Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 102

Wątek: CZy kupować jeszcze duże 4/3

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Odp: CZy kupować jeszcze duże 4/3

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    viruuss, do kogo pijesz, do mnie, czy do Olka? Napisalem ze warto rozwazyc i podalem minus takiego wyboru tj. AF.
    Mam em10, czyli bez ostrzenia pod ZD, a jednak planuje powoli zakup ZD 9-18,
    bo super AF w UWA mi niepotrzebny, a drogiego nowego mZD nie kupie.
    W nowszych penach i omd af ZD 9-18mm dziala dla mnie wystarczajaco szybko.
    ZD 70-300 i 50mm nawet pod e510 nie byly mistrzami AF, wiec tez nie przesadzajmy.
    Mysle tez o jakims manualnym teleobiektywie, bo cena 75-300 zniecheca, ale jak za nawet 600zl mozna miec ZD,
    gdzie dziala AF, jest zoom od 70mm z automatycznie ustawiana stabilizacja i przyslona z body Olka, to czemu nie.
    Oby bezlusterkowce szybciej stawaly sie popularniejsze, a Sigma z Tamronem zwiekszyly oferte, to bedzie taniej.
    zawsze można napisać "wystarczająco szybko", ale w tym konkretnym przypadku ZD9-18, trudno się z Tobą nie zgodzić
    niestety reszta wymienionych przez Ciebie szkieł to kompletne pudło
    trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że takie posty czytają ludzie którzy "mało" ogarniają temat i mogą się zasugerować Twoimi przykładami
    np. ZD50- szkło manualne - chyba, że masz wieczność na AF, ZD70-300/ZD50-200/S70-200- jak dla mnie tylko fotografia nieruchomych przedmiotów, o AFC już nie wspomnę, ZD14-54- ucieknie Ci wszystko co się rusza, itp itd, zaraz pewnie podniesie się krzyk i linki do zdjęć, że jednak można, tylko pamiętajmy, że wyjątek potwierdza regułę
    piszę o tym bo miałem do czynienia z tymi wszystkimi szkłami, koniec końców powoli zbieram szkła mzd, z racji posiadania panasa są to szkła P
    nie ma co ludziom w głowach mieszać !!
    masz puszkę mikro- płacz i płać za szkła mikro
    masz puszkę 4/3 -nie ma dla niej przyszłości
    masz puszkę mikro i szkła ZD, patrz wyżej
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    .....
    masz puszkę mikro i szkła ZD, patrz wyżej
    Czytam uważnie Twoje i Iwo teksty w tym wątku i myślę, że oboje mówicie o tym samym, tylko Ty wprost i dobitnie, a Iwo w sposób nieco zawoalowany, ale też bardzo konkretny.
    Podsumował bym to tak:
    - gdy ktoś posiada szkła 4/3 i puszkę m4/3 - może stosować duże szkła z istniejącymi ograniczeniami ich sprawności.
    - dla osób które zaczynają kompletować sprzęt w oparciu o korpus m4/3 nie ma sensu kupowanie, pozornie tańszych i często jaśniejszych, szkieł standardu 4/3 w pożądanym przez nich zakresie ogniskowych.
    Zresztą zakup takiego "okazyjnego" 70-300" plus konwerter to koszt niewiele odbiegający od ceny 75-300.(Tu jeszcze mamy argument nowego mikro, kontra używane 4/3) Fakt, że konwerter 4/3 na m4/3 kupuje się raz, ale to o jeden raz za dużo . Nie po to chyba powstały korpusy m/4/3 aby dźwigać "duże" szkła.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 18.10.14 o 22:45
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

[QUOTE=Rysiek_O;1138539]
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    .....
    masz puszkę mikro i szkła ZD, patrz wyżej[/QUOTE

