 10-18mm
    Przegapiłem tą premierę, bo olałem jakiś czas temu Canona... Ale taki 100D z tym szkiełkiem - bajka!

Za mZD 9-18 dałem chyba 1300-1500zł (używany chwilę, z OJ) więc bardzo nie płaczę, ale nowego bym nie wziął...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

A ja powiem krótko - pół roku temu wyprzedałem wszystko co miałem z 4/3 i po długich rozterkach przeszedłem na FF Nikona. I nie żałuję
    Dzięki temu, że sprzęt 4/3 ciągle jeszcze trzyma cenę, to by kupić nowe graty w sklepie nawet nie musiałem jakoś strasznie dużo dokładać. Teraz mam w końcu taki wizjer o jakim marzyłem, fantastyczną matrycę, jasne szkła i doskonale działający AF - i nie muszę się martwić, że za kilka lat gdy będę chciał coś dokupić/zmienić to system będzie dogorywał wypierany przez coś nowszego. Z tego ostatniego względu (i ceny ...) nie wszedłem w Fuji.

Moim zdaniem już coraz mniej argumentów tłumaczy zostawanie przy dużym 4/3 - biorąc pod uwagę ile firm weszło w ten system, to w perspektywie kilku lat wszystkie stare szkła zostaną zastąpione przez nowe mniejsze odpowiedniki - a wtedy one bardzo stracą na wartości. Niekoniecznie będą musiały być lepsze - wystarczy, że będą mniejszei lżejsze - to jest w końcu najważniejsza cecha dla wielu osób Resztę się skoryguje w sofcie aparatu/ligtroomie/photoshopie
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Canona 10-18mm
    Przegapiłem tą premierę, bo olałem jakiś czas temu Canona... Ale taki 100D z tym szkiełkiem - bajka!
    Za mZD 9-18 dałem chyba 1300-1500zł (używany chwilę, z OJ) więc bardzo nie płaczę, ale nowego bym nie wziął...
    No cóż... W cenie nowego mZD 9-18mm mamy obecnie nowego Canona 10-18mm + body 1x00D "gratis".
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    A ja powiem krótko - pół roku temu wyprzedałem wszystko co miałem z 4/3 i po długich rozterkach przeszedłem na FF Nikona. I nie żałuję
    Daj znać, jeśli (oby nie) będziesz miał "przyjemność" odwiedzić ich serwis.
    Ja tam wolę nie ryzykować. Za dużo naczytałem się o niefajnych akcjach głownie z d600 i d800.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 20.10.14 o 14:55
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

a ceny jakie Olympus sobie życzy za swoje wyroby to osobna sprawa..... Równie dobrze możesz sobie zestawić ceny 25/1,8 i podobnych standardów z innych systemów.

Zawsze ta firma oferowała dobre produkty, ale mniej zaawansowane i droższe od konkurencji. Tak już było w czasach serii OM. Jak zobaczymy sobie stare cenniki, to widać że za świetny, ale technicznie zupełnie przestarzały OM 4Ti (w porównaniu z techniką konkurencji - to właściwie OM-2 z lat 70-tych z pomiarem wielopunktowym i pamięcią) liczyli sobie jak za najnowsze topowe konstrukcje "wszystkomające z AF"....

Jeśli wchodzić w zdechłe systemy, to tylko analogowe Tam już nic się nie zmieni, najwyżej przestaną robić filmy. Natomiast matryce są coraz lepsze. Za moment matryce telefonów przeskoczą techniczny poziom E-systemu......
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 20.10.14 o 15:04

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Daj znać, jeśli (oby nie) będziesz miał "przyjemność" odwiedzić ich serwis.
    Ja tam wolę nie ryzykować. Za dużo naczytałem się o niefajnych akcjach głownie z d600 i d800.
    W tym roku po pierwszy od 2007 musiałem skorzystać z serwisu Olka i powiem tak - wolałem ten starszy, który był w PL.
    Nie powiem, że jest źle - ale na pewno nie tak dobrze i szybko jak kiedyś. Do tego na serwis niezależny nie ma za bardzo co liczyć, a będzie jeszcze gorzej - bo Olek celowo wstrzymuje i anuluje dostawy części zamiennych by więcej zarabiać na płatnym serwisie.

