No normalnie jak żywy...
Az strach żeby nie wyskoczył z monitora.
Ostry i chyba kontrastowy ten obiektyw jak diabli.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Model faktyczniie bardzo trudny. Trochę więcej klatek do stacka by się przydało ale i tak jestem pełen podziwu że aż tyle udało Ci się zrobić. U mnie na razie topniejący śnieg i błoto - nawet nie próbowałem z aparatem w plener wychodzić.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
No i to jest właściwe zastosowanie dla tego szkiełka ! Dobry zakup!
PS. wyślij fotkę do recenzentów na OptycznieStrasznie mnie śmiesza te ich testy obiektywów macro na zwykłych testowych odległościach. I porównwanie do rozdzielczości jakiegoś rekordowego szkłą o jasności 1,2 na takim "zwykłym" dystansie. Jakby dokładanie mieszków czy pierścieni do takiego szkła żeby otrzymać porównywalne powiększenie było "bezkosztowe" w prawach optyki i te parametry utrzymał by mając obiekt zdjęca w odległości 10 cm i ileś tam cm dodakowych pierścieni z tyłu. Totalne oderwanie od rzeczywistosci.
Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 10.03.23 o 17:30
O rzesz kur....czaki pieczone
![]()
czym składasz? Helicon? No i czy w twoim odczuciu lepiej niz zuiko 60?
Helicon, Od 60-tki lepszy w dwóch aspektach, powiększenie bez zakładania dodatkowych akcesoriów i odległości robocze, z początku łapałem się na zbyt bliskim ustawianiu się do modeli... Muszę się z nim dograć jak z 60-tką i będzie super. 60 jest świetna i postanowiłem jej na razie nie sprzedawać. Sprzedaję Laowę 50 ultra macro pod m4/3, fajne szkło, ale teraz już mi nie będzie potrzebne.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
![]()
Widzę że tego wałęsaka ze wszystkich stron obskoczyłeśI warto było - świetne zdjęcia. 60-tki też nie sprzedaję - wydaje mi się że ze względu na jej rozmiary i poręczność będę jej nadal używał, być może nawet częściej niż 90-tkę. Laowę ultra macro też mam i tu się nad sprzedażą zastanawiam - ale decyzji jeszcze nie podjąłem.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Jak widać na fotce pająka obiektyw daje bardzo dobry mikrokontrast, oraz makrokontrast, nie rozmywa jasności na boki poza obszar gdzie ona ma być.
TJ