Jako że trochę więcej zaczynam bawić się w pokazywanie powiększonego przyziemnego świata, to pomyślałem, że warto to w nowym wątku ciągnąć.Dziś kilka fotek po raz pierwszy z lampą błyskową. Tą malutką dodawaną do em5 w zestawie. Zrobiłem sobie tylko do niej taki malutki ni to dyfuzor, ni to rozpraszacz. Chyba się sprawdza, sami ocenicie. Jak go wykończę by jako tako wyglądał to pokażę zainteresowanym. Pierwsze fotki to roślinki ale i jakieś robale też będą. YM001 YM002 YM003 YM004
Ostatnio edytowane przez yamada ; 30.09.14 o 14:19
... Mój pierwszy wątek, ze szlaków i nie tylko... ...Mój drugi wątek "Makro"... ...Szkocja (po prostu)... Uczestnik I Rejsu Pod Banderą Olympusa moja strona: http://fotobia.rozbark.net.pl
Bardzo miłe dla oka zdjęcia.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Mysle,ze znow cenny watek. Swietnie sie oglada ale nie wiem co jest kropla a co listkiem-YMoo4
Zamieszczone przez yamada Jako że trochę więcej zaczynam bawić się w pokazywanie powiększonego przyziemnego świata, to pomyślałem, że warto to w nowym wątku ciągnąć.Dziś kilka fotek po raz pierwszy z lampą błyskową. Tą malutką dodawaną do em5 w zestawie. Zrobiłem sobie tylko do niej taki malutki ni to dyfuzor, ni to rozpraszacz. Chyba się sprawdza, sami ocenicie. Jak go wykończę by jako tako wyglądał to pokażę zainteresowanym. Pierwsze fotki to roślinki ale i jakieś robale też będą. Zaprawdę powiadam Ci: wiąże cię ze światem analoga technika rolki, znaczy rozwijasz się. YM003 podoba mi się.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6| wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL
dzięki Panowie za dobre przyjęcie, ale piszcie też uwagi jakieś, wiecie jak to jest, początki są trudne, a do swoich wypocin ma się zawyżone zdanie ---------- Post dodany o 14:45 ---------- Poprzedni post był o 14:44 ---------- Zamieszczone przez kon Mysle,ze znow cenny watek. Swietnie sie oglada ale nie wiem co jest kropla a co listkiem-YMoo4 tam listków nie ma, to mech jest taki malutki
A co ja Ci mam pisać ponad to, że YM001 i YM002 pozamiatały? Pisze się u Ciebie na korki na najbliższym zlocie. Przyjmiesz mnie na czeladnika?
Taci, o dici qualcosa che e meglio del silenzio. --- Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Przyjemne w odbiorze. Podobnie jak ggolus pierwsze dwa bym wyróżnił.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki: Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Yamada, ze światłem nie jest źle, ale co mamy w kadrze? Zbliżenia makro - i tyle. Kadr nie jest zbudowany, po prostu obiekty są powiększone. To że jest to makro, nie zwalnia cię z zastosowania twojej olbrzymiej popartej doświadczeniem wiedzy w budowaniu treści kadru - w pejzażach/górach jest to widoczne, a tutaj jeszcze nie. Moim więc zdaniem - zamiast powiedzieć ci, że super foteczki - powiem: buduj kadr, zabaw się w architekta, pamiętając o treści, o mikro obiektach i jednocześnie o świetle (przy czym światło najlepiej jednak 'uwolnić' z sanek, da ci to swobodę manewrowania). Nie staraj się za wszelką cenę zrobić jak największe zbliżenie - lepiej rozsądnie rozplanować kadr, niż centralnie pokazać oko muchy. Wiem, że z tym doświadczeniem odnośnie focenia co już masz, to i w makro osiągniesz wysoki poziom. powodzenia!
SawaRob : Klikochlasty
Za późno dziś wylazłem, robale już zwiewały, trzeba jednak o tej co najmniej 6 rano tyłek z łóżka wywlec. Jest jeszcze trochę motylków, ważek na łąkach. Wszystkie niestety już rozgrzane zwiewały dziś prze de mną. YM005 stackowane z 2 kadrów, więcej nie chciałem YM006 też z dwóch poskładane, zaczęło niestety wiać a miało być ich więcej YM007 pojedynczy kadr taki test czy moja samoróbka lampki jest w miarę ok. YM008 myślę że lampka się sprawdza, YM009, tylko niektóre pająki nie zwiewały, ten był cierpliwy, kadr pojedynczy
Zamieszczone przez yamada tam listków nie ma, to mech jest taki malutki Ladnie mi malutki.
Zobacz tagi
Zasady na forum