I ja też nie byłem - ale foto fajne.
Pozdrawiam.
I ja też nie byłem - ale foto fajne.
Pozdrawiam.
Ninestety nic nie wrzucę przez najbliższe 3-4 dni. Mój synek uległ poparzeniu (trochę buzi, klatka piersiowa i rączka) i znajduję się wraz z nim w szpitalu. Gdy wszystko skończy się pozytywnie to będę kontynuował wątek. Przepraszam za nieoczekiwaną przerwę.![]()
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Trzymam kciuki za syna.
Nie pisałem jeszcze w tym wątku. Super, że się zdecydowałeś na tę opowieść, zdjęcia bardzo dobre i opisy ciekawe. Z wielką przyjemnością oglądam i czytam.
PS.
A ja już byłem w Chorwacji. Pierwszy raz zaraz po wojnie, pojechaliśmy autokarem z Niemiec, bo z Polski jeszcze nie jeździły. To była długa podróż, policja kontrolowała nas wiele razy, większość mostów była zburzona, wojsko kierowało ruchem przez mosty pontonowe.
Jak już dojechaliśmy na miejsce, to po zameldowaniu się na policji mogliśmy zacząć zwiedzanie, kiedy wyjmowałem aparat fotograficzny, to wielokrotnie byłem upominany, by nie robić zdjęć, więc odpuściłem sobie. W okolicy stacjonowały pokojowe wojska ONZ i było bardzo spokojnie.
W Trogirze, katedra św. Wawrzyńca, do trzech metrów wysokości obłożona była workami z piaskiem, w ten sposób uchronili zabytek przed kulami, w Splicie i Szybeniku wszystkie budynki od strony morza były podziurawione od pocisków, niestety taki widok zakodowałem sobie w pamięci.
Pozdrawiam
Trogir - wnętrze Katedry św. Wawrzyńca
Trogir - widok z wieży przykatedralnej
Trogir - port późnym wieczorem
Szybenik - widok z murów twierdzy na Katedrę św. Jakuba
Szybenik - widok z murów twierdzy na Katedrę św. Jakuba
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Ja nie byłem, a Twoje fotki tłumaczą dlaczego tak wiele osób tam było. Z przyszłości pewnie tam wskoczę wykręcić parę kilometrów moim jednośladem![]()
Poniżej przedstawiam kilka zdjęć wykonanych z dnia spędzonego na wyspie Hvar. Możemy się tam stosunkowo tanio i łatwo dostać ze Splitu. Kilka razy dziennie odchodzą promy, czas podróży ok 1,5h. Polecam. Na miejscu warto zobaczyć miasteczko Hvar, z którego następnie można stosunkowo szybko (ok 40 min autokarem), dojechać do miasta Stari Grad.
Opuncje czekaja na swoj czas.
Dziesięć lat minęło od mojego pobytu w Chorwacji, sądząc po Twoich zdjęciach, ciągle jest piękna![]()
Jest, jest. To był mój pierwszy raz ale na pewno wrócę za parę lat.