Czekam na te Twoje foty z 90-tki niecierpliwie
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Od jutra mam urlop, do około połowy sierpnia znikamna pożegnanie zdjęcia z dwóch wypadów na modliszki. W końcu są, łatwo nie było...
662. Pierwsza tegoroczna, już wcale nie taka mała. Ma ok. 7cm. I była jedyną jaką udało mi sie w ten dzień znaleźć.
663. Kolejny wypad był dziś. Udało się mi wypatrzeć 4 sztuki. Bardzo mnie to cieszy. Oznacza to, że się zadomowiły na dobre... Ta to prawdopodobnie ta sama co na poprzednim zdjęciu. Siedziała dokładnie w tej kępie trawy w której ją zostawiłem podczas pierwszego wypadu.
664. Ta koleżanka to dla mnie maleństwo, miała ok 3,5 do max 4 cm.
![]()
660 - szafranka cudo.
Modliszki rewelacyjne, a na 662 wystrzałowa.
TJ
Trochę już ich pokazałem. Ostatnio wróciłem do pokazywania ubiegłorocznych wykonywanych Panasonikiem G9 z mZD60f2.8 macro, ale wcześniej już wiele tegorocznych było. Jeśli chciałbyś sprawdzić wejdź na mojego Flickra (https://www.flickr.com/photos/38359379@N02/) i patrz na ostatnie litery w nazwach zdjęć. 'df' to Panaconic G9 + mZD60f2.8 macro, 'mf' to tegoroczne zdjęcia - Olympus E-M1-II + mZD90f3.5 macro. Jeśli w numerze zdjęcia występują myślnik lub przecinek to jest to składanka składana albo automatycznie za pomocą Franzis Focus Projects 4 albo czasem w przypadku 2-3 klatek ręcznie w stareńkim Photoimpakcie.
Gratuluję pięknych modliszek. Ja od ok. 2 tygodni wypatruję ich regularnie ale jeszcze w tym roku żadnej nie spotkałem. Niestety w miejscu gdzie w ubiegłym sezonie fotografowałem ich najwięcej ktoś ogrodził teren, powycinał roślinność i rozpoczął budowęMam jeszcze w pobliżu kilka innych miejscówek na których w ubiegłym roku były, ale jak pisałem na razie jeszcze żadna mi się nie pokazała.
Udanego urlopu!
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Zajrzę.
Co do stanowiska, to nieszczęście... Jeśli zaczęli przed lipcem to niestety nic tam się nie wydarzy... Ooteki zapewne zniszczyli.
Na szczęście to tylko jedno z kilku stanowisk. Szkoda mi tylko bo obfite i położone kilkadziesiąt metrów od mojej działki.
Pozdrawiam!
Fajnie że wróciłeś i znów zdjęcia pokazujesz. Na wszystkich trzech samce. Bardzo ładne kadry, szczególnie 666 i 667, piękny detal. Ciekawe odbicia w oczach. Pod względem jakości stacków genialny w/g mnie 666, za nim 667, odnoszę wrażenie że 665 nieco słabszy, ale bynajmniej nie słaby - sam bym się cieszył gdybym takiego stacka skakuna jak 665 złożyłKolorystyki nie podejmuję się oceniać gdyż siedzę obecnie na działce przed niezbyt dobrym monitorem i moje wrażenie nieco zbyt silnego kontrastu może być spowodowane właśnie jakością monitora.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Czy wiesz co na 666 lezy na gałązce przed śpiesznikiem? Resztki posiłku?
Pozdrawiam!
Jak zwykle super. Potworki straszne i sympatyczne.
TJ