Przepraszam,to będą jeszcze jakieś zdjęcia,podsumowania,cokolwiek? Bo myślę,że nie ja jedyny oczekiwałem czegoś więcej po tym teście![]()
Przepraszam,to będą jeszcze jakieś zdjęcia,podsumowania,cokolwiek? Bo myślę,że nie ja jedyny oczekiwałem czegoś więcej po tym teście![]()
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
A co tu testować jak aparat od ponad roku na rynku i testów już bez liku? Tomek napisal o swoich odczuciach i wystarczy.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
To prawda , testów jest sporo a najwięcej sponsorowanych...![]()
No ale wszystko przeciez napisalem.. i wydaje mi sie, ze tak naprawde o wiele wiecej konkretow niz w normalnych testach, ktorych mase w necie.
Foty sa... nie wiem co mialbym wam jeszcze wrzucic?
No chyba porownanie obiektywow m.ZD 45 i starego ZD 50 MACRO (przez adapter) ale.. musialbym wam udowadniac wyzszosc starego obiektywu na fotach w skali 1:1, poza tym pewnie wiekszosc i tak mialaby odmienne zdanie wiec...
m.ZD 45 jest bardzo dobrym obiektywem i jesli ktos nie ma sterego ZD 50 Macro to 45-tka jest dobrym zakupem. Ma szybszy nieco AF (nieco, a w ciemniejszym otoczeniu to nawet wolniejszy i mniej pewny niz stare ZD 50 MACRO), jest deko jaśniejsza.. no i mniejsza i to koniec plusów, a nie... wydaje sie ze ma mniejsze aberracje. ZD 50 MACRO jest za to bardziej kontrastowy i w moim odczucie wiecej detali oddaje i ma bardziej gładki i spokojny bokeh w ogole, a na brzegach obrazu bliki swiatła w nieostrościach są bardziej okrągłe (m.ZD 45 daje takie nieco bardziej elipsoidalne bliki)
Aparat jest świetny i jakby mnie tylko było stać to bym w ciemno brał.
Zrezygnowałbym z m.ZD 45 i zostawił sobie swojego ZD 50 MACRO a do E-M1 dokupil raczej cos pokroju 12-40 f/2.8 (czy cos w ten desen)
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Zgadza się. Szczególnie 12-60 chętnie bym na E-M1 zobaczył jak sie spisuje choć ten nie ma stałej światłosiły, a szkoda.
Jednak myślę, że dedykowany 12-40 do E-M1 jest dobrym rozwiązaniem, choćby ze względu na kompaktowość. 12-60 jest deko klockowaty z E-M1
Z 14-54 bym raczej uważał, albo.. inaczej.. nie tyle uważał, co raczej nie wydaje mi sie dobrym partnerem do E-M1. To nie jest specjalnie wybitny obiektyw.
Z tego co wiem (testowane), to nie jest nawet jakoś specjalnie lepszy od kitowego 14-42 (poza światłem).
11-22 no to mogłoby być ciekawe na korpusie m43 w sumie... tylko też duże
Ciekawie jak na matrycy z E-M1 (albo nawet E-M5) spisywałby się taki 14-35 f/2 SWD?Poza tym, że byłby wiekszy niż aparat
T.
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Tu masz troche racji. Kit jest bardziej nierówny jakościowo i faktycznie na brzegach może być różnie. Mój ma chyba jedna strone (lewo/prawo) gorszą, ale trzeba w 1:1 oglądać by wyłapać.
Jakkolwiekw centrum kadru i kit i 14-54 to ta sama półka ostrości i jakości.
Poniżej masz kadr w rodziałce HD z 14-42 na szerokim końcu. Ja na brzegach mydła nie widze
![]()
T.