Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Wątek: [OlyTest]E-M1 pod krakowskim niebem :)

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Przepraszam,to będą jeszcze jakieś zdjęcia,podsumowania,cokolwiek? Bo myślę,że nie ja jedyny oczekiwałem czegoś więcej po tym teście
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    A co tu testować jak aparat od ponad roku na rynku i testów już bez liku? Tomek napisal o swoich odczuciach i wystarczy.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar qwert
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    To prawda , testów jest sporo a najwięcej sponsorowanych...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    Przepraszam,to będą jeszcze jakieś zdjęcia,podsumowania,cokolwiek? Bo myślę,że nie ja jedyny oczekiwałem czegoś więcej po tym teście
    No ale wszystko przeciez napisalem.. i wydaje mi sie, ze tak naprawde o wiele wiecej konkretow niz w normalnych testach, ktorych mase w necie.
    Foty sa... nie wiem co mialbym wam jeszcze wrzucic?
    No chyba porownanie obiektywow m.ZD 45 i starego ZD 50 MACRO (przez adapter) ale.. musialbym wam udowadniac wyzszosc starego obiektywu na fotach w skali 1:1, poza tym pewnie wiekszosc i tak mialaby odmienne zdanie wiec...
    m.ZD 45 jest bardzo dobrym obiektywem i jesli ktos nie ma sterego ZD 50 Macro to 45-tka jest dobrym zakupem. Ma szybszy nieco AF (nieco, a w ciemniejszym otoczeniu to nawet wolniejszy i mniej pewny niz stare ZD 50 MACRO), jest deko jaśniejsza.. no i mniejsza i to koniec plusów, a nie... wydaje sie ze ma mniejsze aberracje. ZD 50 MACRO jest za to bardziej kontrastowy i w moim odczucie wiecej detali oddaje i ma bardziej gładki i spokojny bokeh w ogole, a na brzegach obrazu bliki swiatła w nieostrościach są bardziej okrągłe (m.ZD 45 daje takie nieco bardziej elipsoidalne bliki)

Aparat jest świetny i jakby mnie tylko było stać to bym w ciemno brał.
    Zrezygnowałbym z m.ZD 45 i zostawił sobie swojego ZD 50 MACRO a do E-M1 dokupil raczej cos pokroju 12-40 f/2.8 (czy cos w ten desen)

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    ... a do E-M1 dokupil raczej cos pokroju 12-40 f/2.8 (czy cos w ten desen)

T.
    Po co? Jest obiektyw lepszy ZD 12-60 mu na imię. Myślę, że oba 14-54 i 11-22 też by dały do portretu radę, i są małe i duze stałki od Sigmy 1,4 i 2,8 , całkiem zacne szkiełeczka.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Po co? Jest obiektyw lepszy ZD 12-60 mu na imię. Myślę, że oba 14-54 i 11-22 też by dały do portretu radę, i są małe i duze stałki od Sigmy 1,4 i 2,8 , całkiem zacne szkiełeczka.
    Zgadza się. Szczególnie 12-60 chętnie bym na E-M1 zobaczył jak sie spisuje choć ten nie ma stałej światłosiły, a szkoda.
    Jednak myślę, że dedykowany 12-40 do E-M1 jest dobrym rozwiązaniem, choćby ze względu na kompaktowość. 12-60 jest deko klockowaty z E-M1
    Z 14-54 bym raczej uważał, albo.. inaczej.. nie tyle uważał, co raczej nie wydaje mi sie dobrym partnerem do E-M1. To nie jest specjalnie wybitny obiektyw.
    Z tego co wiem (testowane), to nie jest nawet jakoś specjalnie lepszy od kitowego 14-42 (poza światłem).
    11-22 no to mogłoby być ciekawe na korpusie m43 w sumie... tylko też duże

Ciekawie jak na matrycy z E-M1 (albo nawet E-M5) spisywałby się taki 14-35 f/2 SWD? Poza tym, że byłby wiekszy niż aparat

T.

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    ...

Ciekawie jak na matrycy z E-M1 (albo nawet E-M5) spisywałby się taki 14-35 f/2 SWD? Poza tym, że byłby wiekszy niż aparat

T.
    Ma go Bodzip, zapytaj.

---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post był o 19:08 ----------

...
    Z tego co wiem (testowane), to nie jest nawet jakoś specjalnie lepszy od kitowego 14-42 (poza światłem)....
    T.
    Tu mam odmienne zdanie, zwłaszcza jego druga, poprawiona wersja. Lekkie rozmycie wrogach jest faktem,
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Ma go Bodzip, zapytaj
    Ale ma E-M1 i ZD 14-35 f/2 SWD?

T.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Tu mam odmienne zdanie, zwłaszcza jego druga, poprawiona wersja. Lekkie rozmycie wrogach jest faktem,
    Tu masz troche racji. Kit jest bardziej nierówny jakościowo i faktycznie na brzegach może być różnie. Mój ma chyba jedna strone (lewo/prawo) gorszą, ale trzeba w 1:1 oglądać by wyłapać.
    Jakkolwiekw centrum kadru i kit i 14-54 to ta sama półka ostrości i jakości.

Poniżej masz kadr w rodziałce HD z 14-42 na szerokim końcu. Ja na brzegach mydła nie widze
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_1600_wnętrze_1b.jpg
Wyświetleń:	220
Rozmiar:	579,0 KB
ID:	134888

T.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Tu masz troche racji. Kit jest bardziej nierówny jakościowo i faktycznie na brzegach może być różnie. Mój ma chyba jedna strone (lewo/prawo) gorszą, ale trzeba w 1:1 oglądać by wyłapać.
    Jakkolwiekw centrum kadru i kit i 14-54 to ta sama półka ostrości i jakości.

Poniżej masz kadr w rodziałce HD z 14-42 na szerokim końcu. Ja na brzegach mydła nie widze
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_1600_wnętrze_1b.jpg
Wyświetleń:	220
Rozmiar:	579,0 KB
ID:	134888

T.
    Jest miękcej, widać to po kinkiecie. Taka uroda. O nierówności kitów czytałem. Mój spisywał się lepiej.