Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Om-d e5

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Om-d e5

Witam serdecznie
    Pierwszy post i od razu tak banalny Od dziś wszedłem w posiadanie OM-D E-M5 do tej pory używałem D80+Tokina 16-50/2,8 więc przeżywam mały szok. Wszystko jest inne i trudno mi się ogarnąć z przejściem przez menu, a co tu mówić o reszcie. W komplecie z aparatem była płytka z instrukcją obsługi ale po przeczytaniu nie wniosła nic ciekawego. Ponieważ pierwsze co muszę zrobić to nauczyć się od nowa obsługi potrzebuję poważnej instrukcji c gdzie i jak się ustawia najlepiej o wszystkim co dotyczy tego aparatu. Czy gdziekolwiek można znaleźć coś takiego ? Drugą sprawą jest szkiełko. W chwili obecnej używam Olympusa ( pożyczony ) 14-42/5,6 bo kupiłem tylko body. Niestety do dyspozycji mam tylko 800 zł więc nic nowego nie kupię za takie pieniądze, ale czy można coś uniwersalnego kupić w tej cenie. Cały czas mam też dylemat czy z uwagi na brak funduszy kupić jeden przeciętny obiektyw ze zmienną ogniskową czy kupić średnią stałkę (np. sigma 19/2, i czekać na przypływ gotówki na następny obiektyw. Czy ktoś ma doświadczenie jaka będzie różnica w obrazie między takimi obiektywami? Bardzo zależy mi na dobrej ostrości a wiem, że powiązanie dobrych parametrów obiektywu i niskiej ceny to jak łączenie ognia z wodą ale przecież zawsze można znaleźć jakieś kompromisy. Ponieważ jak pisałem wcześniej nie mam zupełnie doświadczenia z tym systemem proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam Maciej z Torunia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Om-d e5

Kup 12-50. Nienajgorszy optycznie, uszczelniony, uniwersalny zakres ogniskowych i makro. Zmieścisz się w 800 zł.

Kupiłem go w komplecie z OMD 5 i początkowo chciałem się go pozbyć, bo lubię i mam stałki. Ale został ze względu na uszczelnienia i makro.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Witaj Macieju!
    Szczegółową instrukcję do E-M5 możesz pobrać tu: http://resources.olympus-europa.com/..._MANUAL_PL.PDF
    Co do obiektywów, to na początek polecam mZD 12-50, z łatwością znajdziesz taki w serwisach aukcyjnych, w cenie mieszczącej się w Twoim budżecie.
    O konkretne tematy z obsługi pytaj śmiało na forum, jest tu spora rzesza użytkowników tego korpusu i zapewne pomogą Tobie. Pozdrawiam
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Polecam albo 20/1.7 jako jedyne szkło lub mZD 12-50. Miałem takie w Canonie na wakacjach i jako jedyny obiektyw (nie chciało mi się bujać z 85L w kieszeni bo co chwilę musiałbym podciągać spodenki) ten zakres ogniskowych był OK.
    Warto też wspomnieć, że do tego zumka ładnie pasuje drugi, bardzo fajny optycznie 40-150 chyba z R na końcu. Też jest tani.

Podsumowując: ja bym brał tylko 20/1.7 na początek.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Dziękuję za szybką odpowiedź, faktycznie 12-50 prezentuje się poważnie ale czy światło na końcu 6,3 pozwala jeszcze na wpuszczenie czegoś do matrycy ? Przyszła mi do głowy szalona myśl, żeby przez konwerter podpiąć moją Tokinę 16-50/2,8 z mocowaniem nikonF ale pewnie ten numer nie przejdzie. Zastanawiam się jeszcze nad Panasonikiem 14-42 jest ciut jaśniejszy i ma stabilizację (ale brak makro)

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Napisz najlepiej, co focisz... coś poradzimy

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

W skrócie wszystko co zwraca moją uwagę Głównie przyrodę, kiedyś miałem Minoltę XD-9 hehe z pierścieniami makro i stałkami od 28 do 105mm to była zabawa !!!. Teraz czasy się zmieniły. Lubię wypady w góry gdzie na 100% potrzebowałbym szeroki kąt, ale wszystko po kolei. Od czegoś trzeba zacząć więc body bez obiektywu zdjęć mi nie zrobi. Lubię nocne foty w mieście i wypady w plener. Z pewnością dokupię coś później ale od czegoś trzeba wystartować.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Za Kolegami - bierz m.zuiko 12-50. Popatrz co wyczynia tym obiektywem Yamada.

btw
    W przypadku Lumiksa 14-45, którego chciałeś zakupić, zyskałbyś tylko wyższą rozdzielczość obrazka
    Ostatnio edytowane przez petreq ; 23.09.14 o 23:13

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Maciej44 Zobacz posta
    Dziękuję za szybką odpowiedź, faktycznie 12-50 prezentuje się poważnie ale czy światło na końcu 6,3 pozwala jeszcze na wpuszczenie czegoś do matrycy ? Przyszła mi do głowy szalona myśl, żeby przez konwerter podpiąć moją Tokinę 16-50/2,8 z mocowaniem nikonF ale pewnie ten numer nie przejdzie. Zastanawiam się jeszcze nad Panasonikiem 14-42 jest ciut jaśniejszy i ma stabilizację (ale brak makro)

Do em-5 nie potrzebujesz szkieł ze stabilizacją, pora się oduczyć nikonowych nawyków

Jak na początek ma Ci to służyć do wszystkiego i niczego to 12-50 chyba najlepiej się nada. Albo zdecydowanie nie uniwersalne, ale godnie polecenia jeżeli życie z jedną tylko stałką Ci nie straszne to panas 20/1,7 jak pisał gietrzy.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Mieszka w
    Toruniu
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Obejrzałem galerią Yamady i faktycznie jest na czym oko zawiesić. Co do zakupu to faktycznie zacznę od M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50 mm f/3.5-6.3 EZ daje większe możliwości i do tego makro. Zakres ogniskowych jak na start w zupełności mi wystarczy. Swoją drogą to zastanawiam się czemu nikt nie dodaje informacji o obiektywie przy zdjęciach (albo ja nie umiem tego znaleźć) ?
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów