Strona 108 z 193 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.071 do 1.080 z 1927

Wątek: yamady makrofoto...

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Ale tempo narzucasz . Ja, jak już się zwlokę z wyra i pójdę na łąkę, to albo wieje, albo nic nie ma. Czy żelowi na 431 czasem nie przyssał się jakiś pasożyt?

Bardzo podoba mi się 433 z "trykającymi" się owadami

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Ostatni wypad to ponad 30 fot które zostały, pogoda była wietrzna, przez chwilę padało. Długo na łące posiedziałem, w domu byłem ok 13. Mam co pokazywać. Od soboty na dwa tygodnie znikam. Czyli przerwa będzie wystarczająca by odpocząć od moich wypocin.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Na przekór małofotograficznym nastrojom na forum pozwolę sobie kontynuować, kolejne z tejże samej wyprawy I uprzedzam że to nie koniec...
    436 w końcu inny motylek. Jeszcze nie wiem co to za gatunek. Siedział w kiepskim miejscu, starałem się go jak najlepiej pokazać. Mam nadzieję, że trafię wcześniejszą porą na niego jeszcze, bo dość kilka ich widziałem potem latających po łące. Wieczorkiem wrzucę filmik na YT... pokazujący jak wiało
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Y0007304.jpg
Wyświetleń:	446
Rozmiar:	378,4 KB
ID:	174679
    437

Nazwa:	Y0007331.jpg
Wyświetleń:	450
Rozmiar:	618,9 KB
ID:	174680
    438

Nazwa:	Y0007338.jpg
Wyświetleń:	442
Rozmiar:	583,8 KB
ID:	174681
    439 kolejny siedział i wyczekiwał na słoneczko.

Nazwa:	Y0007356.jpg
Wyświetleń:	456
Rozmiar:	483,6 KB
ID:	174682

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Ładne robaczki zapodajesz. Kleszczowe ładne. Trudno będzie wytrzymać bez robali jak cie nie będzie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    cześć,
    zaglądam co jakiś czas celem podziwiania, zarówno kadry ciekawe jak i technika obrazowania. Wielkie brawa.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Nadrobiłem zaległości - ciekawy wątek na wysokim poziomie, napisze jedynie o kilku zdjeciach, które zwrócily moja uwagę.
    Skorupiak 405, 406 - bardzo ciekawy, rzadko fotografowany model - i pięknie pokazany - serdecznie gratuluję tych zdjęć.
    Ważka 412 - piękny kadr z ładnym światłem i kolorami, tło tez bez zarzutu. Układ badylków spowodował, ze zdjęcie daje wrażenie trójwymiarowości.
    Cała seria z klecanką - świetna, dzięki ciekawym komentarzom ma duże walory edukacyjne. Zwróciłbym uwagę na 424 - w dwóch komórkach widoczne są jaja, w kilku innych też widać (ale niestety mało wyraźnie) jakieś obiekty które być może są larwami osy.
    Obiekt na grzbiecie larwy rośliniarki na zdjęciu 431 to prawdopodobnie jajo pasożyta - przypuszczalnie błonkówki lub muchówki.
    Na 432 i 433 samce rynnic konkurują o względy samicy.
    Za ostatnich motylków najlepszy kadr 438, po nim 439.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    Ładne robaczki zapodajesz. Kleszczowe ładne. Trudno będzie wytrzymać bez robali jak cie nie będzie
    Dacie radę, nie tylko ja przecież robaczki pokazuję

---------- Post dodany o 12:58 ---------- Poprzedni post był o 12:54 ----------

Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    cześć,
    zaglądam co jakiś czas celem podziwiania, zarówno kadry ciekawe jak i technika obrazowania. Wielkie brawa.
    Witaj, dawno Cię nie było, miło że zaglądasz. Staram się wyrobić sobie jakiś sposób obrazowania. Mam nadzieję że jakaś część tych zdjęć jest już rozpoznawalna

---------- Post dodany o 13:02 ---------- Poprzedni post był o 12:58 ----------

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Nadrobiłem zaległości - ciekawy wątek na wysokim poziomie, napisze jedynie o kilku zdjeciach, które zwrócily moja uwagę.
    Skorupiak 405, 406 - bardzo ciekawy, rzadko fotografowany model - i pięknie pokazany - serdecznie gratuluję tych zdjęć.
    Ważka 412 - piękny kadr z ładnym światłem i kolorami, tło tez bez zarzutu. Układ badylków spowodował, ze zdjęcie daje wrażenie trójwymiarowości.
    Cała seria z klecanką - świetna, dzięki ciekawym komentarzom ma duże walory edukacyjne. Zwróciłbym uwagę na 424 - w dwóch komórkach widoczne są jaja, w kilku innych też widać (ale niestety mało wyraźnie) jakieś obiekty które być może są larwami osy.
    Obiekt na grzbiecie larwy rośliniarki na zdjęciu 431 to prawdopodobnie jajo pasożyta - przypuszczalnie błonkówki lub muchówki.
    Na 432 i 433 samce rynnic konkurują o względy samicy.
    Za ostatnich motylków najlepszy kadr 438, po nim 439.
    Też zauważyłem że coś tam jest w tych komórkach. Mam nadzieję na jeszcze jedne odwiedziny tych gniazd po południu nim wyjadę na urlop. Dzięki za wpis. Twoja wiedza zawsze wnosi coś wartościowego.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Ten ostatni kadr bardziej mi się podoba niż z galerii gdzie jest obcięty koniec oblecha.
    Ja to zawsze obcinam końce oblechów jak mi wystają poza haczyk, zwłaszcza, że nie chce mi się zmieniać haka na większy

Poza tym, kilka takich obciętych końców oblechów i kolejny wsad na haka. Oszczędność panowie to cnota.!
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria
    439 bardzo fajnie wyszedł,
    skulony motylek okryty pelerynką ze skrzydełek
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Obiecany filmik i jeszcze jedno zblżenie na tego motyla. Przy okazji poszukałem, poczytałem, popytałem i wiem już że to Plamiec Nabuczak (Lomaspilis marginata). Jak się okazuje motyl nocny. Który jednak często pozwala sobie polatać w dzień. Jak się też okazuje pospolity . Choć pierwszy raz na mojej łące go spotkałem.
    Filmik :
    https://youtu.be/0QTaZYDML44
    440

Nazwa:	Y0007342.jpg
Wyświetleń:	428
Rozmiar:	704,4 KB
ID:	174690

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów