Cześć!
Aparat wrócił dzisiaj z serwisu. Wymienione zostały gumy, gdyż były zgięte. Jakie gumy i gdzie się one znajdowały tego nie napisali... aparat na razie działa bez zarzutu. Ktoś może wie o jakie gumy chodziło?
Cześć!
Aparat wrócił dzisiaj z serwisu. Wymienione zostały gumy, gdyż były zgięte. Jakie gumy i gdzie się one znajdowały tego nie napisali... aparat na razie działa bez zarzutu. Ktoś może wie o jakie gumy chodziło?
No właśnie nie wiem, nie znam się... Przyczyna wygięta guma, Czesi są małomówni![]()
mam pytanko co oznacza w menu aparatu: 'w połowie spust migawki IS' jest opcja włączy - wyłącz...gdy wyłączam to stabilizacja działa później, dopiero po naciśnięciu do końca migawki? faktem jest że jak to wyłączyłem, to przy wciskaniu do połowy spustu, aparat już nie 'szumi'... zastanawiam się natomiast czy w ogóle stabilizacja w tedy działa... ma ktoś wiedzę na ten temat? pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez jagger ; 17.01.15 o 21:59
Chodzi o to, że jak masz to włączone to przy złapaniu ostrości (spust migawki w połowie wciśnięty), to stabilizacja jest już aktywna. Masz wtedy stabilizowany podgląd przed zrobieniem zdjęcia. Gdy jest to wyłączone to stabilizacja włącza się tylko podczas naświetlania i nie szumi aparat (nie wydaje dźwięku stabilizacja matrycy) podczas gdy trzymasz przycisk do połowy wciśnięty.
Zdanie tu są podzielone. Się o to kiedyś z kimś spierałemUważam, że jak jest włączona opcja IS od wciśnięcia spustu migawki od połowy to właśnie stabilizacja zaczyna działać od tego momentu. Gdy stabilizacja jest włączona ale wyłączona wspomniana opcja od połowy spustu migawki to IS działa cały czas. Tak jest w panasonicu i przy stabilizacji optycznej w obiektywie.
Sądzę, że warto mieć włączone od spustu migawki do połowy, oszczędza się w ten sposób zużycie energii.
Tu właśnie mam spore wątpliwości czy to tak działa. Załóżmy mamy obiektyw tele i dla czasu 1/500s jest wskazane użycie stabilizacji. Czy w tak krótkim czasie stabilizacja zdąży zadziałać (po naciśnięciu spustu dopiero do końca) ?
Myslę, że tu stabilizacja działała już wcześniej, przed naciśnięciem spustu migawki i działa oczywiście także w tym czasie ekspozycji (po naciśnięcia spustu do końca).
Ostatnio edytowane przez And.N ; 17.01.15 o 22:22
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
o co więc chodzi z tym szumem? czemu w tedy nie występuje?
---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post był o 21:15 ----------
ok... wsłuchałem się i jest krótki szum podczas pstryknięcia...
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
ja to znalazłem w menu aparatu... bo mimo że aparat wrócił z serwisu to po dwóch miesiącach zakłucenia w wizjerze podczas wciskania do połowy spustu znowu wróciły i staram się sam ten problem rozwiązać... bo na serwis to nie ma co już liczyć...