"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Nie szok tylko realia i kwestia zrównoważonego korzystania z baterii. Rozsądnego gospodarowania prądem i skonfigurowania aparatu tak aby nie wywalać energii na niepotrzebne rzeczy. Jakiś czas temu podałem PDFa z metodologią testu żywotności baterii w/g C I P A. Wystarczy przeczytać jak mierzy sie te 300 zdjęć aby wyrobić sobie pogląd czy to miarodajne wyniki czy jakiś wynik pomiaru w studio nie przekładający się zbytnio na realia.
Teraz zrobiłem 657 zdjęć na jednej baterii. Trzy dni pracy w temperaturze od -10 taka temperatura z grubsza codziennie od 5:30 do 11:00 później potrafiło się rozgrzać do + 18 w najcieplejszym momencie dnia.
Na nogach z grubsza od 5:30 do 18:30
Noclegi w namiocie żeby było trudniej
Może kluczem do sukcesu jest to, że bateria nie wiedziała że ma zrobić trzysta zdjęć. W każdym razie dała radę
---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post był o 21:40 ----------
Sęk w tym, że ekranik nie musi świecić. co w magiczny sposób spowoduje, że żywotność baterii drastycznie się zmieni względem danych podawanych przez C I P A
Ostatnio edytowane przez dobas ; 8.11.14 o 23:00
Szkoda Tomasso, że nie skorzystałeś z mojej propozycji![]()
.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Hej
Moje pijackie zdjęcie w DITL-u jest robione Sigmą 30/1.4 na f=1,6
Nie mam M5 ale mam E-PL5 (ta sama matryca)
Duże ZD 14-35 też mam i często wykorzystuję (kościoły, cerkiewki). Korygowany optycznie i jasny, a także dobrze współpracujący z mikro jest nie do przecenienia. Ostatnia seria zdjęć tym obiektywem robionych jest w wątku z jaskini Demianowskiej.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Komicznie, fakt. Założyłem nawet osłonę aby jeszcze bardziej "ładnie" wyglądało
Poniżej zdjęcie z tego obiektywu + E-PL5. Proszę zwróć uwagę jak delikatny jest obrazek. (35 mm, 2.0)
Poniżej RAW do pobrania
PB090377.ORF
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ostatnio edytowane przez waruga ; 9.11.14 o 20:14
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Ostatnia filiżanka najładniejsza![]()
![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony