Witam serdecznie
Pierwszy post i od razu tak banalnyOd dziś wszedłem w posiadanie OM-D E-M5 do tej pory używałem D80+Tokina 16-50/2,8 więc przeżywam mały szok. Wszystko jest inne i trudno mi się ogarnąć z przejściem przez menu, a co tu mówić o reszcie. W komplecie z aparatem była płytka z instrukcją obsługi ale po przeczytaniu nie wniosła nic ciekawego. Ponieważ pierwsze co muszę zrobić to nauczyć się od nowa obsługi potrzebuję poważnej instrukcji c gdzie i jak się ustawia najlepiej o wszystkim co dotyczy tego aparatu. Czy gdziekolwiek można znaleźć coś takiego ? Drugą sprawą jest szkiełko. W chwili obecnej używam Olympusa ( pożyczony ) 14-42/5,6 bo kupiłem tylko body. Niestety do dyspozycji mam tylko 800 zł więc nic nowego nie kupię za takie pieniądze, ale czy można coś uniwersalnego kupić w tej cenie. Cały czas mam też dylemat czy z uwagi na brak funduszy kupić jeden przeciętny obiektyw ze zmienną ogniskową czy kupić średnią stałkę (np. sigma 19/2,
i czekać na przypływ gotówki na następny obiektyw. Czy ktoś ma doświadczenie jaka będzie różnica w obrazie między takimi obiektywami? Bardzo zależy mi na dobrej ostrości a wiem, że powiązanie dobrych parametrów obiektywu i niskiej ceny to jak łączenie ognia z wodą ale przecież zawsze można znaleźć jakieś kompromisy. Ponieważ jak pisałem wcześniej nie mam zupełnie doświadczenia z tym systemem proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam Maciej z Torunia