Póki co moja D610 działa jak złoto - a już ma za sobą kilka wyjazdów i żonglerek obiektywami.
    W ostateczności zawsze mogę spróbować wysłać korpus do innego kraju - chociażby Germanii.

---------- Post dodany o 15:52 ---------- Poprzedni post był o 15:48 ----------

Jeśli wchodzić w zdechłe systemy, to tylko analogowe Tam już nic się nie zmieni, najwyżej przestaną robić filmy. Natomiast matryce są coraz lepsze. Za moment matryce telefonów przeskoczą techniczny poziom E-systemu......
    Aż takim optymistą to bym nie był - póki co z trudem wykończyły proste point&shoot'y dzięki czemu zaczyna się wysyp 1" kompaktów
    Ale fakt faktem, że moja Lumia 925 ma wcale nie gorszą jakość niż mój stary E-500 z KIT-owym obiektywem ... gdyby tak jeszcze miała optyczny zoom ...
    Pozdrawiam, Robert

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

"Aż takim optymistą to bym nie był - póki co z trudem wykończyły proste point&shoot'y dzięki czemu zaczyna się wysyp 1" kompaktów Ale fakt faktem, że moja Lumia 925 ma wcale nie gorszą jakość niż mój stary E-500 z KIT-owym obiektywem ... gdyby tak jeszcze miała optyczny zoom ... "

Czyli masz dobrą matryce w telefonie ze słabym obiektywem. Z 4/3 za moment beziesz miał świetne obiektywy z coraz gorszymi matrycami......

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Co do nowego serwisu to prawda... Trzeci tydzień czekam na ZD 12-60... Podobno dopiero ok 27 października go zobaczę.... I będę płakał przy płaceniu...

---------- Post dodany o 16:07 ---------- Poprzedni post był o 16:04 ----------

I jeszcze jedno... Mikro to nowy system naćkany elektroniką... Jestem ciekawe jaka żywotność będzie tych drogi ch puszek, mój em1 po 11 miesiącach już poszedł do serwisu... E400 E30 i E5 śmigają jak nowe...

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    Co do nowego serwisu to prawda... Trzeci tydzień czekam na ZD 12-60... Podobno dopiero ok 27 października go zobaczę.... I będę płakał przy płaceniu...[COLOR="Silver"]
    Oj ja płaciłem i płakałem za "naprawę" matówki w E-5 - bo teraz się nie reperuje sprzętu tylko wymienia podzespoły - szybciej i taniej - patrząc z perspektywy Olka oczywiście ...

---------- Post dodany o 16:51 ---------- Poprzedni post był o 16:44 ----------

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    I jeszcze jedno... Mikro to nowy system naćkany elektroniką... Jestem ciekawe jaka żywotność będzie tych drogi ch puszek, mój em1 po 11 miesiącach już poszedł do serwisu... E400 E30 i E5 śmigają jak nowe...
    Coś za coś - chcesz mieć małą puszkę, to trzeba gdzieś zmieścić te wszystkie cuda - wifi, gps'y, mocniejsze procesory do komunikacji ze smartfornami, nagrywania 16K w 1000fps - a to wszystko generuje ciepło. Stare puszki może i były napompowane - ale dzięki temu było mniejsze ryzyko uszkodzenia podzespołów przez przegrzanie. Teraz jest tyle tego napakowane, że wystarczy jakiś błąd na taśmie montażowej (kiepski lut, który padnie po iluś miesiącach/latach użytkownia) i aparat leci do serwisu ... a klient za wszystko zapłaci ... jak nie serwisowi to kupując nowe body - tak czy inaczej producent zyskuje.
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Aleście się rozgadali
    Pora na wnioski?
    - O gustach się nie dyskutuje - każdemu to co lubi.
    - Gdy trzeba się pokazać amatorom, to tylko stare puszki z 12-60 lub 50-200, że o 90-250 nie wspomnę.
    - Gdy komuś ciężko - pozostaje tylko mikro.
    - Tym co gnają za nowoczesnością polecam następcę m4/3 już teraz
    - A reszta? Według: zasobności kieszeni, rzeczywistych potrzeb technicznych, lub według upodobania.
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3