Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 126

Wątek: wszystko o EC-20

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ
    Potencjał szkła niesamowity, tylko dopiąć do E-3, statyw lub IS i miodzio, ale trzeba sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie do czego ma służyć? Jakie zastosowanie dla tego szkła, C+ uważasz za najistotniejsze, bądź w jakiego rodzaju fotografii, najbardziej będzie przydatne. Swoją drogą, gratulacje z powodu powyższego!
    Piotrze, kombinacja ZD 150 + EC-20 jest świetna do ptaków, bo masz dzięki temu obiektyw 300/4 i to jakiej jakości. Nie jest to tak długie i tak ciężkie, jak ZD 300. A odpinając EC-20 mamy świetne, jasne szkło reporterskie, np. na koncert. Tak ja to widzę.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ
    Potencjał szkła niesamowity, tylko dopiąć do E-3, statyw lub IS i miodzio, ale trzeba sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie do czego ma służyć? Jakie zastosowanie dla tego szkła, C+ uważasz za najistotniejsze, bądź w jakiego rodzaju fotografii, najbardziej będzie przydatne. Swoją drogą, gratulacje z powodu powyższego!
    Piotrze, kombinacja ZD 150 + EC-20 jest świetna do ptaków, bo masz dzięki temu obiektyw 300/4 i to jakiej jakości. Nie jest to tak długie i tak ciężkie, jak ZD 300. A odpinając EC-20 mamy świetne, jasne szkło reporterskie, np. na koncert. Tak ja to widzę.
    Pzdr
    Patrząc na fotki wypluwane z zestawów 150/2,0 i EC-20 oraz 50-200 SWD i EC-14 zastanawiam się czy warto decydować się na ten pierwszy. Kiedyś byłem na taki zestaw zdecydowany, a teraz nie wiem czy jednak bym go kupił. 50-200 SWD z podpiętym EC-14 będzie miał ciutkę gorsze światło niż 150/2,0 z EC-20 oraz w ekwiwalencie 40mm mniej na końcu. Rozmycia to temat do dyskusji. W obu przypadkach bardzo ładne więc IMO schodzą na drugi plan. Różnica w cenie to 12-60 SWD lub 2/3 ceny 14-35/2,0, a jeśli ktoś celuje w fotoprzyrodę to zoom daje mu pewien komfort, którego stałka nie daje. Natomiast sam 150/2,0 to względem 50-200 SWD już działka światełka, a to spooooro.

Cieżki wybór, ale jak wielokrotnie podkreślałem 50-200 SWD to ewenement i trzeba go mieć.

| OlyJedi Awatar wido
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Załączam jeszcze jeden crop 100% z E-330 + 50-200 SWD + EC-20, 400mm/F7.0, ISO 800.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	golab_208.jpg
Wyświetleń:	210
Rozmiar:	163,5 KB
ID:	3586  
    Jarek

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez wido
    Załączam jeszcze jeden crop 100% z E-330 + 50-200 SWD + EC-20, 400mm/F7.0, ISO 800.
    Niestety, ale EC-20 kaszani obraz i to znacząco Z Twojego cropa ciężko coś wywnioskować ponieważ nie masz stabilizacji więc nie wiadomo czy delikatnie nie poruszyłeś. Jednak w sieci jest sporo fotek z takiego zestawu. Telekonwerter podwajający ogniskową bardzo mocno obniża jakość obrazu i to można zaobserwować we wszystkich systemach.

| OlyJedi Awatar wido
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Cytat Zamieszczone przez wido
    Niestety, ale EC-20 kaszani obraz i to znacząco
    Czas był 1/1000s, ale może i ruszone trochę, bo mi ręka latała na boki. No szkoda, jeżeli chodzi o 14-54, to przy 54mm + EC-20 jest dużo gorzej. Załączam jeszcze jeden 100% crop też 400/F7.0 tylko 1/160s i ISO 400.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pieprz_168.jpg
Wyświetleń:	190
Rozmiar:	87,4 KB
ID:	3587  
    Jarek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    mam podobne zdanie do zooma w kwestii jakości, tez widziałem już sporo fotek z EC-20 lekko pojechanych jakościowo

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    C+ gratuluję zakupu! Sam się kiedyś zastanawiałem nad 150/2 tyle że raczej EC-14 bym podpiął. 212mm to już super długość a f/2,8....... no co tu gadać.
    To czekam na foty w galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Po pierwsze to nie ma czego gratulować ponieważ nie kupiłem tego obiektywu tylko go używam. Po drugie powala wielkość - E1 + ZD150 wchodzi idealnie do Nova 3 AW i mieści się jeszcze sporo sprzętu. Potrzebuję jeszcze trochę czasu żeby coś więcej napisać, ale zauważyłem że to szkło nie wybacza błędów Jeżeli ktoś myśli, że szkłem za 8k będzie robił od ręki zdjęcia do NG to się grubo myli, szkło pięknie rysuję, a zdjęć nawet po zmniejszeniu nie trzeba wyostrzać Fajnie pracuje pod światło, w E1 jest trochę za wolna migawka jak na F2 Jest ciężkie i stabilizacja do bezwzględnie konieczna.

rocco
    Gość
    Przeczytalem sobie wczoraj cały ten wątek, od deski do deski i nadal nie mogę się zdecydować czy kupic stare, sprawdzone EC-14 czy jednak pokusić się o dłuższą ogniskową brać EC-20?
    Ma to przede wszystkim chodzić z 50-200 i E-3.
    Ktoś już ma taki zestaw? Jakieś własne fotki i opinie?
    Od dawna nikt tu niczego nowego nie napisał...

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Przeczytalem sobie wczoraj cały ten wątek, od deski do deski i nadal nie mogę się zdecydować czy kupic stare, sprawdzone EC-14 czy jednak pokusić się o dłuższą ogniskową brać EC-20?
    Ma to przede wszystkim chodzić z 50-200 i E-3.
    Ktoś już ma taki zestaw? Jakieś własne fotki i opinie?
    Od dawna nikt tu niczego nowego nie napisał...
    Wojtku sampli w sieci z obu zestawów jest sporo. Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na EC-14. Dalej obstaję, że dla obiektywu 50-200 to optymalne rozwiązanie. Miałem taki zestaw i spisywał się świetnie. EC-20 widziałbym raczej z najlepszą top optyką. Utrata światła i pogorszenie jakości w przypadku EC-20 jest już skranie wysokie. Tak jest w przypadku każdego systemu i telekonwertera x2.

Dostaniesz w ek. 560mm. Mało?