Również gratuluję zakupu. No i czekam na kolejne piękne kadry.
Również gratuluję zakupu. No i czekam na kolejne piękne kadry.
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Z tego zestawu najlepsze w/g mnie 291 - bardzo przyjemny, klasyczny kadr motyla.
292 - aż się prosi o większą skalę odwzorowania.
293 - ładna kolorystyka i piękne tło. Nachyliłbym silniej gąsienicę ku przekątnej kadru.
294 - za ciasno w pionie. Dodałbym trochę góry i dołu i chyba jednak zamiast poziomego wybrałbym kadr kwadratowy.
---------- Post dodany o 14:42 ---------- Poprzedni post był o 13:49 ----------
Bardzo smutne tla, ale domyślam się, ze o tej porze roku trudno Ci było inne znaleźć.
Na 295 szukałbym ciaśniejszego kadru tnąc silniej roślinkę.
Na 296 pająk spogląda w dół - zatem zgodnie ze stara zasadą portrecistów (model musi mieć gdzie patrzeć) lepiej mu zostawić więcej przestrzeni na dole kosztem górnego marginesu. Poza tym - po bokach trochę dużo niezagospodarowanej przestrzeni - rozważyłbym kadrowanie w kwadracie lub w pionie.
297 - trochę za dużo niezagospodarowanej przestrzeni po lewej. Przesunąłbym badylek w lewo pochylając go równocześnie nieco silniej ku przekątnej kadru.
298 - tu kadr całkiem przyjemny, może jedynie zmniejszyłbym odrobinę dolny margines dodając w zamian góry.
---------- Post dodany o 14:44 ---------- Poprzedni post był o 14:42 ----------
Chyba bardziej by tu pasował poziomy kadr. I gratuluje zakupu! W tym roku już pewnie mało będziesz miał okazji do zdjęć owadów, ale jestem przekonany, ze w przyszłym sezonie ta inwestycja zaowocuje pięknymi zdjęciami.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
co do skali odwzorowania to trzeba mieć czym, dopiero co kupiłem szkło macro...
kwadratowe kadry mi nie do końca leżą, wolę też format 3:2 niż 4:3, może to źle ale póki co zostanę przy prostokątach, czasem zapominam by zostawić margines na przycięcie focąc i tak też pewnie było przy fotach ważki z 294.
Dzięki za uwagi zawsze to pomocne jest.
Gąsienica faktycznie może lepiej by wyglądała pod skosem, dzięki za uwagi
---------- Post dodany o 15:05 ---------- Poprzedni post był o 14:45 ----------
co do 297 moim zdaniem większy skos byłby nienaturalny, co do przestrzeni to nie lubię zbyt ciasnych fot i tak już zostanie myślę, przynajmniej na większości zdjęć co poradzić ja tak mam
Większość zdjęć robię w naturalnym środowisku czasem tylko używam trzymadełka jak nie mam możliwości dobrego focenia w miejscu gdzie siedzi roba. Nigdy nie ucinam roślinki z pająkiem na gnieździe czy z pajęczyną. Jeśli jeszcze chodzi o kadrowanie to niestet 45 z pierścieniami najlepszą jakość ma w środku, może teraz mając szkło macro będę mógł lepsze kadry stosować niż centralne, zobaczymy bo nie miałem na razie okazji posprawdzać jak to w praktyce jest z tym szkłem.
---------- Post dodany o 15:06 ---------- Poprzedni post był o 15:05 ----------
Aha, biedronka ostatnia, to tak wrzucona, poziome kadry były pokazane w tamtym roku![]()
Gratuluję zakupu i czekam na efekty![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
może coś jeszcze uda się spotkać i sfocić... dziś wieje mocno, mając chwilę przerobiłem nieco dyfuzor dopasowując go do nowego szkła. Był o 3cm za długi i wystawał poza przednią soczewkę. Teraz jest krótszy i przy okazji mniejszy. To spowodowało delikatnie mocniejszy błysk ale na -2 jest ok a na -3 bardzo fajnie, światełko jest nadal rozproszone i nie robi cieni![]()
Ja też wolę prostokąt i wszystkie zdjęcia 4:3 przycinam do proporcji 3:2. Wyjątkiem śą te, które ze względu na proporcje modela w tych proporcjach nie dają się dobrze skadrować - i wtedy ratunkiem jest kwadrat.
[QUOTE=yamada;1221965]
Tu się nie zgodzę - na zdjęciu nie ma elementów wskazujących jednoznacznie kierunek poziomy lub pionowy (badylek nie jest takim elementem, gdyż pochylone badylki w naturze całkiem często się zdarzają). W takiej sytuacji pochylenie kadru nie stwarza nienaturalnego wrażenia. Ale - to oczywiście tylko moje zdanie i masz pełne prawo pozostać przy swoim.
Pozdrawiam!
I ja gratuluję nabytku, będzie Ci się fajnie fociło. Cieszę się z Tobą![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Na pierwszym zdjęciu (tym 297, z badylkiem prawie pionowo) sama modelka się ładniej ustawiła, natomiast pod względem kompozycji to z badylkiem ukośnie bardziej mi się podoba. Szkoda jedynie, ze dolna część badylka nie jest ostra - ale to wynika z mniej korzystnego ustawienia modelki - przy takim ustawieniu nie miałeś wyboru - ustawienie ostrości na całym badylku skutkowałoby wyjściem modelki przed głębię ostrości.
Pozdrawiam!
Ogólnie rzecz biorąc to zawaliłem że nie fociłem z drugiej strony fota była by ciekawsza, dlatego między innymi to tamto zdjęcie wybrałem. To pokazałem dodatkowo tylko ze względu na skośne ustawienie badyla. Następnym razem postaram się pamiętać by srobić zdjęcia z różnych stron i kompozycyjnie różne by potem w domu na spokojnie wybrać ciekawsze.