Ostatni kadr rewelacja, brawo!
Ostatni kadr rewelacja, brawo!
chyba Cię lubią te oblechy bo tyle gatunków, że ciężko nadążyćzdjęcia super
aż miło zaglądnąć
![]()
Bardzo wam dziękuję za komentarze. Dziś miałem pierwsze spotkanie z Rusałką Żałobnikiem. To piękny i duży motyl. Żałobnik nie zawsze był postrzegany pozytywnie. W dawnych wierzeniach, motyl ten był uważany za przeklętego, a jego zimowanie w czyimś domu, miało oznaczać śmierć któregoś z domowników (może właśnie stąd wzięła się jego nazwa?). Spotyka się pojedyncze egzemplarze, jest płochliwy a zaniepokojony odfruwa wysoko w korony drzew. Udało mi się zrobić jedno zdjęcie kiedy wygrzewał się nisko w krzakach i drugie kiedy zwiał na drzewo. Na szczęście na wyciągniętych rękach udało się kilka zdjęć zrobić ale nie są najlepsze niestety. Mocno świeciło słonko i pozycja nie była najwygodniejsza.
298
299
![]()
piękny ruchliwy motyl. też się kiedyś namęczyłem żeby zrobić mu zdjęcie. gratki
Nie Andrzeju, Żałobnik to inna łąka jakieś 4km od mojej ulubionej, Latolistka dopadłem na ogródkach działkowych. Na łące mojej ich nie ma.Trochę trzeba się najezdzić by różnorodne gatunki łapać. Mam jeszczejakieś dzienne sporo nocnych do pokazania, no i jeszcze inne robale też są. Faktem jest że najwięcej udaje mi się na jednej łące łapać w obiektywie. Właśnie pojawiły się tam Karłąki kniejnki. Szczęśliwie jednego udało mi się sfotografować. Jest ich niewiele, a na okazję czekałem rok. od ostatniego z nimi spotkania. Wtedy udało mi się jednego sfocić niestety niezbyt udanie. Ostatnio niestety deszcze często krzyżują plany, a od jutra zaczynam remont w domu więc z wypadów na łąki na ok 2 tygodnie czasu nie będę miał.
Szykuj się Robercie na Regietowskie łąki. Żałobników ci u nas dostatek. Niestety lubi przysiadać na krowich i końskich kupach, więc czasem nieestetyczne zdjęcie może wyjść. Lubi też miejsca gdzie pilarze robili zrywkę i jest dużo leżącej kory na ziemi.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||