Ostatnia seria - fotki perfekcyjne nie tylko pod względem technicznym.
TJ
Ostatnia seria - fotki perfekcyjne nie tylko pod względem technicznym.
TJ
Dzięki za wpisy
Dziś dwa kadry Bagnika przybrzeżnego (Dolomedes fimbriatus) największego obok Bagnika nadwodnego krajowego pająka. Jego życie jest ściśle związane wodą, w której nurkując poszukuje zdobyczy. Samica nosi ze sobą kokon jajowy, a rozwój trwa dwa lata. Ja jeszcze nie trafiłem na taką panią z kokonem niestety.
559.
560.
![]()
Bardzo ładne kadry strasznego pająka, super.
TJ
Bardzo mi się podoba 551. Na 552 nienaturalnie wyglądają gwałtowne przejścia między strefą ostrą i silnie nieostrą na nogach pająka.
Co do obyczajów bagników - samice chyba noszą kokony dość krótko gdyż tylko raz zdarzyło mi się spotkać samicę z kokonem. Po wykluciu się młodych bagników z kokonu pozostają one w grupie ściśnięte w kulę wokół której samica buduje rusztowanie z pajęczej sieci. Pozostaje przy tej konstrukcji pilnując spokoju swoich dzieci. Gdy coś je spłoszy młode pajączki rozbiegają się po okolicy a po chwili wracają znów formując zbitą kulę.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Piękny stack. Spróbowałem też przyciąć kadr do kwadratowego i w takiej wersji prezentuje się w/g mnie jeszcze lepiej.
Pozdrawiam!
Tez jestem tego zdania - z prawej i lewej ciut odciąć, obiekt zostanie bardziej wyeksponowany. Jest czym cieszyć oko, ładna kompozycja intensywna kolorystycznie, co w moim odczuciu jest jej wielką zaletą.
TJ
Dzięki za wpisy. Cóż, z reguły trzymam się zasady "poprawnego" kadrowania. Czasem mam jednak ochotę na zdjęcia z lekkim nazwijmy to powietrzem... tak jak tu, i nie jest to niezamierzony efekt...
Jako że raczej do nowego roku przed kompem już nie siądę to wstawiam ostatnie zdjęcia w tym roku, przy okazji składam wszystkim zaglądającym tu njjlepsze noworoczne zyczenia.Niech spełniaja się wasze fotograficzne marzenia moi drodzy.
562. Paź królowej (Papilio machaon), jedno z fotograficznych marzeń...
563.
![]()
Paź pięknie pokazany. Zdarzyło mi się kilka razy pazie spotkać ale niestety były bardzo płochliwe - i zdjęcia pazia porównywalnego jakościowo z twoimi nie udało mi się jeszcze zrobić.
Dzięki za życzenia - i nawzajem - wszystkiego czego i sam sobie w nowym roku życzysz!
Pozdrawiam!
Paź królowej wysublimowany, wyciągnięty we wszystkich aspektach foto.
Ładny, a nie narzucający się, testujący moje poczucie estetyki, analityczny.
TJ