Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Om-d e5

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Om-d e5

Witam
    A czy ktoś może podpowiedzieć przy jakiej ogniskowej zaczyna się światło 6,3 w Oly 12-50?

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Kup 12-50. Nienajgorszy optycznie, uszczelniony, uniwersalny zakres ogniskowych i makro. Zmieścisz się w 800 zł.

Kupiłem go w komplecie z OMD 5 i początkowo chciałem się go pozbyć, bo lubię i mam stałki. Ale został ze względu na uszczelnienia i makro.
    12-50 można, jak się znajdzie gotówkę, uzupełnić o Sigmę 60/2.8.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Jak rowniez pomiedzy fotografujacymi szklami pro a takimi normalnymi.Albo inaczej.Dlaczego wielu poczatkujacych uwaza,ze dobre fotki to tylko szklami pro sie zrobi.
    Bardzo ładnie, będę cię cytować
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar KoValus
    Mieszka w
    Kraków NH
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Arturi Zobacz posta
    Witam
    A czy ktoś może podpowiedzieć przy jakiej ogniskowej zaczyna się światło 6,3 w Oly 12-50?
    Przysłona 6.3 jest dostępna przy każdej ogniskowej, a dla 50mm jest to największy możliwy otwór.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez KoValus Zobacz posta
    Przysłona 6.3 jest dostępna przy każdej ogniskowej, a dla 50mm jest to największy możliwy otwór.
    Koledze chodziło raczej o to, od jakiej ogniskowej nie można ustawić większego otworu przysłony niż 6.3
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Jak rowniez pomiedzy fotografujacymi szklami pro a takimi normalnymi.Albo inaczej.Dlaczego wielu poczatkujacych uwaza,ze dobre fotki to tylko szklami pro sie zrobi.
    No wiesz to jakby pytać po co komu druga zona lub kochanka, rzecz gustu po prostu...

A co do 12-50 wbrew opinii Yamady mam i nie przepadam za nim.
    Natomiast Sigmy choć nieco większe mogę spokojnie polecić. Zwłaszcza w nowszej ich wersji. Ciekawie obrazują a ponadto maja estetyczny, elegancki wygląd zachęcający do ich używania,
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Arturi Zobacz posta
    Witam
    wskakuje przy 50, przy 49 jest f6.1

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

12-50 ok ale ja też polecam sigmy
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Zgadza się Sigmy są super a przynajmniej 60/2,8 którą mam

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

witam ponownie

Mam kolejne pytanie, wydaje mi się, że aparat mnie oszukuje. Już mówię o co chodzi. Mimo tego, że ostrzenie w aparacie mam na "0" to przy podglądzie wszystkie foty są ostre jak żylety, dopiero przy podglądzie na monitorze okazuje się, że większość jest do bani. Pomijam sprawy związane z za długim czasem naświetlania, czy poruszonym zdjęciem bo to normalne. Po prostu prawdopodobnie aparat sam podbija ostrość przy podglądzie co wprowadza w błąd. Czy jest jakieś neutralne ustawienie, które będzie pokazywało prawdę??? Przy okazji spytam też który z filtrów koloru jest najbardziej zbliżony rzeczywistości (mam ustawione na neutralny) ale jest tam taki wybór, że może jest coś lepszego?. Zamieszczone zdjęcie przy podglądzie było żyletą, aż byłem uchachany, że będę miał fajną fotę a n prawdę wygląda jak mydło.
    Ostatnio edytowane przez Maciej44 ; 4.10.14 o 20:13
    OM-1

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Wrzuć jakąś fotkę, którą określasz "do bani". Ocenimy.

Uprawnienia umieszczania postów