Czytam uważnie Twoje i Iwo teksty w tym wątku i myślę, że oboje mówicie o tym samym, tylko Ty wprost i dobitnie, a Iwo w sposób nieco zawoalowany, ale też bardzo konkretny.
    Podsumował bym to tak:
    - gdy ktoś posiada szkła 4/3 i puszkę m4/3 - może stosować duże szkła z istniejącymi ograniczeniami ich sprawności.
    - dla osób które zaczynają kompletować sprzęt w oparciu o korpus m4/3 nie ma sensu kupowanie, pozornie tańszych i często jaśniejszych, szkieł standardu 4/3 w pożądanym przez nich zakresie ogniskowych.
    Zresztą zakup takiego "okazyjnego" 70-300" plus konwerter to koszt niewiele odbiegający od ceny 75-300.(Tu jeszcze mamy argument nowego mikro, kontra używane 4/3) Fakt, że konwerter 4/3 na m4/3 kupuje się raz, ale to o jeden raz za dużo . Nie po to chyba powstały korpusy m/4/3 aby dźwigać "duże" szkła.
    Nie no powiedzmy to sobie szczerze - micro powstało żeby łoić kieszenie. Nie widzę powodów oprócz zachłanności firmy dla których 75-300 jest tak drakońsko drogi w porównaniu z 70-300. No i zawsze możliwość powstania micromicro - wiem, powtarzam się , niestety wybaczam ale nie zapominam

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

[QUOTE=szamaniec;1138542]
    Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta

Nie no powiedzmy to sobie szczerze - micro powstało żeby łoić kieszenie. Nie widzę powodów oprócz zachłanności firmy dla których 75-300 jest tak drakońsko drogi w porównaniu z 70-300. No i zawsze możliwość powstania micromicro - wiem, powtarzam się , niestety wybaczam ale nie zapominam
    Jednym z powodów kształtowania ceny 75-300 jest cena Panasonica 100-300, a kolejnym brak aktualnych substytutów dla dwóch powyższych. Gdy Sigma i kolejni zaczną coś w tym kierunku robić to ceny opadną. Niecierpliwi zawsze płacą najwięcej
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

[QUOTE=Rysiek_O;1138545]
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Jednym z powodów kształtowania ceny 75-300 jest cena Panasonica 100-300, a kolejnym brak aktualnych substytutów dla dwóch powyższych. Gdy Sigma i kolejni zaczną coś w tym kierunku robić to ceny opadną. Niecierpliwi zawsze płacą najwięcej
    Niecierpliwi ?! Ile można czekać ! No i kiedy wreszcie M10 stanieje bo butelki sprzedałem i nadal mam za mało

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Jak dla mnie 50-200 SWD + EM1 pracuje z akceptowalną prędkością. Pokusiłem się nawet o zdjęcia w ruchu i jak najbardziej się da. Co do AF-C to Olek żaden się do tego nie nadaje, ani duży, ani micro z micro szkłami.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Jak dla mnie 50-200 SWD + EM1 pracuje z akceptowalną prędkością. Pokusiłem się nawet o zdjęcia w ruchu i jak najbardziej się da. Co do AF-C to Olek żaden się do tego nie nadaje, ani duży, ani micro z micro szkłami.
    To jest dopiero perfidia! Aparat w cenie pełnej klatki żeby z łaski i na uciechę można było w ostateczności użyć stare szkła.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

To jest dopiero perfidia! Aparat w cenie pełnej klatki żeby z łaski i na uciechę można było w ostateczności użyć stare szkła.
    To kup tę pełną klatkę i odpowiednik dla niej 50-200 i napisz ile wydałeś.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

A do jakiej pelnej klatki podepniesz olkowe szkla?

pozdro

---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post był o 21:11 ----------

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    To kup tę pełną klatkę i odpowiednik dla niej 50-200 i napisz ile wydałeś.
    A Ty wszystko i zawsze musisz przeliczac na mamone?

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    A Ty wszystko i zawsze musisz przeliczac na mamone?

pozdro
    Znowu zaczynasz? Kwestię ceny poruszył kolega szamaniec.