Strona 117 z 193 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119127167 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.161 do 1.170 z 1927

Wątek: yamady makrofoto...

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    512. kapitalnie zgrałeś kolorystycznie!

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    512. kapitalnie zgrałeś kolorystycznie!
    Pełna zgoda, piękna kompozycja na żmijowcu.

Różnorodność gatunków zadziwiająca, nieźle się pewnie trzeba nabiegać...
    Bardzo ładnie kontrolujesz światło i głębię ostrości, brawo!
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    508 - przeszkadza mi przesłanianie skrzydełek motyla przez trawkę.
    509 -albo zrobiłbym ciaśniejszy kadr bez kwiatka an dole, albo kadr pionowy ze zmieszczonym całym kwiatkiem.
    510 - za dużo pustki po bokach - sugerowalbym kadr kwadratowy, a skoro jak piszesz nie lubisz - pionowy z odrobiną więcej przestrzeni na górze i dole.
    511 - nachyliłbym kadr tak, by listek wychodził z LD rogu.
    512 - najlepsze z zestawu. ładny kadr i piękna kolorystyka;.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Fajnie że zaglądacie, to cieszy. Wytłumaczę się co do wolnych przestrzeni, osobiście nie do końca lubę te zacieśnione kadry, taką mam swoją wizję co do zdjęć. To taki mój nazwijmy to styl. Myślę sobie że to dobrze bo nie wyobrażam sobie by wszystkie zdjęcia były podobne. Więc niestety jeszcze niejedno przestrzenne będzie u mnie pokazane. 508 specjalnie takie zrobiłem wybrałem i pokazałem, pozostałe już nie są pozasłaniane
    509 to moja pomyłka, mam pionowy kadr i to on tu miał być, ale nie da się edytować postów i zostało jak jest, wrzucam ten poprawniejszy

Modraszek Ikar
    509a
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Modraszek ikar.jpg
Wyświetleń:	403
Rozmiar:	324,8 KB
ID:	177805
    510

Nazwa:	Modraszek Ikar_02.jpg
Wyświetleń:	426
Rozmiar:	336,4 KB
ID:	177806

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Dzisiejszy odcinek poświęcony będzie motylowi który jest teraz bardzo na czasie , jest ich u mnie dużo więc i co wyjćie to fotę jakąś robię
    Polowiec szachownica:
    511

Nazwa:	Polowiec Szachownica_02.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	350,9 KB
ID:	177815
    512

Nazwa:	Polowiec Szachownica_03.jpg
Wyświetleń:	423
Rozmiar:	392,0 KB
ID:	177816
    513

Nazwa:	Polowiec Szachownica_04.jpg
Wyświetleń:	421
Rozmiar:	460,3 KB
ID:	177817
    514

Nazwa:	Polowiec Szachownica_05.jpg
Wyświetleń:	424
Rozmiar:	457,7 KB
ID:	177818
    515

Nazwa:	Polowiec Szachownica_06.jpg
Wyświetleń:	395
Rozmiar:	327,9 KB
ID:	177819
    516

Nazwa:	Polowiec Szachownica_07.jpg
Wyświetleń:	399
Rozmiar:	347,1 KB
ID:	177820
    517

Nazwa:	Polowiec Szachownica_10.jpg
Wyświetleń:	397
Rozmiar:	291,2 KB
ID:	177821

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    509a - do tego kadru nie ma powodów się czepiać - piękne zdjcie
    510 - zabrakło przestrzeni po lewej - przeszkadza ucięcie płatka kwiatu krawędzią kadru.
    511 - długo się zastanawiałem, jak bym tę scenę kadrował i jednak najbardziej pasuje mi tu kwadrat z obcięciem 1/5 prawego marginesu, i reszty dla zachowania proporcji po lewej. Wiem, że nie lubisz kwadratów, ale przy tych proporcjach modela taka właśnie kompozycja wydaje mi się najlepsza. Kolory, światło i tło piękne.
    512 - ciasno w pionie - oba marginesy - górny nad trawką i dolny pod skrzydełkiem zwiększyłbym co najmniej 2x. światło i kolry bardzo dobre.
    513 - tu model wtłoczony w lewą stronę Zdecydowanie warto zwiększyć dolny margines, zastanawiam się też nad dodaniem odrobiny dołu.
    515 - zdecydowanie dodałbym dołu i chyba odrobinę prawej.
    516 - 'twarz' modela skierowana jest w lewo, więc po lewej warto mu było zapewnić więcej przestrzeni. Pozwoliłoby to tez na uniknięcie ucięcia czułka i to w miejscu, gdzie jest prawie ostry.
    517 - zwiększyłbym ok. 2x prawy margines.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    ad. 491 To jest skalnik semele. Od spodu trochę podobne, mają sporą zmienność intensywności ubarwienia spodu skrzydeł, ale jak się przyjrzeć, to ciemna łamana linia na spodzie tylnego skrzydła u semele jest "mocno łamana" a u aretusy- "bardziej prosta". No i aretusy w Polsce nie ma, jeśli to gdzieś u nas cykałeś. Ja te motyle widziałem na Węgrzech.

Podziwiam twój upór w fotografowaniu ikarusów

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Dzięki za skalnika. Przynajmniej będę miał szansę by na niego zapolować i ładniejsze foty zrobić.
    Ikarusy zamieszkują po prostu łąkę na którą mam blisko i często tam bywam bo czasu jest ile jest, a wolę focić je niż siedzieć w domu.Niestety Górny Śląsk, szczególnieta część gdzie mieszkam, nie jest bogaty w mniej pospolite owady. Powoli się to zmienia na szczęście. Np. dziś spotkałem dwa motyle których u mnie jeszcze nie widziałem. Mimo że nie są to rzadkie okazy, dostojka dia i osadnik egeria. Niestety pojedyncze sztuki. Jest za to nadzieja że będzie ich więcej jak już się pojawiają. W tym roku jestem też mila zaskoczony ilością polowców. W tamtym roku widziałem zaledwie kilka na łąkach które systematycznie odwiedzam. Teraz jest ich można powiedzieć dużo, ba nawet bardzo. Mimo to jak byłem w sobotę w Kluczach i Pilicy to w ciągu tego jednego dnia widziałem więcej różnych gatunków niż u mnie przez miesiąc.

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Semele i inne motyle z rodzaju Hipparchia mają kapitalne zachowania godowe, które trudno zaobserwować, a tym bardziej sfotografować (ja też nie mam - polecam szczegółowe obserwacje, semele lubi piaszczyste drogi leśne i wrzosowiska - może znajdziesz miejsce gdzie jest ich więcej, wtedy łatwiej to trafić

Tu masz to trochę opisane, tekst bardzo naukowy, fotki kiepskie, są rysunki, ale dają pewne pojęcie-jak ten taniec samca i samicy wygląda - takie rzeczy warto fotografować, a nie ikaruski siedzące na kwiatkach.....
    https://www.researchgate.net/publica...idae_Satyrinae

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Cóż byłem dziś zapolować na osadnika egeria, którego wczoraj widziałem i po 4 godzinach nic. Fajnie jest kiedy w okolicy są ciekawe motyle, niestety musiałbym jeździć gdzieś dalej a to wiąże się z czasem i nieznajomością miejsc. Pewnie że wolałbym focić skalniaki niż modraszki tyle że tych pierwszych nie ma u mnie w ogóle.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów