330, 331 i 342 - mbsz - świetne.
Pozdrawiam.
330, 331 i 342 - mbsz - świetne.
Pozdrawiam.
koczownica- pszczoła pasożyt świetna, powiedziałbym, że kleszcz też gdyby nie jego wstrętna natura![]()
Karol + Olek + kilka szkiełek
Brawo, mrówek świetny![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
343 - piękne zdjęcie.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Pijąca mrówka 330 bardzo fajna, ale wolałbym ją w pionowym kadrze obróconą o 90 stopni w prawo. Kształt kropli miodu zdradza, w która stronę skierowana była grawitacja. Na 329 w niektórych miejscach (odwłok modelki, druga, nieostra mrówka w tle) widzę jakieś dziwne artefakty. na 328 też ich trochę (ale mniej) jest. Odbicie fotografa w kropli miodu mi nie przeszkadza - taki mały 'backstage'![]()
331 - bardzo ładne światło i kolorystyka. Obróciłbym nieco kadr tak, by linia tworzona przez liść i przednią krawędź skrzydeł motyla była nachylona w kierunku przekątnej kadru - zmniejszyłoby to ilość niewykorzystanej przestrzeni w górnej części kadru.
Portret 332 bardzo dobry. W/g mnie nie było potrzeby stackowania - nie zawsze na zdjęciu wszystko musi być ostre, a w tym przypadku jest ostre dokładnie to, co powinno.
Przy kleszczu 333 bardzo by się przydała większa skala odwzorowania.
334 - ładne światło, ciekawe tło, zawęziłbym nieco kadr obcinając połowę prawego marginesu i proporcjonalnie dół.
336 - znów piękne światło i kolory, nachyliłbym silniej gałązkę ku przekątnej kadru.
337 - o kolorach i świetle już nie będę pisał (po co się powtarzać?, pięknie by się modelka prezentowała w poziomym kadrze - spróbuj obciąć połowę lewego marginesu i w pionie do proporcji 3:2 tak, by górna krawędź łodyżki wychodziła z PD rogu kadru - wychodzi zdjęcie-bajka!
Na 339 przepału na płatkach nie dostrzegam - histogram też przepału nie potwierdza. Ale mimo to z trójki 337-339 337 po przerobieniu na kadr poziomy deklasuje pozostałe.
340 - bardzo ciekawy model, dobry kadr, technicznie też bez zarzutu. Zastanawia mnie pozycja modela - on ta spał trzymając się tylko na żuwaczkach? W sumie to ta oryginalna pozycja modela jest dodatkową zaletą zdjęcia. Świetnie - rób więcej takich!
341 - bzyg w ładnym, klasycznym kadrze, technicznie też wszystko zagrało jak trzeba. Kolejne bardzo dobre.
Kleszcz 342 - znów skali zabrakło.
344 - piękne tło, trochę przeszkadzają białe placki w kropelkach. Pokombinowałbym trochę z kadrem - w obecnej wersji w/g mnie zbyt dużo niezagospodarowanej przestrzeni na górze. Przyciąłbym górę i trochę w poziomie (więcej z lewej niż z prawej by model miał więcej przestrzeni przed niż za sobą), rozważyłbym tez silniejsze nachylenie trawki ku przekątnej kadru.
345 - ładna mrówa, ale zbyt dużo pustki po bokach. Zrobiłbym z tego kadr kwadratowy.
Oczywiście te wszystkie uwagi to moje subiektywne opinie i wcale nie musisz się z nimi zgadzać - krytykujący też może się mylić![]()
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
wyszomir dzięki za wszystkie uwagi i pochwały. Uwag potrzebuję zapewne szczególnie by lepsze foty robić. Co do skali na kleszczach. nie mam póki co czym zrobić tak małych owadów w większym powiększeniu. Jak podpinam dwa pierścienie pod szkiełko to nieciekawe foty wychodzą. Mam raynoxa ale nie mam na razie jak podpiąć go do szkiełka, muszę poszukać i zamówić jakąś redukcję. Jak już owadów pojawi się więcej i będę miał czas to potestuję znów focenie z dwoma pierścieniami może jakieś inne ustawienia są konieczne.
pozdrawiam.
Bardzo fajna ta ostatnia mrówka
Z pierścieniami spróbuję jak się uda jakąś fotę jutro strzelić i porównać. Robiłem z nimi foty w połączeniu z mZD60 i nie zwróciłem uwagi aby coś źle wychodziło. Z 75-300 stosuję na okrągło i nie mam zastrzeżeń.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja